kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Rózsavölgyi és Társa |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
| Oldalszám: | 170 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 12 cm |
| ISBN: | |
| Utazás a szobában | 13 |
| Vízvezetéki csap | |
| Vajon mióta mosakodnak az emberek? | 21 |
| Miért mosakszunk vízzel? | 25 |
| Hogyan fogja munkára az ember a szappanbuborékot? | 26 |
| Miért iszunk vizet? | 28 |
| Felrobbanthatja-e a víz a házat? | 31 |
| A szilárd víz | 33 |
| Miért nem lehet korcsolyázni a földön? | 34 |
| Létezik-e át nem látszó víz és átlátszó víz? | 35 |
| A kályha | |
| Mióta tudnak az emberek tüzet gyújtani | 39 |
| Miért gyullad meg a gyufa? | 43 |
| Mióta ismerjük a gyufát? | 44 |
| Miért nem ég a víz? | 47 |
| Hová lesz a fa, ha elég? | 48 |
| Miért duruzsol a kályha? | 52 |
| Miért oltja el a víz a tüzet? | 54 |
| Miért fújunk rá a gyertyára, amikor el akarjuk oltani? | 55 |
| Találós mese a kályháról | 56 |
| Az asztal és a főzőlap | |
| Konyhai laboratórium | 61 |
| Mi is hát az a krumpli? | 63 |
| Miért nem esszük a krumplit nyersen? | 64 |
| Miért pirul meg a sültkrumpli és miért nem pirul meg a főtt? | 65 |
| Miért lesz kemény a ruha, amelyet keményítőbe mártunk? | 65 |
| Honnan van a kenyér héja? | 66 |
| Miért keményedik meg a kenyér? | 67 |
| Miért kel meg a tészta, ha élesztőt teszünk bele? | 67 |
| Miért likacsos a kenyér bele? | 68 |
| A kalács kémiája | 69 |
| Miért habzik és pezseg a sör? | 71 |
| Mi a leves? | 71 |
| Miért eszünk húst? | 72 |
| Lehet-e palackból is ebédelni? | 75 |
| Mitől savanyodik meg a tej? | 76 |
| Mitől likacsos a sajt? | 77 |
| Miért áll el a sajt sokáig? | 78 |
| Miért ettek a régiek? | 78 |
| Mit ittak régente? | 83 |
| Mivel és hogyan ettek? | 87 |
| Az első villa Angliában | 91 |
| A konyhapolc | |
| Hét edény - hét talány | 97 |
| Miért készítik az egyik edényt ilyen, a másikat meg amolyan anyagból? | 99 |
| Melyik a tartós és melyik a kevésbé tartós anyag? | 100 |
| Miért rozsdásodik meg a vas? | 101 |
| Miért rozsdásodik meg a közönséges vas könnyebben, mind a bádog? | 104 |
| Miből vannak a vastárgyak? | 106 |
| Miért nem hasonlít az öntöttvas a vashoz és a vas az acélhoz? | 108 |
| Beteg gombok | 112 |
| Létezik-e sárgaréz | 113 |
| Az agyagból mit csinálnak még - a korsókon kívül? | 116 |
| Mit tanulhatunk a konyhai korsónktól? | 121 |
| A pohárszék | |
| A vizeskorsó előkelő rokonai | 131 |
| Ki találta fel a porcelánt? | 132 |
| A porcelángyártás titka | 141 |
| Vannak-e pohárszékünkben homokedények? | 145 |
| Vannak-e kemény folyadékok? | 146 |
| Szappanbuborékgyár | 148 |
| Törhetetlen üveg | 152 |
| A ruhaszekrény | |
| Utolsó állomásunk | 155 |
| A tükör története | 156 |
| Mi van a szekrényünkben? | 164 |
| Miért melegítenek a ruhák? | 165 |
| Mi melegebb: három ing egymás felett, vagy egy ing amely három ing vastagságának felel meg? | 166 |
| Van-e fal levegőből? | 167 |
| Miért nem tanácsos nyáron gyapjúruhában járni? | 168 |
| Miért járunk fehérneműben? | 168 |
| Szobai útmutató | 169 |