1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyugat 1937. október

XXX. évfolyam 10. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

BABITS MIHÁLY ÖSSZES VERSEI

Nem tudom nem a vallomás hangján kezdeni. Pálfordulásokban és önmagam ellen fordulásokban gazdag életemben, - noha nem volt mesterem, akit meg... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

BABITS MIHÁLY ÖSSZES VERSEI

Nem tudom nem a vallomás hangján kezdeni. Pálfordulásokban és önmagam ellen fordulásokban gazdag életemben, - noha nem volt mesterem, akit meg nem tagadtam volna tovább vezető nyugtalanságomban, - nem emlékszem egy korszakomra sem, amikor ne olvastam volna újra és újra Babits Mihály verseit. Mint fiú, egy véletlen, egy kedves osztálytárs által hozzá irányítva, ezeken a verseken át eszméltem rá az irodalomra és arra, ami bennem az irodalomra reagál. Mint fiatal ember az ő hangjára és az ő hangján megszólaló Dantéra figyelve igyekeztem A felemelkedni egy idealisztikus világszemlélet purgatóriumos magaslataira és első tudományos kísérletem arra irányult, hogy ennek a hangnak megfejtsem a titkát az irodalomtudomány számomra akkor újszerű módszereivel. Amikor pedig íróvá öregedtem, Babits minden egyes verse úgy érkezett hozzám, mint a hívőhöz a pápai bulla, mint csapattiszthez a fentről jött parancs, mint külországban élő követhez a titkos utasítás. És mégis, most, miután újra-olvastam az egész költői oeuvret, Is időrendi, történelmi összefüggésében: mintha eddig nem is ismertem volna, úgy elámultam meredek nagyszerűségén és mondataim zavartan, hipnotizálva sorakoznak ekkora fény előtt.
A kritikus ne valljon, hiszen őrá senki sem kíváncsi - ezeket a sorokat csak azért mertem előrebocsátani, mert tudom, nemcsak magamról beszéltem bennük, hanem társaimról is, akik együtt nőttünk fel, együvétartozókká, a Babits-versek olvasztótüzében. Amit Babits Mihály két évvel ezelőtt egy kedvetlen percében olvasott egyikünk fejére, az egész «nemzedék» nemesi oklevele lehetne: «Szellemi attitűdjét sehol» sem érzem egészen idegennek. Még mondatainak hangsúlyával is mintha olykor az én mondataimat idézné.»
Nem mintha és nem olykor. Nem akarjuk tagadni, mert büszkék h vagyunk rá. Mondataink hangsúlyában az ő mondata, az általa újjá formált magyar mondat kísért, nem tudnánk magunkhoz való mondatokat írni, ha az ő mondatainak emléke nem élne bennünk. Mindnyájan, több-kevesebb sikerrel, a Babits-stílushoz tartozunk. Idővel ezt világosabban fogják látni, mint ma akár magunk is. Vissza

Tartalom

Szerb Antal: Babits Mihály összes Versei 223
Hegedűs Loránt: Krasznahorka és Geszt 227
Jékely Zoltán: Szikla-himnusz (Vers) 237
Laczkó Géza: A történelmi regény 239
Vas István: Szeptemberi vallomás (Vers) 258
Dallos Sándor: A holdhomlokú legény (Novella) 260
Fenyő László: Rend (Vers) 272
Cs. Szabó László: Aldous Huxley 274
Dr. Pavel Ágoston: Cankar Iván 281
Halász Gyula: Édes anyanyelvünk 284
Török Sophie: Értem és helyetted... (Versek) 287
FIGYELŐ:
Schöpflin Aladár: Színházi bemutatók 290
Schöpflin Aladár - Radnóti Miklós - Tersánszky J. Jenő - Kardos László: Kisebb bírálatok 295
ŐRJÁRAT:
Bálint György: Új, sőt legújabb tárgyilagosság 298
Cs. Szabó László: Hajószentelés 298
Idegenforgalom 299
Munkácsy emléke 299
Halász Gyula: Egy sarkalatos kérdés 300
Árkádia 301
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv