1.034.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kecskeméti felsőfokú oktatás története a kezdetektől napjainkig

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Gong Rádió Kft.
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 248 oldal
Sorozatcím: Magyar Múzsa Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 32 cm x 23 cm
ISBN: 9786158061704
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó! Többször tapasztaltam Kecskemét ismertségét itthon, Magyarországon, de külföldön járva is, különösen a külföldi magyarok között. Először azt gondoltam, épületeink, termékeink adják... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó! Többször tapasztaltam Kecskemét ismertségét itthon, Magyarországon, de külföldön járva is, különösen a külföldi magyarok között. Először azt gondoltam, épületeink, termékeink adják az alapját ennek az ismertségnek. Később azonban rájöttem, hogy iskoláink, az itt végzettek viszik messze földre városunk hírét.
Nem is lehet ezen csodálkozni, ha belegondolunk, hogy 1564 a kecskeméti református iskola alapításának éve. Több mint 450 év telt el, majd félezer tanév pergett le azóta. Persze, az alapítás idején még az írás, olvasás oktatása állt a középpontban.
Ám gyorsan ment a továbblépés. Különösen, amikor 1599-ben az akkoriban nagyon híres tolnai református iskola menekülni kényszerült. Kecskemétre jött a diákság nagy része Búzás Mihály lelkész és az ottani tanítók, tanárok vezetésével. Itt telepedtek le véglegesen. Átköltözésük emlékét a Tolnai és a Búzás Mihály utca neve napjainkban is őrzi. Ettől kezdve, az 1600-as évek fordulójától már nem csak az írás és olvasás, hanem a prédikátor (lelkész) képzés is megindult a kálvinista hitben lévők számára. A 19. század folyamán a korábbinál is gyorsabb fejlődésnek indult a bölcsész- és jogászképzés területén a kecskeméti református felsőoktatás. Pest-Buda közelsége, elszívó hatása nyomon követhető, mégis, ebben az időszakban született meg - és maradt fenn egészen az 1948-as államosításig - a Jogakadémia. Büszkék lehetünk arra is, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem a Kecskeméten 1855-ig működő Református Teológiában látja, vallja elődjét.
A Duna-Tisza közi homokon, a Kecskemét környéki pusztákon az elmúlt évszázadokban nem csupán a szőlő és gyümölcs gyökeredzett - a tudományok is. A most kezünkbe kerülő, gazdagon illusztrált kötet tanulmányaiban nyomon követhetjük a parasztpolgári réteg törekvését a tudás, a kultúra fejlesztésére. Igaz, hogy a város lakói egyszerű házakban éltek, de az iskoláknak, a kultúrának valódi palotákat építettek, amint azt egyik beszédében Kada Elek polgármester megfogalmazta. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Székely Gábor: A kecskeméti református oktatás története
a kezdetektől a reformkorig 1564-1830 7
Székely Gábor - Székelyné Körösi Ilona: A református főiskola és a jogakadémia 35
Sági Norberta - Szinger Veronika: Óvodapedagógus- és tanítóképzés
a kezdetektől napjainkig 87
Lévai Péter: Kertészeti főiskolai képzés Kecskeméten
1960-tól napjainkig
Danyi József: A kecskeméti műszaki felsőfokú képzés története 185
Lovas Dániel: Az egyesült kecskeméti főiskolák útja
az egyetemmé alakulásig 227
Függelék 241
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv