kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 147 oldal |
| Sorozatcím: | Búvár könyvek |
| Kötetszám: | 5 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 12 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Utazás a lakásban | 5 |
| Vízvezeték csapja | |
| Mióta mosakodnak az emberek? | 9 |
| Miért mosakszunk vízzel? | 13 |
| Hogyan fogja munkára az ember a szappanbuborékot? | 14 |
| Miért iszunk vizet? | 16 |
| Felrobbanthatja-e a víz a házat? | 19 |
| A szilárd víz | 21 |
| Miért nem lehet korcsolyázni a padlón? | 21 |
| Létezik-e átlátszatlan víz és átlátszó víz? | 23 |
| A kályha | |
| Mióta tudnak az emberek tüzet gyújtani | 24 |
| Miért gyullad meg a gyufa? | 27 |
| Mióta ismerjük a gyufát? | 28 |
| Miért nem ég a víz? | 32 |
| Hová lesz a fa, ha elég? | 32 |
| Miért duruzsol a kályha? | 37 |
| Miért oltja a víz a tüzet? | 40 |
| Találós mese a kályháról | 41 |
| Az asztal és a tűzhely | |
| Konyhai laboratórium | 42 |
| Mi is hát az a krumpli? | 44 |
| Miért nem esszük a krumplit nyersen? | 45 |
| Miért pirul meg a sültkrumpli és miért nem pirul meg a főtt? | 46 |
| Miért lesz kemény a ruha, ha keményítőbe mártjuk? | 46 |
| Honnan van a kenyér héja? | 47 |
| Miért keményedik meg a kenyér? | 48 |
| Miért kel meg a tészta, ha élesztőt teszünk bele? | 48 |
| Miért likacsos a kenyér bele? | 49 |
| A kalács kémiája | 50 |
| Miért habzik és pezseg a sör? | 51 |
| Mi a leves? | 52 |
| Miért eszünk húst? | 54 |
| Mesterséges ételek | 55 |
| Ebéd a palackban | 60 |
| Mitől savanyodik meg a tej? | 61 |
| Mitől likacsos a sajt? | 62 |
| Miért áll el sokáig a sajt? | 63 |
| Miért ettek a régiek? | 64 |
| Mit ittak régente? | 67 |
| Mivel és hogyan ettek régen? | 71 |
| Az első villa Angliában | 75 |
| A konyhapolc | |
| Hét edény - hét talány | 78 |
| Miért készítik az egyik edényt ilyen, a másikat meg amolyan anyagból? | 80 |
| Melyik a tartós és melyik a kevésbé tartós anyag? | 81 |
| Miért rozsdásodik meg a vas? | 82 |
| Miért rozsdásodik meg a közönséges vas könnyebben, mind a bádog? | 85 |
| Miből vannak a vastárgyak? | 87 |
| Miért nem hasonlít az öntöttvas a vashoz és a vas az acélhoz? | 89 |
| Létezik-e sárgaréz | 92 |
| Mit készítenek agyagból a korsókon kívül? | 94 |
| Mit tanulhatunk a konyhai korsónktól? | 99 |
| A konyhaszekrény | |
| A vizeskorsó előkelő rokonai | 107 |
| Ki találta fel a porcelánt? | 108 |
| A porcelángyártás titka | 117 |
| Van-e homokból készült edényünk? | 120 |
| Van-e kemény folyadék? | 121 |
| Szappanbuborékgyár | 122 |
| Törhetetlen üveg | 126 |
| A szekrény | |
| Utolsó állomás | 128 |
| A tükör története | 129 |
| Mi van a szekrényünkben? | 138 |
| Miért melegít a bunda? | 138 |
| Mi melegít jobban: három ing egymás felett vagy egy háromszoros vastagságú ing? | 140 |
| Van-e fal levegőből? | 140 |
| Miért nem tanácsos nyáron gyapjúruhában járni? | 141 |
| Miért viselünk fehérneműt? | 142 |