1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Versenyfutás a halállal (dedikált példány)

Egy orvos emlékiratai

Szerző

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Szénásy József szerző által dedikált példány.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nincs nagyobb ajándék, amit ember embernek adhat, mint a tudás és a szeretet. Ezzel a könyvvel tudást és szeretetet kívánok hirdetni! Olyanformán, ahogyan az az orvos hivatásából következik! E... Tovább

Előszó

Nincs nagyobb ajándék, amit ember embernek adhat, mint a tudás és a szeretet. Ezzel a könyvvel tudást és szeretetet kívánok hirdetni! Olyanformán, ahogyan az az orvos hivatásából következik! E munkában egymással kapcsolódó fejezetekben voltaképpen kortörténetet kívánok festeni. De rejtett célom is van. A szociális életszemléletre nevelés. Egyben talán életregényem is! Ezt a könyvet a Budapest ostroma előtti, alatti, meg utáni időkben írtam - Írogattam amikor az igazán termelő munka megtorpant és lelkem valamilyen szilárdabb talajt keresett, hogy abban megkapaszkodjék. A könyv címét is azokban a nehéz időkben találtam ki. Különös könyvcím! Az ember élete valójában versenyfutás a halállal! Persze hogy az! Hiszen ez a versenyfutás a születéssel kezdődik és tart mindaddig, amíg az élet fölött a halál végre diadalmaskodik. Később eszembe ötlött, hogy talán mégsem ennyire egyszerű a dolog? Hiszen méhenbelüli élet és méhenbelüli halál is van!
Az életnek a fogamzással, a két különböző nem csírasejtjének egyesülésével kell kezdődnie. Ha születés előtti halál következik be, akkor a versenyfutás csak rövid ideig, talán órákig, napokig, hetekig, hónapokig tartott. Viszont az aggastyán halála hosszú életcsatának megadásszerű befejezése. A két véglet között aztán tengernyi időbeli változat adódik. Az orvos élete sem más, mint versenyfutás a halállal. A különbség csupán annyi, hogy az orvos a maga életéért és mások életéért is küzd. Hivatásának eszménye, hogy szerény képességei szerint gáncsot vessen a halálnak és támogassa az egyenlőtlen küzdelemben az embert. A gáncsvetés gyakran sikeres. Az Istentől lopkodott, egyre hatalmasabb emberi tudomány látszólag mindinkább, mind gyakrabban győzedelmeskedik a halál fölött. De csak látszólag. Az emberi agy az örök élet titkát soha nem fogja kitalálni. Az emberi test örök élete ellenkezik a természet bölcs törvényeivel! Néhány évvel ezelőtt elfogott a vágy, hogy életem emlékeit összeszedjem, megírjam. Az orvos élete gazdag az ilyenekben. Kivált a nőorvosé. Szívesen révedezünk a múltba, amikor kimerülünk a halál elleni szakadatlan gáncsvetésben és amikor magunk is mindinkább közeledni érezzük az időt, melyben a halálnak kérlelhetetlenül győzedelmeskednie kell testünk fölött. Nincs hát csodálkozni való azon, ha a korosodó orvos igyekszik egybefogni életének tanulságait. Vissza

Fülszöveg

"Nincs nagyobb ajándék, amit ember embernek adhat, mint a tudás és a szeretet. Ezzel a könyvvel tudást és szeretet kívánok hirdetni!
Olyanformán, ahogyan az az orvos hivatásából következik!"
"Ezt a könyvet a Budapest ostroma előtti, alatti, meg utáni időkben írtam - írogattam -, amikor az igazán termelő munka megtorpant és lelkem valamilyen szilárdabb talajt keresett, hogy abban megkapaszkodjék."
"E munkában egymással kapcsolódó fejezetekben voltaképpen kortörténetet kívánok festeni. De rejtett célom is van. A szociális életszemléletre nevelés. egyben talán életregényem is!"

Tartalom

Előszó 7
Szabó néni igazsága 9
Szülőföldem és népe 13
Gyerekkori emlékek 18
Jakab a holló 22
Betyárvilág 27
Millenium 31
Kalmár András 35
Piaristák 39
Pályaválasztás 52
Vörös barátom 55
Sándor nagybátyám, Kovács József, Tauffer Vilmos 58
A vakom 76
Az első kereset 79
Szüléskedés 82
Az első tudományos dolgozat 94
Orvoskongresszus 96
Az igazi 99
Kitör az első világháború 115
Harctéren a szerbek ellen 120
Ismét Budapesten 126
Az északi harctéren 128
Kolera 133
Az összeomlás felé 140
Mélyponton 144
A keresztény nemzeti gondolat 158
Ki a magyar? 161
Amikor az orvos saját halottját temeti 162
Sebészkedés Borszéky Károllyal 166
Az országos anyavédelem szolgálatában 173
Egy kis népesedéspolitika 184
A korszerű háború és hangulata 191
A poklok katakizmája 200
Uram, Te lettél menedékünk! 214
A szív története 222
Édesapám halála 234

Szénásy József

Szénásy József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szénásy József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv