Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

970.734

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a 4000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Viharszünet (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Székely Dezső szerző által dedikált példány. Egy fekete-fehér fotóval illusztrálva. Megjelent 1600 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A mai harmincévesek nemzedékéhez tartozó Székely Dezső új kötetének anyagát az 1964-ben kiadott Füstoszlopok lezárása óta írt verseiből válogatta.
A falun született, s fiatalabb éveiben gyárimunkás, majd a fővárosba került költő verseinek alapélménye a vidékről a nagyvárosba vándorló, tehetséges fiatalember csendes drámája; a "Föld" és vele szemben a "Város" atmoszférakülönbsége. Ezek a versek tehát "régi és új élmények hullámai közt születtek - vallja róluk a költő -, azok sodortak magukkal, vagy én sodortam őket tovább változó erővel: birkóztam a nyersanyaggal. Győztem? Vagy vesztettem? Nem tudom". Egy bizonyos; a versek olvasója tapasztalni fogja, hogy a költő, a romantikus drámaiság díszletei között is tulajdonképpen a saját világának, saját életútjának pontos megnevezésére törekszik. - "Látványosságoktól mentes, egyszerű volt eddigi életem útja - írja egy helyütt Székely Dezső -, hiszem, hogy egyszerűek, érthetőek verseim is. Egyszerűeknek alkottam őket, mint az asztalos az... Tovább

Fülszöveg

A mai harmincévesek nemzedékéhez tartozó Székely Dezső új kötetének anyagát az 1964-ben kiadott Füstoszlopok lezárása óta írt verseiből válogatta.
A falun született, s fiatalabb éveiben gyárimunkás, majd a fővárosba került költő verseinek alapélménye a vidékről a nagyvárosba vándorló, tehetséges fiatalember csendes drámája; a "Föld" és vele szemben a "Város" atmoszférakülönbsége. Ezek a versek tehát "régi és új élmények hullámai közt születtek - vallja róluk a költő -, azok sodortak magukkal, vagy én sodortam őket tovább változó erővel: birkóztam a nyersanyaggal. Győztem? Vagy vesztettem? Nem tudom". Egy bizonyos; a versek olvasója tapasztalni fogja, hogy a költő, a romantikus drámaiság díszletei között is tulajdonképpen a saját világának, saját életútjának pontos megnevezésére törekszik. - "Látványosságoktól mentes, egyszerű volt eddigi életem útja - írja egy helyütt Székely Dezső -, hiszem, hogy egyszerűek, érthetőek verseim is. Egyszerűeknek alkottam őket, mint az asztalos az asztalt, melyen ott áll vázában a virág, szerelmesünk arcképe, vagy üvegben a bor s tálcán a kenyér - szenvedéseink s harcaink gyümölcse -: az éltető élet."
Székely Dezső 1937-ben született, Borsod megye egyik "legsötétebb falujában", Bükkaranyoson. Tízéves korában szakadt el szülőfalujától; Miskolcon, Sárospatakon, majd Mezőkövesden végezte iskoláit. Az ötvenes évek közepén tanulmányait félbeszakítva, dolgozni kezdett. Előbb a diósgyőri kohónál, majd építkezéseken. 1957-ben kerül Budapestre; azóta itt dolgozik, s munkája mellett tanulmányait is befejezte.
"Első irodalmi próbálkozásom - mondja önmagáról - tízéves koromból való. Az ifjúság legszebb, leglázasabb éveiben szinte egyetlen sort sem írtam: futballoztam. Talán a sport különleges varázsa okozta, hogy sorsom szeszélyes és tekervényes útján oly késve érkeztem el a költészethez." legelső verse a miskolci Észak-magyarország-ban jelent meg húszéves korában; azóta valamennyi irodalmi folyóirat és lap közli írásait, a délvidéki Tiszatáj-tól a felvidéki Napjaink-ig s a fővárosi irodalmi fórumokig. Első verseskötetét, melynek Füstoszlopok volt a címe, a Szépirodalmi Könyvkiadó jelentette meg 1964-ben. Vissza

Tartalom

Előzetes, prózában5
Virágban, vasbetonban7
Ének9
Gyerekkori zónák10
Anyám kertjében13
Ki üldöz engem?14
Harmat15
Pókfonál16
Nem én leszek18
Teherhajók19
Évek árvizén20
Koszorú21
Menekülők23
Derkovits23
József Attila23
Egy lepke szárnya25
Övig sárban26
Dosztojevszkij ablaka28
Feltámadás29
Bízzál és menj!31
Sáros ünnep34
Elpattant-húrú hangszerem35
Mint az a deszka37
Határtalanul38
Diósgyőri mozaik39
Vas-világ39
Ez hát az élet?!39
Emberek között40
Kiáltsatok rám42
Bimbós nyugalom43
Éjszaka otthon44
Budapest50
A város51
Egyetlen küszöb99
Mellünkön zöld halom101
Élesedik103
Naplórészlet104
Skopjei péntek105
Ha megmozdul a föld106
Lélek107
Aki erre jár108
Sivatag109
Különben jól vagyok110
Sötét víz113
Őszi út114
A párkány szélén117
Tél, fehér kasza118
Akkor hallgat el123
Háromtól ötig124
Vers a túlsó partról126
Szembenézve128
Napi jegyzet129
Fekete harcos131
Egy ember alszik132
Zöldövezet133
Munkáslányok135
Itthon vagyok137
A végső holdtöltéig139
Szerelmes zsoltár141
Kis birodalmam142
Piros madár143
Nemzedék144
Egyetlen küszöb148
Megvéd a föld149
Hála a vasnak és a kőnek150

Székely Dezső

Székely Dezső műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Székely Dezső könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Viharszünet (dedikált példány) Viharszünet (dedikált példány) Viharszünet (dedikált példány) Viharszünet (dedikált példány)

A címlapon a szerző, Székely Dezső névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
3.120 ,-Ft
16 pont kapható
Kosárba