1.031.314

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Etruszkok és magyarok

Szerző

Kiadó: Design & Quality
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 51 oldal
Sorozatcím: Betemetett magyar múlt
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Édesapám, dr. Szabó Károly 1917-ben született, és 1968-ban halt meg. Jogot végzett, újságíró lett, majd tartalékos zászlósként vett részt Budapest védelmében (a „felszabadító" oroszok ellen),... Tovább

Előszó

Édesapám, dr. Szabó Károly 1917-ben született, és 1968-ban halt meg. Jogot végzett, újságíró lett, majd tartalékos zászlósként vett részt Budapest védelmében (a „felszabadító" oroszok ellen), súlyos gyomorbajával küzdve már akkor. Jobboldali újságíróként a szakmát örökre elfelejthette: tisztviselő lett az Útfenntartó Vállalatnál, 1956-ban a Munkástanács elnökének választották, később a Közlekedési Minisztériumba került, s főelőadóként halt meg, hosszú szenvedés után, tüdőrákban. Ami utána maradt: egy kitűnő színdarab II. Rákóczi Ferencről, A sas felrepül címmel, és egy terjedelmes regény Dózsa Györgyről, melyet talán egyszer hasonló módon sikerül kiadatnom, és a jelen munka, melyen életének nagy részén lankadatlanul dolgozott. Fiatalemberként érdeklődéssel, de némi kételkedéssel figyeltem ezt a munkát, hiszen mindaz, amit tanultam, többé-kevésbé ellentétes volt azzal, amit kutatásai feltételeztek. A finnugor rokonság szinte államvallássá vált, s minden egyéb „délibábos nyelvészkedésnek" minősült, akárcsak ma is. A Magyar Tudományos Akadémia értekezését „felette naivnak" minősítette 1966-ban, az etruszkokkal kapcsolatban pedig azóta is szinte évente felröppent a hír, hogy most már valaki végérvényesen megoldotta eredetük és nyelvük rejtélyét. De a lexikonokban továbbra is az áll, hogy az etruszkok származását és nyelvét homály fedi. Édesapám egy elméletet állított fel, mely még nem jelent megoldást az ügyben, de felvillant valamit, ami új utat nyithat a magyarság múltjának értelmezésében. A magyar nyelv Európában az egyik leginkább öntörvényű és hagyományőrző nyelv - mi elbeszélgethetnénk Szent István kortársaival, és valószínűleg megértenénk egymást. Ezt nem sok európai nemzet tehetné meg, ezer év távolából. A büszke angolok például 1066-ban kezdtek franciául tanulni, Hódító Vilmos jóvoltából, és háromszáz évig tartott, amíg Chaucer összekotyvasztotta az angolt a franciával - de még ezt is csak fordításban értik a mai angolok.
Igen, ez a könyv a büszkeség jele. Mi, magyarok csak ebben a században többet tettünk a világért, mint amit a világ tett értünk - nem vagyunk egy nemzetnél sem alábbvalók. Ha bizonyosságot nyerne, hogy az etruszkok is magyarok voltak, az sem oldaná meg jelen problémáinkat - egyetlen cent adósságot sem engednek el régészeti vagy nyelvrégészeti bizonyítékok miatt.
Mi egyebet mondhatnék még? Köszönöm a kiadó munkáját és figyelmét, köszönöm azoknak az áldozatát, akik megvették ezt a könyvet. Mi, etruszkok, szittyák, magyarok tartsunk össze, s próbáljuk elolvasni, amit őseink ránk hagytak. És ez a könyv is ilyen hagyomány. Vissza

Fülszöveg

Egy nemzet etnikai hovatartozását nyelve határozza meg a legtisztábban.
A magyar nyelveredet kutatás közel két évszázados múltra tekint vissza. Parázs viták az útjelzői ennek az időszaknak, s valószínűleg a jövőben is így lesz.
Minden olyan kezdeményezést, ahol nyelvünket ősi, nagy múltú kultúrától próbálták származtatni, óriási igyekezettel cáfolták bizonyos irányított tudós berkek. Érthető okokból, ha eltünteted egy nemzet nyelveredetét, betemetted a múltját is.
Ezért döntöttünk úgy, hogy dr. Szabó Károly könyvét ebben a sorozatban jelentetjük meg.

Tartalom

Előszó 3
Az etruszk kérdés jelenlegi állása 5
Jules Martha 8
A bilinguisek 9
Az etruszkok eredete és nyelve
Az etruszkok eredete 10
Priszkosz rétor 11
Az etruszk írásos emlékek
Az etruszk írás jellege 12
Az írás iránya 13
A pontozás 13
A betűk értékelése 14
Az jel 15
A jel 15
A 8 jel 15
A többi jel 16
A szövegek megfejtése
Beszélő képek 17
„Tuchulcha" és Ádám 17
Taltas 19
A labirintus őrzője 20
Búcsúzás 22
Virág a kézben 23
A Géniusz a rovással 24
Az etruszk és a magyar mitológia 25
Halál, túlvilági élet 25
Átok, rontás, ráolvasás 27
Istenek, szellemek 27
Papok, mágusok 28
Bal-jobb 28
Szer, szerelem 29
Törvénykezés 30
A tisztulás 31
Halotti tor 31
Az etruszk és az itáliai nyelvek 33
Az oszk és umber nyelv 33
Az Eugubiumi Táblák 34
„Vibia átka" 36
Az etruszk és a magyar nyelv
Helynevek, népnevek, tárgynevek 37
Nyelvi szerkezet 38
Rím és ritmus 40
A bilinguis 42
További feladatok 43
Mellékletek 45-51
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv