kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 144 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészek és Kertbarátok Könyvtára |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-356-185-x |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Előszó | 5 |
| A sikeres természtés alapja: a talajvizsgálat, a szakszerű ültetés | 6 |
| Takarékosan és gazdaságosan | 6 |
| Csak talajvizsgálat után | 6 |
| Az ültetés fogásai | 8 |
| Nélkülözhetetlen a trágya érlelése | 12 |
| Készítsünk minél több komposztot! | 14 |
| Komposzt - gyorsabban | 15 |
| Trágyázás a szőlőben | 16 |
| Trágyázás gégecsővel | 19 |
| Védekezzünk a klorózis ellen! | 20 |
| Különleges kondicionáló és termésnövelő készítmény | 22 |
| Válasszunk körültekintően | 23 |
| Minőségi fehérborszőlő-fajták | 23 |
| Vörösborszőlő-fajták | 25 |
| Festőborszőlő-fajták | 26 |
| Csemegeszőlő-fajták | 27 |
| Betegségeknek ellenálló fajták | 27 |
| Új szőlőfajták | 28 |
| Művelésmódok | 30 |
| A metszés fogásai | 35 |
| Metszés előtt: rügyvizsgálat | 40 |
| A kordon-, a lugas-, és a fejművelésű szőlők metszése | 41 |
| Metszés után harmatgyökerezés | 44 |
| A támberendezés | 45 |
| Aranyat érő zöldmunkák | 49 |
| Hajtásválogatás | 49 |
| A termőhajtás bekurtítása | 51 |
| Csonkázás | 52 |
| Hónaljazás | 54 |
| Kötözés, hajtásrögzítés | 54 |
| Levelezés, levélritkítás | 54 |
| Ápoljuk a fiatal szőlőket! | 56 |
| Öntözzük a szőlőt! | 56 |
| Hasznos a talajtakarás | 59 |
| Szaporítás házilag | 62 |
| Vesszőszedés szőlőszaporításhoz | 63 |
| Új fajták gyökereztetéssel | 63 |
| Szőlőpótlás bujtással, döntéssel | 65 |
| Új fajták oltással | 66 |
| Új fajták szemzéssel | 69 |
| Az oltás és a szemzés ápolása | 71 |
| A növényvédelem aranyszabályai | 73 |
| Mire ügyeljünk? | 76 |
| A szőlő védelme | 76 |
| A szőlő vegyszeres gyomirtása | 80 |
| A régi ellenség, a fagy | 86 |
| A szőlőtárolás tudnivalói | 88 |
| A csemegeszőlőt éretten szüreteljük! | 91 |
| Tárolási módszerek | 91 |
| Hőmérséklet és páratartalom | 92 |
| Szüret előtti és utáni tennivalók | 94 |
| Az előkészületek | 96 |
| Erjesztés és tárolás | 96 |
| A fajélesztő | 99 |
| Fehér- és vörösbor készítés | 103 |
| Csak próbaszüret után | 103 |
| Amikor nem erjed a must | 109 |
| Az első borfejtés | 111 |
| Bortiszítás egyszerűen | 113 |
| Vörösborhoz tojásfehérje | 116 |
| Szűrve még tetszetősebb | 117 |
| Bortárolás széndioxiddal | 119 |
| Jobb bor- savtompítással | 120 |
| Borpalackozás | 122 |
| Borászati gépek saját célra és vállalkozóknak | 123 |
| Gyógyítható betegségek | 127 |
| Ecetesedés | 127 |
| Egéríz | 127 |
| Záptojásszag | 127 |
| Nyúlosodás | 128 |
| Keseredés | 128 |
| Pimpósodás | 128 |
| Borhibák | 129 |
| Seprőíz | 129 |
| Penészíz, dohosság | 129 |
| Kénes íz | 130 |
| Kocsányíz | 130 |
| Darab-, levegőíz | 130 |
| Faíz | 131 |
| Füst-, talaj-, vegyszer-, olajíz | 131 |
| Poshadt íz | 131 |
| Fémíz | 131 |
| Rezes törés | 132 |
| Fekete törés | 132 |
| Gyenge szaghiba | 132 |
| Színtelenítés | 134 |
| Ürmösborok (vermutok) és egyéb különlegességek | 137 |
| Borászoknak ajánljuk | 137 |
| A borospalack szakszerű felbontása | 138 |
| Fektetve tároljuk | 139 |
| Árutermelők figyelmébe | 139 |
| Amit a borok minősítéséről tudni kell | 139 |