1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Vágvidék mondaköre

Szerző

Kiadó: Felvidéki Magyar Közművelődési Egyesület
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A Felvidéki Magyar Közművelődési Egyesület tulajdona és kiadása. Fekete-fehér könyvdíszekkel illusztrált. Kner Izidor műintézete nyomása, Gyoma.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A Vágvölgy.

Aki bejárta a Rajna vidékeit, bámulta szépségeit s hazánkba visszatérve, oly vidéket keresne, mely leghívebben visszatükrözné s lelkében újra fölélesztené a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A Vágvölgy.

Aki bejárta a Rajna vidékeit, bámulta szépségeit s hazánkba visszatérve, oly vidéket keresne, mely leghívebben visszatükrözné s lelkében újra fölélesztené a látottak emlékeit: az minden bizonynyal a Vágvölgyben állapodnék meg.
A Kárpátok koszorúzta hon legszebb tájéka ez. Minden fordulata egy-egy uj, megkapó, festői panorámát tár elénk. A haragos mormolással rohanó folyó helyenként megcsendesül, halkan csobogva, szeliden ringó habfodrokat képezve siklik el a kavicsos partok között; másutt ismét, mint a természet által öntött óriási tükör, csodás hűséggel veri vissza az égen úszó felhőbodrok, a haragos zöldbe játszó fenyvesek s a mulandóságot hirdető váromladékok képeit.
Valóban gyönyörű völgy ez. A természet templomának szent csarnokaiban járunk itt s amidőn a ködbe vesző hegyek ormain búsongó várromok közül fülünkbe hozza a szellő a pásztor furulyájának édes-bús hangjait, erdők mélyéből vadgalamb búgását, a felhőtlen égből vércse vijjogását, parthoz verődő habfodrok csendes csobogását, önkéntelenül is imára kulcsoljuk kezünket s bámuljuk a Teremtő hatalmát.
Mint egyik koszorús költőnk mondja: Csák Máté büszkesége, Tököly rajongása, Rákóczi honszerelme, Báthori Erzsébet tetszelgő kegyetlensége, Beczkó bolondsága, Stibor őrjöngése kél és száll itt örökké, felhő, köd alakjában, lehull a fáról sárguló levéllel s újra kihajt a bimbóval, együtt örökli azt a hanttal, kővel, kalászszal, a patak mormoló vizével az uj ivadék s aztán ő is elmegy arra, amerre a szél fújja s megint visszatér abban a ködben, mely a tájat elüli... Vissza

Tartalom

A Vágvölgy -- -- --- -5
A Vág eredete -- - -17
Az ekenyom - - - -25
Az acsoviczai fehér leány 31
A podolaiak harangja - -39
Szúnyogh Kata -- --- ---45
Margita - - -- - -57
A két Podmaniczky 63
Zobor - - - - -81
A szulyói sárkányszikla ---87
Achmát lyuka - -- -95
Ocskay brigadéros -- -101
Az ördög kemenczéje - -111
Velka-Pecz - - - -117
Póky Péter -- - -- -123
A jókeői kút - --- -131
A farkasdi szárnyasoltárkép 139
Beczkó - -- - - --145
A trencséni vizitündér -- -155
Magyar-Soók eredete 169

Szeghalmi Szennovitz Gyula

Szeghalmi Szennovitz Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szeghalmi Szennovitz Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv