A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Aggtelek - Baradla-barlang

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára
Kötetszám: 76
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-554-147-3
Megjegyzés: 8. kiadás. Fekete-fehér fotókkal, térképekkel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az Aggteleki karsztvidék 19 708 hektárnyi területét 1978-ban tájvédelmi körzetté, majd 1985. január 1-jével nemzeti parkká nyilvánították. Területén közel 200 barlangot... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az Aggteleki karsztvidék 19 708 hektárnyi területét 1978-ban tájvédelmi körzetté, majd 1985. január 1-jével nemzeti parkká nyilvánították. Területén közel 200 barlangot ismerünk, ezek közül 20 fokozott védelmet élvez.
A Baradla-barlang teljes hossza eléri a 25 km-t, melynek 6 km-es szakasza szlovák terület alatt húzódik és Domica néven ismert. A magyar terület alatt kanyargó Baradla főága (Aggtelektől Jósvafőig) közel 7 km. Két legnagyobb mellékága a Retek-ág és a Törökmecset-ág. Jelentősebb barlangjai még a 6,4 km hosszú Béke-barlang, a 3,2 km hosszú Szabadság barlang, valamint a 236 m mély Vecsembükki-zsomboly.
Az Aggteleki karszt területén a földtörténeti középkor triász korszakában tenger hullámzott, amelyből nagy vastagságú mészkőréteg ülepedett le. Ez a mészkőtömb a harmadkori többszöri kéregmozgások és az ősfolyók letaroló munkája hatására feldarabolódott, lepusztult, majd kiemelkedett. A negyedkor elején, mintegy 1 millió évvel ezelőtt, megindult a karsztosodás folyamata, a víz barlangalakító munkája és a völgyek mélyre vágódása." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv