1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Szorgos adósa vagyok hazámnak" avagy "Életemnek leírása"

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lilium Aurum Kft.
Kiadás helye: Dunaszerdahely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 120 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN: 80-85704-16-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Szorgos adósa vagyok hazámnak?" avagy "Életemnek leírása?" De hiszen Szenczi Molnár Albert életművében nem ismer ilyen című-alcímű alkotást az irodalomtudomány!
Nos, tényleg nem ismer, pedig... pedig a magyar 17. század e nagy alakja, "egyszemélyes intézménye", aki talán az első igazán öntudatos, önmaga emberi-írói viselt dolgait szorgalmatosan följegyző szellememberünk volt, valójában az utókorra hagyta - megelőzve ezzel a 18. század erdélyi önéletíróit - a maga teljes emberi-írói pályaképét, fejlődésrajzát, önvallomását, egyszóval: a maga memoárját. A magánéletének eseményeire s a tudósi-műfordítói műhelymunkájára, ars poeticájára, alkotói szerep- és küldetéstudatára, magyarságélményére vonatkozó gondolatait, eszmefuttatásait, igaz, a legkülönfélébb időszakokban, sporadikusan, más-más apropóból vetette papírra, én-jét sohasem mutatta föl egyetlen műegészben, amely megfelelne az életregénnyel szemben támasztott alapkövetelményeknek: az időrendiség elvének, a teljességigénynek, a... Tovább

Fülszöveg

"Szorgos adósa vagyok hazámnak?" avagy "Életemnek leírása?" De hiszen Szenczi Molnár Albert életművében nem ismer ilyen című-alcímű alkotást az irodalomtudomány!
Nos, tényleg nem ismer, pedig... pedig a magyar 17. század e nagy alakja, "egyszemélyes intézménye", aki talán az első igazán öntudatos, önmaga emberi-írói viselt dolgait szorgalmatosan följegyző szellememberünk volt, valójában az utókorra hagyta - megelőzve ezzel a 18. század erdélyi önéletíróit - a maga teljes emberi-írói pályaképét, fejlődésrajzát, önvallomását, egyszóval: a maga memoárját. A magánéletének eseményeire s a tudósi-műfordítói műhelymunkájára, ars poeticájára, alkotói szerep- és küldetéstudatára, magyarságélményére vonatkozó gondolatait, eszmefuttatásait, igaz, a legkülönfélébb időszakokban, sporadikusan, más-más apropóból vetette papírra, én-jét sohasem mutatta föl egyetlen műegészben, amely megfelelne az életregénnyel szemben támasztott alapkövetelményeknek: az időrendiség elvének, a teljességigénynek, a személyiség alakulását árnyaltan bemutató fejlődésrajznak.
Szenczi Molnár Albert nem írt önéletírást - és mégis írt.
A "Szorgos adósa vagyok hazámnak" avagy "Életemnek leírása" című önéletírás rekonstruálásával arra tettünk kísérletet, hogy valamiképpen megfeleljünk a föntiekben már említett követelményeknek; arra tehát, hogy a Molnár Albert-i életutat az évek nyomjelző mérföldköveinek, az időrendiségnek az alapján mutassuk be, a maga teljességében - születéstől a halálig."

Zalabai Zsigmond Vissza

Szenczi Molnár Albert

Szenczi Molnár Albert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szenczi Molnár Albert könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv