1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar szobrászok adattára (dedikált példány)

A szobrok aukciós és műkereskedelmi áraival

Szerkesztő

Kiadó: Alinea Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím: Márvány könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-00-4964-3
Megjegyzés: Szegedi László szerkesztő által dedikált példány.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Másfél ezer magyar szobrász legfontosabb adatai, alkotásaik ára az aukciókon és a műkereskedésekben. Rendezett információk tömege a magyar művészetről és a műkereskedelemről. Reméljük méltán vált... Tovább

Előszó

Másfél ezer magyar szobrász legfontosabb adatai, alkotásaik ára az aukciókon és a műkereskedésekben. Rendezett információk tömege a magyar művészetről és a műkereskedelemről. Reméljük méltán vált ki érdeklődést a gyűjtőkben, eladókban, vevőkben, közvetítőkben, művészettörténészekben - és mindazokban, akik egyszerűen csak érdeklődnek a szobrászművészet iránt.
A szobrászokkal és műveikkel meglehetősen mostohán bánik a művészettörténet és a műkereskedelem egyaránt. Nem ez a legnépszerűbb, legismertebb területe a képzőművészetnek. Egy, a szobrászokról szóló könyvvel nem lehet felkerülni a bestsellerlistákra, de a kiadónak nem is ez a célja. E hiánypótló mű kiadásával némi elégtételt szeretnénk nyújtani e művészeti ág alkotóinak.
A kötet első része másfél ezer magyar vagy Magyarországhoz kötődő, hosszabb ideig itt alkotó szobrász adatait tartalmazza. Másfél ezer szobrász? Meglepően nagy szám. Ki ne tudna felsorolni néhányat a magyar szobrászok közül. Fadrusz János, Izsó Miklós, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Medgyessy Ferenc, Pátzay Pál, Stróbl Alajos, Zala György, hogy csak az ismertebbek közül említsünk néhányat. Ugyanakkor a kiadó számára is meghökkentő volt a megannyi név, azoké, akiket a magyar szobrászművészet részének kell tekintenünk. Van köztük méltán ismert és elismert nagy művész, és olyan is, aki valamely más művészeti ágban alkotott jelentőset, és a szobrászat számára csak egy kis kitérő volt. Az 1500 szobrász közül azonban nem mindenki közismert, sokukról csak nagyon keveset tudunk. A kiadó itt válaszút előtt állt vagy csak azokkal foglalkozunk, akikről sok információ áll rendelkezésünkre és így nem hagyunk meg hiányosnak tűnő szócikkeket, vagy elismerve a korlátokat, mindenki szerepeljen e könyvben, akiről a legcsekélyebb információ is előkerült. Mi a teljességre törekedve - felvállalva ezzel a szócikkek közötti esetleges egyenetlenséget - a második lehetőséget választottuk.
A kötet második részében található táblázatok adatai eligazítást nyújtanak a magyar piacon kialakult trendekről, és a szobrok árairól. A táblázatok kétféle információforrásból táplálkoznak. Az adatok zöme az aukciókon szereplő szobrokra vonatkozik. Bár az aukciókat is érik bírálatok, mégis ez az a hely, ahol a leginkább megmutatkozik, mit is gondol egy-egy műről a gyűjtők társadalma. Az adatok másik - kisebbik - része a műkereskedések kínálatából származik. A gyűjtők számára ezek már nagyobb bizonytalanságot rejtenek magukban, hiszen nem tudni, hogy végül ezen az áron keltek-e el a műtárgyak, elkeltek-e egyáltalán. Az aukciós adatoknál az utóbbi éveket és a nagyobb aukciókat tekintve törekedtünk a teljességre, a műkereskedések árainál azonban erről természetesen nem lehetett szó.
Amikor először vettük kézbe e könyv kéziratát, tudtuk, hiánypótló munkával ismerkedünk. Nem kellett sokáig gondolkozni ahhoz, hogy eszünkbe jusson e mű szellemi előfutárának számító Magyar festők és grafikusok adattára. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar szobrászok adattára (dedikált példány) Magyar szobrászok adattára (dedikált példány) Magyar szobrászok adattára (dedikált példány) Magyar szobrászok adattára (dedikált példány)

A borító sarka kopott.

Az előzéklapon a szerkesztő, Szegedi László névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
5.640 ,-Ft
28 pont kapható
Kosárba
konyv