kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Magyar Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 139 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészkedjünk okosan |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-234-609-2 |
| Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| Előszó | 5 |
| A sikeres természtés alapja: a talajvizsgálat, a szakszerű ültetés | 6 |
| Takarékosan és gazdaságosan | 6 |
| Csak talajvizsgálat után | 6 |
| Az ültetés fogásai | 8 |
| Nélkülözhetetlen a trágya érlelése | 12 |
| Készítsünk minél több komposztot! | 14 |
| Komposzt - gyorsabban | 15 |
| Trágyázás a szőlőben | 16 |
| Trágyázás gégecsővel | 19 |
| Védekezzünk a klorózis ellen! | 20 |
| Különleges kondicionáló és termésnövelő készítmény | 22 |
| Válasszunk körültekintően | 23 |
| Minőségi fehérborszőlő-fajták | 23 |
| Vörösborszőlő-fajták | 25 |
| Festőborszőlő-fajták | 26 |
| Csemegeszőlő-fajták | 27 |
| Betegségeknek ellenálló fajták | 27 |
| Új szőlőfajták | 28 |
| Művelésmódok | 30 |
| A metszés fogásai | 35 |
| Metszés előtt: rügyvizsgálat | 35 |
| A kordon-, a lugas-, és a fejművelésű szőlők metszése | 36 |
| Metszés után harmatgyökerezés | 39 |
| A támberendezés | 40 |
| Aranyat érő zöldmunkák | 44 |
| Hajtásválogatás | 44 |
| A termőhajtás bekurtítása | 46 |
| Csonkázás | 47 |
| Hónaljazás | 79 |
| Kötözés, hajtásrögzítés | 49 |
| Levelezés, levélritkítás | 51 |
| Ápoljuk a fiatal szőlőket! | 51 |
| Öntözzük a szőlőt! | 54 |
| Hasznos a talajtakarás | 57 |
| Szaporítás házilag | 58 |
| Vesszőszedés szőlőszaporításhoz | 58 |
| Új fajták gyökereztetéssel | 60 |
| Szőlőpótlás bujtással, döntéssel | 61 |
| Új fajták oltással | 64 |
| Új fajták szemzéssel | 66 |
| Az oltás és a szemzés ápolása | 68 |
| A növényvédelem aranyszabályai | 71 |
| Mire ügyeljünk? | 71 |
| A szőlő védelme | 75 |
| A szőlő vegyszeres gyomirtása | 81 |
| A régi ellenség, a fagy | 83 |
| A szőlőtárolás tudnivalói | 86 |
| A csemegeszőlőt éretten szüreteljük! | 86 |
| Tárolási módszerek | 87 |
| Hőmérséklet és páratartalom | 89 |
| Szüret előtti és utáni tennivalók | 91 |
| Az előkészületek | 91 |
| Erjesztés és tárolás | 94 |
| A fajélesztő | 96 |
| Fehér- és vörösbor készítés | 98 |
| Csak próbaszüret után | 98 |
| Amikor nem erjed a must | 104 |
| Az első borfejtés | 106 |
| Bortiszítás egyszerűen | 108 |
| Vörösborhoz tojásfehérje | 111 |
| Szűrve még tetszetősebb | 112 |
| Bortárolás széndioxiddal | 114 |
| Jobb bor- savtompítással | 115 |
| Borpalackozás | 117 |
| Borászati gépek saját célra és vállalkozóknak | 118 |
| Gyógyítható betegségek | 122 |
| Ecetesedés | 122 |
| Egéríz | 122 |
| Záptojásszag | 122 |
| Nyúlosodás | 123 |
| Keseredés | 123 |
| Pimpósodás | 123 |
| Borhibák | 124 |
| Seprőíz | 124 |
| Penészíz, dohosság | 124 |
| Kénes íz | 125 |
| Kocsányíz | 125 |
| Darab-, levegőíz | 125 |
| Faíz | 126 |
| Füst-, talaj-, vegyszer-, olajíz | 126 |
| Poshadt íz | 126 |
| Fémíz | 126 |
| Rezes törés | 126 |
| Fekete törés | 127 |
| Gyenge szaghiba | 127 |
| Színtelenítés | 127 |
| Ürmösborok (vermutok) és egyéb különlegességek | 129 |
| Borászoknak ajánljuk | 132 |
| A borospalack szakszerű felbontása | 132 |
| Fektetve tároljuk | 133 |
| Árutermelők figyelmébe | 134 |
| Amit a borok minősítéséről tudni kell | 134 |