1.034.209

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sobieski emlékkönyv

Ksiega poswiecona pamieci króla jana sobieskiego - Sobieski III. János lengyel király halálának 300. évfordulója alkalmából rendezett konferencia anyaga (Esztergom, 1996. X. 28.)/Zbiór referatów wygwoszonych na konferencii poswieconiej 300 rocznicy smierci Jana III Sobieskiego króla polskiego (Esztergom, 28. X. 1996.)

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar-lengyel barátság évezredes történetében kiemelkedő szerep jutott Esztergomnak, ahol a Lengyelországban igen nagy tiszteletnek örvendő Szent Adalbert többször járt, sőt ő bérmálta... Tovább

Előszó

A magyar-lengyel barátság évezredes történetében kiemelkedő szerep jutott Esztergomnak, ahol a Lengyelországban igen nagy tiszteletnek örvendő Szent Adalbert többször járt, sőt ő bérmálta (keresztelte) meg Szent István királyunkat is.
A köztudatban azonban mélyebben és élőbben ivódott be a török uralom alóli felszabadulás emléke, ami szorosan összekapcsolódott Sobieski III. János - Jan III. Sobieski lengyel király nevével.
1683. júliusában a török sereg Kara Musztafa vezetésével ostrom alá vette Bécset. Az 1683. március 31-én létrejött egyezség értelmében a lengyel király I. Lipót császár segítségére sietett. Az egyesült sereg fényes győzelmet aratott a török felett. Bécs felmentése után a haditanács a török üldözése, Párkány és Esztergom megvívása mellett döntött. A hadjárat mindkét csatája a török vereségével ért véget - október 9-én felszabadult Párkány, október 27-én pedig szabad elvonulás fejében, a lengyel király nevére megadta magát az esztergomi török őrség is. Az október 28-i elvonulásuk egyben a 140 éves török uralom végét jelentette a város számára. Esztergom lakói mindig hálával emlékeztek erre a dicső tettre. A kétszázadik évforduló megünnepléséről tudósít az 1883. október 28-án tartott rendkívüli közgyűlés jegyzőkönyve: az emléknapot 11 órakor a Bazilikában tartott hálaadó istentisztelet nyitotta meg, melyet Simor János hercegprímás celebrált. Ezután került sor a közgyűlésre a városházán, ahol a város vezetői, tisztikara, képviselő testülete, megyei és városi előkelőségek és „díszes, nagyszámú hallgató közönség" jelent meg.
A közgyűlést az elnöki beszéd nyitotta meg.
Pap János polgármester emlékezve Sobieski III. János, a lotharingiai herceg és a bajor herceg vezénylete alatt harcoló keresztény sereg győzelmére kiemelte, hogy a hősök a „ szeretet vallása nagy eszméjének, a magyar államiság létének és a történet igazolása szerint saját unokáik dicsőségének hozták meg az áldozatot, mely sikerében nagyszerű, kivitelezésében áldásos volt." A polgármester külön hangsúlyozta, hogy a „várvívó lothringeni és bajor hős berezegek "unokái az apostoli király és a királyasszony. A beszédet azzal zárta, hogy őket és családjukat a mindenható sokáig éltesse a „magyar haza boldogítására".
Dr. Helcz Antal tiszti főügyész a Széchenyi téren várakozó tömeghez szólt a tanácsterem erkélyéről. Felidézte Esztergom dicső múltját, a török pusztítást és az újjáéledést hozó győzelmet. „Bízzunk tehát és bízva tekintsünk a múlt e nagy emlékünnepén Esztergom jövője elé... " - zárta beszédét.
A 250. évforduló hangsúlyozottan Sobieski János emlékünnepe lett.
A Magyar-Lengyel Egyesület elnöke Nyáry Albert, 1933. április 3-án kelt levelében arról tájékoztatta dr. Glatz Gyula polgármestert, hogy az egyesület, a külügyminisztériummal és a lengyel követtel egyetértésben, Sobieski János lengyel király törökön aratott győzelmének 250. évfordulója alkalmából nagyszabású Sobieski-ünnepet rendez és ennek keretében egy emlékmű felállítását tervezi. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
Kovács István: A felszabadító háború kezdeményezője 11
Dr. Székely György: Magyarok és lengyelek közös jogar alatt (perszonálunió, közös
királyválasztási tervek) 13
Wójcik, Zbigniew: Sobieski János politikájának dilemmái 19
Szakács Lajos: Esztergom visszavétele 27
Pálmány Béla: A mór megtette kötelességét - a mór mehet! Egy dicsőséges hadjárat
elfelejtett befejezése - Sobieski útja Esztergomtól Krakkóig 45
Broucek, Peter: Lengyel katonai segítségnyújtás Magyarország részére a XVII. században 61
Várnai Dorota: Sobieski alakja a kortársai szemében 67
István Kovács: Inicjator oswobodzicielskiej wojny 73
György Székely: Wegrzy i Polacy pod wspólnym berlem (unia personalna, plany wspólnej elekeji) 75
Zbigniew Wójcik: Dylematy polityki Sobieskiego 83
Dr Lajos Szakács: Oswobodzenie Ostrzyhomia (10-28 pazdziernika 1683 r.) 91
Béla Pálmány: Murzyn zrobil swoje - Murzyn moze odejsc! Zapomniane zakonczenie
triumfalnej wyprawy wojennej - droga Sobieskiego z Ostrzyhomia do Krakowa 111
Peter Broucek: Pomoc wojskowa udzielona przez Polske Wegrom w wieku XVII.. 129
Dorota Várnai: Postac Sobieskiego w oczach mu wspólezesnyeh 135
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv