A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A XX. századi magyar és világirodalom

Szöveggyűjtemény, főiskolai tankönyv

Szerző

Kiadó: Zsigmond Király Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím: Zsigmond Király Főiskola tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-00-96595
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A 20. század első évtizede nehezen választható el előzményeitől. Ma általában századvég elnevezéssel foglalják össze az 1890-1915 közti időszakot, másutt meg a modernség néven emlegetett és máig tartó folyamat első szakaszának tekintik.
Bizonyos, hogy 1890-1915 között tovább él. Folytatódik a 19. századi realizmus és annak számtalan változata, sőt az uralkodó még mindig ez az Honoré de Balzac-Stendhal-Lev Tolsztoj nevével jelezhető hagyomány, és másrészről ennek egy elágazása, mindenekelőtt az Émile Zola nevéhez fűzhető naturalista regény. Közönség, olvasó, köztudat elsősorban ezt tartja irodalomnak, ezt várja. A század utolsó éveiben az aránylag egységes irodalmi szövet hasadozik, kis iskolák, csoportok, törekvések sora jelentkezik, általában a művésznek a polgári társadalom elleni lázadása jeleként is, neoromantikus, neoklasszikus csoportok és magános lázadók. Ezek közül a realizmus keretén belül keletkező, de ellene forduló áramlatok közül a legjelentősebb (az eredeileg egy,... Tovább

Fülszöveg

A 20. század első évtizede nehezen választható el előzményeitől. Ma általában századvég elnevezéssel foglalják össze az 1890-1915 közti időszakot, másutt meg a modernség néven emlegetett és máig tartó folyamat első szakaszának tekintik.
Bizonyos, hogy 1890-1915 között tovább él. Folytatódik a 19. századi realizmus és annak számtalan változata, sőt az uralkodó még mindig ez az Honoré de Balzac-Stendhal-Lev Tolsztoj nevével jelezhető hagyomány, és másrészről ennek egy elágazása, mindenekelőtt az Émile Zola nevéhez fűzhető naturalista regény. Közönség, olvasó, köztudat elsősorban ezt tartja irodalomnak, ezt várja. A század utolsó éveiben az aránylag egységes irodalmi szövet hasadozik, kis iskolák, csoportok, törekvések sora jelentkezik, általában a művésznek a polgári társadalom elleni lázadása jeleként is, neoromantikus, neoklasszikus csoportok és magános lázadók. Ezek közül a realizmus keretén belül keletkező, de ellene forduló áramlatok közül a legjelentősebb (az eredeileg egy, francia irodalomban keletkezett kis csoportra támaszkodó) szimbolizmus, és annak igen sokfajta, az eredeti formától eltérő változata, amelyeket összefoglalóan késő szimbolizmusnak nevezhetnénk. Vissza

Tartalom

A századforduló5
A klasszikus realizmus továbbfejlődése9
A naturalizmus21
A kései szimbolizmus29
A szecesszió, a neoklasszicizmus, és az impresszionizmus39
Proust, Kafka, Joyce49
Az avantgárd53
Az új tárgyiasság és a dokumentumirodalom67
Az újrealizmus75
A szintetikus realizmus89
A modern költészet a két világháború között93
A szocialista realizmus101
A nem kanonikus irodalom a két világháború között107
A neorealizmus és az egzisztencializmus115
Az újrealizmus a II. világháború után119
A szintetikus realizmus a II. világháború után131
A modern költészet a II. világháború után135
A dokumentarizmus második hulláma147
Az abszurd irodalom151
A mágikus realizmus155
A beat generáció165
A neoavantgárd173
A kísérleti regény185
A posztmodern irodalom189
A nem kanonikus irodalom a II. világháború után195
A szövegek forrásai203
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv