1.034.175

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kopasz Márta grafikái (minikönyv)

Szerkesztő
Grafikus
Kiadó:
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műbőr
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 6 cm x 4 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiadott példányszám: 540 Könyvtervező: Farkas János és Varga József Nyomda: Szegedi Nyomda Fekete-fehér grafikákkal. A könyv pontos mérete: 45 x 58 mm.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szeged új képzőművészetében a festészettel és a szobrászattal együtt a grafika fejlődése is jelentősnek mondható. A harmincas években Buday György által elindított - Vadász Endre és Bordás Ferenc... Tovább

Előszó

Szeged új képzőművészetében a festészettel és a szobrászattal együtt a grafika fejlődése is jelentősnek mondható. A harmincas években Buday György által elindított - Vadász Endre és Bordás Ferenc nevéhez is kötődő - helyi fametsző kultúra hagyományait a mai szegedi grafika számára Kopasz Márta közvetítette, akit az egykori Buday-kör egyetlen itt élő aktív tagjának tekinthetünk.
A közel négy évtizedes rajzpedagógiai és alkotóművészi munkássággal rendelkező Kopasz Márta egy itteni nagymúltú civis-családból származva Szegeden született. Diplomáját az Iparművészeti Főiskolán - 1936-ban - kitüntetéssel nyerte el, s neki ítélték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ösztöndíját. Ezt követően hazatért szülővárosába és bekapcsolódott a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tevékenységébe. A helyi egyetemen - a külföldre távozott Buday György után megüresedett - grafikai lektori állást ő töltötte be. E munkája mellett Felvinczi Takáts Zoltán művészettörténeti tanszékén is működött.
Oktatói törekvésének eredményeként ismét ösztöndíjat kapott, amellyel népművészeti tanulmányokat folytatott Kalotaszeg vidékén és a székely-földön. Grafikai lapjait első ízben 1938-ben mutatta be a szegedi egyetemen rendezett kiállításán. A beinduló szabadtéri játékokkal kapcsolatos pályadíjnyertes plakátját is ekkor készítette. A helyi kollektív tárlatokon való szereplése mellett, ismét 1943 tavaszán, a szegedi múzeumban hozott létre gyűjteményes kiállítást, amelyen különösen fametszetei tűntek ki.

Könyvecskénk, amely válogatást ad a művésznő szigorúbb és kötetlenebb kifejezési szakaszainak historikus és modern hatású signettjeiből, ex libriseiből - híven tükrözi azt az eredeti "szegedi szellemiség"-et, amely Kopasz Márta nemzetközileg elismert metszeteinek jellemzőjévé vált. E kis "minialbum" lapozgatása közben vegyük figyelembe az ő grafikusi ars poetciáját, amelyről így vall: "Szimbolikusak az alkotásaim, ám a szimbolikus elemek világosak, közérthetőek, azok számára is adnak esztétikai élményt, akik nem kívánnak a szimbolikus tartalmak után kutatni, aki pedig kutat, az meg is találja."
Szelesi Zoltán Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kopasz Márta grafikái (minikönyv) Kopasz Márta grafikái (minikönyv) Kopasz Márta grafikái (minikönyv) Kopasz Márta grafikái (minikönyv)

A borító elszíneződött.

Állapot:
3.340 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv