1.034.889

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mikrobiológia alapjai

Szerző
Lektor

Kiadó: Kossuth Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 411 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető a mikrovilág megismeréséhez3
A mikrovilág felfedezése6
A mikroszkópos viszgálat technikai alapjai8
A mikroorganizmusok szerepe a földi élet kialakulásában15
A mikrovilág megjelenése a Föld felszínén19
A bioszféra kialakulása (Nézzük a tényeket)21
Mikroorganizmus és a humán-populáció23
A géntechnológia kifejlesztésének fontosabb állomásai26
Nobel-díjas biológusainak27
Mikroorganizmusok általános jellemzése28
A mikroszervezet mérete, kémiai összetétele29
A mikróbák növekedése, szaporodása31
Tenyészközeg összeállítása, hatás a mikróba növekedésre36
A mikroszervezet megjelenési formája: az élő sejt40
Protoplazma másnéven citoplazma élettani jelentősége41
Szénhidrátanyagcsere a citoplazmában43
Szénhidrát lebontás alternatív útjai a mikrovilágban47
Nitrogén-anyagcsere a citoplazmában43
A mikroszervezet nukleinsavtartalma58
A mikroszervezetek magállománya60
RNS szintézis a prokariotákban65
Fehérjeszintézis a mikroorganizmusokban71
Prokariota sejtburok74
Gram festés a mikrobiológiai laboratóriumokban74
A sejthártya (Citoplazmamembrán)78
Élő sejtet jellemző membránpotenciál fenntartása89
Anyagfelvétel, -leadás, a membrán transzport folyamatai95
Sejtfal104
Peptidoglükán sejtfal képződése106
Teichoin sav apeptidoglükán sejtfalban110
Peptidoglükán sejtfal lebontása111
Külsőmembrán115
Baktériumok tokanyaga120
Mozgásszerv a mikrovilágban121
A mikrovilág megismerése az osztályozás módszerével126
Archaebacteria (Ősbaktériumok)130
Metántermelők "Methanobacteriales"135
Szulfátredukálük147
Fokozottan sótűrők (Halobacteriaceae)147
Sejtfalnélküli ősbaktériumok151
Erősen hőtűrő kénhasznosítók153
Környezetet szennyező anyagok biológiai hasznosítása157
Kén és a mikrovilág. Biogeokémaiai kőrfolyamat162
Oxigént nem termelő fototróf baktériumok (Rhodospirill)170
Vörös nemkén-baktériumok175
Vörös kénbaktériumok175
Zöld kénbaktériumok177
Fototróf szervezetek azonosítása180
Oxigént termelő fotoszintetikus baktériumok, Cyanobact182
Chroococcales rend189
Pleurocapsales rend189
Oscillatoriales rend191
Nostocales rend192
Stigonematales rend193
Beggiatoales rend179
Gram-negatív Aerob Kemolitotrófok196
Nitrobacteraceae196
Thiobacillaceae201
Hydrogenbacteraceae (Hidrogen baktériumok)202
Siderocapsaceae vas és mangán-oxidáló baktériumok203
Mikrovilág és a nitrogén207
Bimbózó baktériumok és nyeles, függelékes szervezetek220
Csúszva mozgó, termőtestet képző baktériumok223
Myxobacteriales rend223
Cytophagales rend225
Lysobacteriales rend225
Spirális felépítésű baktériumok226
Gram negatív aerob baktériumok229
Pseudomonadaeae229
Azotobcteraceae231
Rhizobiaceae232
Methylococaceae232
Acetobacteriaceae, ecetsavbaktériumok233
Gram negatív fakultatív anaerob baktériumok236
Enterobacteriaceae236
Vibrionaceae242
Gram negatív anaerob pálcák és kokkuszok244
Szigorúan anaerob Gram pozitív kokkuszok247
Gram-pozitív kokkuszok és asporogén pálcák248
Micrococcaceae249
Lactobacillaceae Tejsavbaktériumok251
Propionibacteriumfajok254
Laktobacillusok az élelmiszergazdaságban255
Endospórás pálcák és kokkuszok256
Bacillus subtilis endospóra képzése258
Vegetatív alak kialakulása endospórából260
Clostridium fajok261
Clostiridumok ipari hasznosíthatósága262
Actinomycetes csoport263
Nocardia alakúak266
Mycobacteria270
Corynebacteria270
Nocardia271
Actinobacteria271
Actinoplanaceae273
Többrekeszes sporangiumot képző Acitnomycetes csoport274
Streomycetaceae274
Muadormycetaceeae277
Thermomonosporaceae278
Micropolysporaceae278
Thermoactinomyces279
Sejtélősködők, Rickettsia-félék280
Prokariota vírusok (bakteriofágok)281
A fágszaporodás biológiai történései; a T-fág286
Új fág izololása és azonosítása289
Fobtosabb fág-családok ismertetése290
Episzómák - plazmidok307
Extrakromoszómális elemek az eukariótában314
Extrakromoszómális elemek géntechnológiai hasznosítása316
Virophyta csoport. Precelluláris képződmények318
Néhány jelentősebb, általánosan ismert vírus család323
A növényvilágot fertőző vírusok330
Fertőzést közvetítő kórokozó fehérje (PRION)332
Mikroszkóppal vizsgálható gombák világa333
Aukariota sejtmag336
Citoplazmamembrán, plazmalemma338
Gomba sejtburok339
Sejtfal felépítése344
Mitokondrium348
Gombák reprodukciója352
Gombák szexuális szaporodása354
A gombaspórák tulajdonságai362
Spórák terjedése363
Spóra csírázás364
Dimorfizmus jelensége366
Paraszexuális ciklus368
Gombák öregedése368
Mycetozoa371
Acrasiomycetes osztály371
Myxomycetes osztály373
Plasmodiophoromycetes osztály374
Moszatgombafélék375
Chytridiomycota tagozat375
Oomycota tagozat375
Zygomycota tagozat (Járomspórás gombák)377
Trichomycetes osztály377
Zygomycetes osztály377
Mucorales rend377
Zymomycota tagozat380
Saccharomyces cerevisiae (imp: Candida robusta)384
Candida albicans387
Ascomycota tagozat390
Taphyrinomycota tagozat393
Ustomycota tagozat394
Ustomycota tagozat394
Basidiomycota tagozat395
Deutermycota tagozat (Fungi imperfect)397
Mycorrhizae Gyökérgombák398
Protozák Magasabb rendű protisták402

Szentirmai Attila

Szentirmai Attila műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szentirmai Attila könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv