1.034.939

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Orvosi terminológia

Az orvosi szakszavak latin és görög eredetű szóelemei

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Medicina
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Görög   Latin  
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN: 963-242-235-X
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 1182.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az orvosi szaknyelv szókincsének túlnyomó része latin, ill. görög eredetű. Az utóbbi időben a modern nyelvekből (angol, francia, német) is egyre több kifejezés honosodott meg, ez a folyamat azonban... Tovább

Előszó

Az orvosi szaknyelv szókincsének túlnyomó része latin, ill. görög eredetű. Az utóbbi időben a modern nyelvekből (angol, francia, német) is egyre több kifejezés honosodott meg, ez a folyamat azonban nem szorította háttérbe a klasszikus nyelvek fontosságát a terminológiában. A középiskolai latin nyelvi oktatás elsorvadása feltétlenül szükségessé teszi egyrészt az alapvető latin nyelvi ismeretek oktatását az orvos-egyetemeken, másrészt megfelelő segédkönyvek kézbeadását, amelyek lehetővé teszik a műszavak, szakkifejezések jobb megértését, helyes alkalmazását. Ilyen célt szolgál kis gyakorlati terminológiai kiadványunk, amely - elsősorban a műszavakban használt latin, ill. görög szóelemek (névszók, elöljárók, képzők stb.) formáját és eredeti jelentését adja meg.
Az idegen (elsősorban latin-görög) eredetű orvosi műszavak helyesírását a MTA Orvostudományi Osztálya és a MTA Helyesírási Bizottsága és Anyanyelvi Bizottsága már 1987-ben szabályozta, itt nem helyesírási útmutató készült. A szavak eredeti formájának és jelentésének a közlése legcélszerűbben úgy történhetett, hogy itt csak a latin (ill. a latinos formára átírt görög) szavak, szóelemek szerepelnek az első hasábban.
Jelen kiadványunk a ROCHE LEXIKON MEDIZIN hasábjain megjelent részletesebb orvosi terminológiához kapcsolódó "Kleine Terminologie Medizin" című zsebkönyv és fordítása, illetőleg a magyar nyelvre, a magyar orvosi helyesírásra történt átdolgozása. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv