Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.706

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Szegedi karcolatok I. (dedikált példány)

Tunyogi Csapó János reálgimnáziuma 1932-33. évi értesitőjének függeléke

Szerző

Kiadó: Tunyogi Csapó János reálgimnáziuma igazgatósága
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím: Tunyogi Csapó János reálgimnáziuma értesítője
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tunyogi Csapó János szerző által dedikált példány. A kötetbe kötött öt kép- és egy versmelléklettel. "Árpád"-nyomda és lithografia nyomása, Szeged. A dedikáció szövege: "Kopasz Ferenc urnak - munkatársamnak őszinte barátsággal Tunyogi Csapó".
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Újabb időben igen határozott alakban s nagy lendületben tört előre az u. n. városfejlesztési politika. Célkitüzései tisztulását, az életkörülmények változásával együtt felmerülő, mindenkori... Tovább

Előszó

Újabb időben igen határozott alakban s nagy lendületben tört előre az u. n. városfejlesztési politika. Célkitüzései tisztulását, az életkörülmények változásával együtt felmerülő, mindenkori problémáit kongresszuson, folyóiratokban vitatják. Ez a törekvés a civilizátió elmélyülését célozza s azt jelenti, hogy a települések nagyobb, fejlettebb gócpontjain lehetőségeket kell teremteni az igazi városiasság kialakulására. A társadalmi együttélés másfajta közigazgatási alakjait nem szándékozik ez az irányzat természetes fejlődésükben más utra terelni. De tervszerüen igyekszik müvelő hatását a magakörében minél eredményesebben elhinteni, a szellemi erők gyarapodását szolgálni a vidéken. Ugyanis a decentralizálás hozta meg valójában a városfejlesztési gondolatot. Erre nagy szükség is volt. Hiszen a főváros mellett a sokszor majdnem ugyanolyan messzi multra visszatekinthető vidéki városok a mostoha gyerek sorsán éltek. Müvelődési intézményeik sokszor politikai állásfoglalásuk miatt nem fejlődhettek. Bármilyen közintézmény helyét igen sok esetben nem a szükségesség, a betöltendő feladat mértéke, hanem a céltól távol álló érdek határozta meg. Különösen érezték ennek szomorú igazságát az alföldi agrárvárosok. Az utóbbi esztendők folyamán bizonyos javulás volt észlelhető e tekintetben. Származott bár ez a változás akármilyen forrásból, az igazi faji erők érvényesülése, a nemzeti jelleg megőrzése szempontjából rendkivül sokat jelentett.
Ennek a mozgalomnak köszönheti Szeged, hogy ma már méltán mondhatjuk az ország második városának. "Szegedi Karcolatok" cimen meginduló, egyszerű kis vállalkozásunk célja annak megmutatása, hogy a kultura s civilizátió fejlődési lehetőségei tekintetében Szeged valóban előkelő helyet érdemelt s foglal el csonka hazánk virágzó életü városai közt. Munkánk a multtal való alapvetésen épül fel. Történetileg igazoljuk majd, hogy helyzeténél fogva a lehető legteljesebben rászolgált Szeged, akár a nemzeti, akár a városi gondolat szempontjából nézve a dolgot, fejlődésének ilyen mértékére.Most Szegednek küldetést kell betöltenie a fölgmives néprétegek felemelése, müveltség expansitása érdekében, hivatásszerüen kell majd egyszer az eddiginél külömb módon szolgálnia a délvidék bunyevác és sváb lakosságának magyarodását a legméltányosabb emberiességgel. Legfőbb célunk azonban a mai Szeged megismertetése. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Rozál néni7
Tiszai szellő13
Madáchy László: Szegedi este
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány) Szegedi karcolatok I. (dedikált példány)

A borító és néhány lap foltos. A borító széle szakadozott, némileg hiányos.

A címlap verzóján a szerző, Tunyogi Csapó János névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
12.000 ,-Ft
60 pont kapható
Kosárba