1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bábtörténeti kalandozások

Szerző

Kiadó: Múzsák Közművelődési Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím: Bábjátékos oktatás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-564-239-3
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a bábtörténeti szöveggyűjtemény sajnálatos módon hiányos. Ennek oka az, hogy egy kitűnő kezdeményezés váratlanul abbamaradt, amikor a Művelt Népnél, majd a Gondolat Könyvkiadónál megjelentetett... Tovább

Előszó

Ez a bábtörténeti szöveggyűjtemény sajnálatos módon hiányos. Ennek oka az, hogy egy kitűnő kezdeményezés váratlanul abbamaradt, amikor a Művelt Népnél, majd a Gondolat Könyvkiadónál megjelentetett Bábszínpad sorozat 1967-ben megszűnt. (Éppen az utolsó, 37. számban olvashattuk Pór Anna Ismeretlen bábszínművek a XIX. század elejéről című tanulmányát, amely a néhány évvel ezelőtt megjelent Bábesztétikai szöveggyűjtemény egyik darabja.) Ezért hiányzik a román, jugoszláv, bolgár, lengyel bábjátszás története, s ez az oka annak is, hogy a közölt tanulmányok - mint azt a bibliográfiai adatokból is látni - csak az ötvenes évek közepéig-végéig foglalkoznak a témákkal, így a tegnapi és mai kép teljesen ismeretlen.

Így is talán jelentős ez a vállalkozás, a bábtörténeti szöveggyűjtemény közreadása, hiszen ma már elérhetetlen anyagok kapnak benne helyet, köztük - nagy terjedelemben, de a teljesség igénye nélkül -, Hlaváts Elinor Német bábjátékosaink című könyve, mely gyakran szerepel forrásmunkaként, de ma már könyvtárainknak is csak egyikében-másikában található meg.

E gyűjtemény írásainak szövegén nem változtattunk, mindössze néhány szót korrigáltunk a mai szóhasználatnak megfelelően, de egyetlen mondatot sem hagytunk el, hiszen minden írás egyben kortörténeti dokumentum is. Így például Menzel Jánosné, aki zárómondataiban - „öröm az is, ha egy-egy bábjátékos ellátogathat Prágába" - olyasmit fogalmaz meg - örömmel - és kívánságot - érthető türelmetlenséggel -, amit mi már - szerencsére - két évtizeddel ezelőtt meghaladtunk.

Ezt a szöveggyűjteményt az összeállítója kiindulópontnak tekinti, tekintsék tehát az olvasók is annak. Bizakodó alapja lehet egy majdan megírandó, elsősorban napjainkra figyelő bábtörténetnek. Székely György Bábuk és árnyak kötete folytatásának, de tekinthetik olyan hézagpótló munkának is, ami még sürgetőbbé teszi Henryk Jurkowski háromkötetes, a világ bábművészetét és annak történetét feltérképező könyvének fordítását, kiadását. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Németh Antal: Kelet bábjáték-művészeste 5
Hankiss János: Bábjáték az Ibér-félszigeten 20
Hankiss János: A francia bábjáték története 27
Hankiss János: Az olasz bábszínház 37
Székely György: Az angol bábjátszás története 49
Szegő Iván: Az orosz és a szovjet bábjátszás története 63
Menzel János: A bábjáték Csehszlovákiában 83
Pukánszkyné Kádár Jolán: A német és osztrák bábjáték 103
Hlaváts Elinor: Német bábjátékosaink (részletek) 117
Szokolay Béla: A magyar népi bábjátszás 151
Németh Antal: Művészi bábjáték-törekvések hazánkban 161
Bibliográfia, jegyzetek 184
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bábtörténeti kalandozások Bábtörténeti kalandozások Bábtörténeti kalandozások

A borító foltos, gerince sérült.

Állapot:
4.800 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba
konyv