A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Alapvető közegészségügyi ismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban

Szerző
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 90 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-853-7

Tartalom

A higiénia jelentősége az élelmiszerbiztonságban3
Az élelmiszerelőállítás, forgalmazás hatósági felügyelete3
A tisztiorvosi szolgálat hatósági és ellenőrző tevékenysége4
Esetenként ellenőrzéseket végző egyéb szervek, hatóságok5
Belső minőségbiztosítás5
Az egység vezetőjének feladatai6
Táplálkozásegészségügyi ismeretek8
Energiaszükséglet8
Enerigát szolgáltató tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok)8
Energiát nem szolgáltató tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok)10
Az étlap tervezés szempontjai11
Az étlap tervezés alapelvei12
Az étlap tervezés speciális szempontjai13
Az egészséges táplálkozás alapelvei14
Táplálkozási ajánlatok14
Az élelmiszerek szennyeződésének lehetőségei15
Élelmiszermikrobiológiai ismeretek15
A mikroorganizmusok általános jellemzése17
A baktériumok alapvető életfeltételei18
A baktériumok élelmiszerbe jutásának leggyakoribb okai20
Egyéb mikroorganizmusok20
Ételmérgezések, ételfertőzések21
Baktériumok okozta ételmérgezések22
Az ételmérgezést leggyakrabban okozó baktériumcsoportok22
Az ételmérgezéshez vezető leggyakoribb hiányosságok24
Nem baktérium eredetű ételmérgezések26
A gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályok27
Az élelmiszerek minősége, romlása27
Minőségellenőrzési idő, fogyaszthatóság28
Élelmiszerelőállítás, ételkészítés, forgalmazás személyi feltételei29
Egészségügyi alkalmasság, egészségügyi könyv29
Személyi higiénia30
Tárgyi feltételek (öltöző, WC, kézmosó)30
Védőruházat32
Egyéb magatartási szabályok33
Élelmiszerelőállítók körében előforduló foglalkozási megbetegedések34
Általános létesítési előírások35
Engedélyezés eljárások35
Az egység létesítésének alapvető közegészségügyi követelményei35
Üzemek, üzletek kialakításának alapelvei36
Helyiségek37
A helyiségek belső kialakítása, burkolása37
Szellőzés, világítás38
Hulladéktárolás38
Gépek, berendezések, felszerelések39
Működési engedély39
Üzletkör40
Szakképesítési előírások42
Általános üzemeltetési előírások43
Árurendezés43
Áruátvétel44
Tárolás, raktározás45
Hulladék- és ételmaradék tárolás47
Takarítás47
Mosogatás49
Rovar- és rágcsálóírtás50
Vendéglátó egységek külön előírásai52
Áruátvétel, tárolás52
A nyersanyagok előkészítése52
A konyhatér higiénéje54
Tálalás56
Az ételek szállítása57
Tálalókonyha58
Ételminta58
Tudnivalók a zsírban-olajban sütésről59
Egyes egységtípusok külön előírásai60
Melegkonyhás vendéglátóipari üzletek60
Hidegkonyhák60
Cukrászda61
Cukrászműhelyek61
Fagylaltkészítés62
Italüzletek63
Munkahelyi vendéglátóipari üzlet64
Egyéb vendéglátóipari üzlet64
Bisztrók, pecsenyesütők, halsütők, ételbárok64
Hot-dog, főtt virsli, kolbász árudák64
Lángos, palacsinta, gofri üzletek65
Automata üzlet65
Utcai kitelepülés, gépről történő árusítás66
Mozgóbolt, mozgó árusítás67
Étkeztetés közforgalmú járműveken67
Étkeztetés rendezvényeken70
Élelmiszerkereskedelmi egységek külön előírásai70
Árurendelés, árubeszerzés70
Áruszállítás71
Áruátvétel71
Raktározás72
Előkészítés72
Előrecsomagolás73
Az eladótér higiénéje75
A pénztárak, a kosarak és az előtér higiénéje76
Élelmiszerkereskedelmi egységtípusok76
Általános áruház, élelmiszer jellegű áruház76
Élelmiszer jellegű vegyes üzlet, élelmiszer üzlet77
Élelmiszer szakboltok77
Hús-, húskészítmény, baromfi szaküzlet78
Hal- és halkészítmény szaküzlet78
Zöldség-gyümölcs szaküzlet78
Kenyér és pékáru szaküzlet78
Fagylalt és cukrászati termékek szaküzlete79
Alkoholtartalmú és egyéb ital szaküzlet79
Dohányáru szaküzlet79
Egyéb nem kiemelt élelmiszert forgalmazó szaküzlet79
Gyógynövény értékesítés79
Csomagküldő szolgálatok79
Utcai árusítás, mozgóárusítás, kitelepülés80
Piacok, vásárcsarnokok80
Függelék87
Felhasznált irodalom87
Hatályos jogszabályok jegyzéke87

Szeitzné dr. Szabó Mária

Szeitzné dr. Szabó Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szeitzné dr. Szabó Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Alapvető közegészségügyi ismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban Alapvető közegészségügyi ismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban

A borító enyhén kopott.

A példány ISBN száma: 963-637-153-9

Állapot:
880 ,-Ft
7 pont kapható
Kosárba
10-40% KEDVEZMÉNY