1.031.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ahogy elkezdődött...

Egy magyar vadász hitvallása

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 345 oldal
Sorozatcím: Széchenyi Zsigmond művei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Első kiadás! Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Afrikai, indiai, alaszkai vadászkönyvei után Széchenyi Zsigmond most hazai vadászemlékeit írja meg: vadászneveltetésének első részét, a csúzlitól a golyóspuskáig, az első verébtől az első szarvasig. Egy vadász-önéletrajz első kötete tehár ez: egy életre szóló szenvedély kezdetének és kialakulásának története, bevezetés a férfikor itthoni nagy vadászataihoz, amelyeket a szerző emlékezéseinek második kötetében fog megírni. Széchenyi Zsigmond ezt a vállalkozást nehezebbnek érzi, mint az egzotikus tájak, ismeretlen állatok bemutatását. "A téma méretei megtorpantanak - írja bevezetőjében -, fémjelzése bizonytalanná teszi kezemben a tollat. Ilyesfélét érezhet steril fátyla alatt a gumikesztyűs sebész, mikor legkedvesebb hozzátartozója fekszik előtte a műtőasztalon. Én is olyan ingadozva, olyan megiletődve nyúlok ehhez az íráshoz, mint valami féltett, törékeny portékához; nehogy elejtsem, nehogy megsértsem, nehogy bántódása essék. Nehogy utóbb még az én erdőm, a magyar erdő csalatkozzék... Tovább

Fülszöveg

Afrikai, indiai, alaszkai vadászkönyvei után Széchenyi Zsigmond most hazai vadászemlékeit írja meg: vadászneveltetésének első részét, a csúzlitól a golyóspuskáig, az első verébtől az első szarvasig. Egy vadász-önéletrajz első kötete tehár ez: egy életre szóló szenvedély kezdetének és kialakulásának története, bevezetés a férfikor itthoni nagy vadászataihoz, amelyeket a szerző emlékezéseinek második kötetében fog megírni. Széchenyi Zsigmond ezt a vállalkozást nehezebbnek érzi, mint az egzotikus tájak, ismeretlen állatok bemutatását. "A téma méretei megtorpantanak - írja bevezetőjében -, fémjelzése bizonytalanná teszi kezemben a tollat. Ilyesfélét érezhet steril fátyla alatt a gumikesztyűs sebész, mikor legkedvesebb hozzátartozója fekszik előtte a műtőasztalon. Én is olyan ingadozva, olyan megiletődve nyúlok ehhez az íráshoz, mint valami féltett, törékeny portékához; nehogy elejtsem, nehogy megsértsem, nehogy bántódása essék. Nehogy utóbb még az én erdőm, a magyar erdő csalatkozzék tollamban."
De nem nevezhető ez az emlékezés pusztán vadászkönyvnek: a vadász-emlékek között itt is, ott is felbukkannak a valóság másfajta képei, egy elsüllyedt világ vonásai, apró jellemző részletek egy eltűnt osztály életéből. És noha a szerző nem erről akar elsősorban beszámolni, hanem vadász-pályafutásának kezdeteiről, e villanások mégis közvetítenek valamit a vadászatnál tágabb valóságból: hiszen Széchényi Zsigmond avatott ábrázolója ennek a világnak, amelyet oly jól ismer, ahonnét jött. S e villanások a mai olvasónak talán többet mondanak, mint a jelenetek hajdani szereplőinek: a karácsonyeste patriarkális áhítata vagy a pusztai iskola kedélyessége mögött ma már háttérként a történelem tanulságai feszülnek ki, még akkor is, ha az író nem utal rájuk. És éppen ezek a kis életképek emelik ki Széchényi Zsigmond kitűnő könyei közül ezt; sajátos vadászemlékirattá teszik, amelyből éppúgy sugárzik az emlékezés kötelességérzete, a vadászat etikája, mint a természet áhítatos, tudós ismerete és szeretete.
A könyvet Schell József rajzai díszitettik. Vissza

Tartalom

A szerző előszava7
Magyar tölgy11
Ahogy elkezdődött16
Nyúlszívű vadász20
Az "ezerlövetű"24
Mileschau28
Az első veréb36
A madáretető42
Chichette51
Az "öreg"57
Flórián62
Az első nyúl69
Az első mókus74
Első fácán, első fogoly79
Csordapásztorok86
Flóbertláz95
Kiniglik és ürgék korszaka100
Pecsenyevadász110
Nagyvadászat117
Huszaspuska128
Sakter133
Réce, liba, szalonka142
Az első borz151
Régi augusztus155
Régi szeptember159
Az első róka162
Hófehérke169
Éjféli ágyúlövés174
A múzeum184
Az első őzbak191
Bozsa bácsi baglyája206
Somogyvár210
Vadorzó224
A Velencei-tó231
Velencei-tavi intimitások246
Túzokok254
Búcsú a gyerekkortól265
Az első szarvas282
Vadászat a háborúban310
Az első disznó329
Az első kötet utóhangja339

Széchenyi Zsigmond

Széchenyi Zsigmond műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Széchenyi Zsigmond könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv