| Bevezető | |
| Szervetlen és szerves vegyületek | 1 |
| A szerves vegyületek nagy száma | 2 |
| Isomeria | 2 |
| A szerves vegyületek változó volta és előállításunknak egészen eltérő módja, mint a szervetlen vegyületeké | 3 |
| Szerves vegyületek összetételének megállapítása | 3 |
| Minőségi elemzés | 3 |
| Mennyiségi elemzés | 3 |
| Szerves égetés | 5 |
| Nitrogen meghatározás | 5 |
| A Carius módszer és veszélyes voltának elkerülése | 7 |
| Az elemzési adatokból az összegképlet kiszámítása | 9 |
| Molekulasúly meghatározás | 10 |
| A szerves vegyületek szerkezetének megállapítása | 10 |
| A gyökök | 10 |
| Az atomkapcsolódás elmélete | 11 |
| A methan, mint a szerves vegyületek alaptípusa | 11 |
| Az aethylalkohol és dimethylaether isomeriája és szerkezetük bizonyítása | 13 |
| Az ecetsav szerkezetének bizonyítása | 16 |
| Nevezéktan és rendszertan | |
| Alifás és cyclusos vegyületek | 21 |
| Isocyclusos és heterocyclusos vegyületek | 21 |
| Homológ sorok | 22 |
| A vegyületek vegyértékűsége, funkciója | 23 |
| Telített és telítetlen vegyületek | 24 |
| A szerves vegyületek elnevezése | 25 |
| Alifás vagy nyitottláncú vegyületek | |
| Paraffin- vagy methansorozat szénhydrogenjei | |
| Nevezéktanuk | 29 |
| Előfordulásuk | 31 |
| Előállított, melyeknél a kiindulóanyag és a végtermék szénatomszáma azonos | 32 |
| Előállított, melyeknek végrehajtásánál a szénatomok száma csökken | 35 |
| Synthesisek, melyek a szénatomok számának növekedésével járnak | 35 |
| Tulajdonságaik | 37 |
| Methan | 39 |
| Aethan | 40 |
| Magas szénatomszámú tagok | 41 |
| Ásványolajok | 41 |
| Telítetlen alifás szénhydrogenek | |
| Aethylen-sorozatbeli szénhydrogenek, vagy olefinek | 43 |
| Előfordulásuk és előállításmódjuk | 44 |
| Tulajdonságaik | 46 |
| Aetylen | 50 |
| Két és több kettőskötést viselő telítetlen szénhydrogenek | 51 |
| Allen | 51 |
| Cumulenek | 52 |
| Conjugált telítetlen szénhydrogenek | 53 |
| Diensynthesis | 53 |
| Butadien | 53 |
| Isopren | 54 |
| Dimethylbutadien | 56 |
| Isolált kettőskötést viselő szénhydrogenek | 56 |
| Diallyl | 56 |
| Hármas kötéssel ellátott, acetylensorozatbeli szénhydrogenek | 57 |
| Acetylen | 58 |
| Több hármas kötéssel ellátott vegyületek | 60 |
| Dipropargyl | 60 |
| Alifás halogénszármazékok | |
| Alkylhalogenidek | |
| Methylchlorid | 62 |
| Aethylchlorid | 63 |
| Aethylbromid | 63 |
| Aethylenchlorid | 63 |
| Aethylenbromid | 63 |
| Chloroform | 64 |
| Jodoform | 66 |
| Tetrachlormethan | 67 |
| Acetylenchlorikdok | 67 |
| Tetrachloraethan | 68 |
| Trichloraethylen | 69 |
| Pentachloraethan | 71 |
| Alifás alkoholok | |
| Első-, másod- és harmadrendű alkoholok | 73 |
| Elsőrendű alkoholok előállításmódjai | 76 |
| Másodrendű alkoholok előállításmódjai | 77 |
| Harmadrendű alkoholok előállítása | 80 |
| Felépítések és lebontások az alkoholok homológ sorában | 82 |
| Az alkoholok kémiai átalakulásai | 84 |
| Esterek | 85 |
| Alkylahalogenidek képzése | 85 |
| Aldehydek keletkezése elsőrendű alkoholokból | 86 |
| Másodrendű alkoholok oxydálása ketonná | 87 |
| Methylalkohol | 87 |
| Synthetikus methanol | 89 |
| Aethylalkohol | 91 |
| Butylalkoholok | 94 |
| Amylalkoholok | 95 |
| Aktív amylalkohol | 96 |
| Optikai aktivitás és asymmetriás szénatom | 97 |
| Magasabb szénatomszámú alkoholok | 100 |
| Telítetlen alkoholok | 101 |
| Allylalkohol | 101 |
| Citronellol, rhodinol, garaniol, nerol, linalool | 102 |
| Farnesol | 103 |
| Phytol | 103 |
| Kétvegyértékű alkoholok, glykolok | 104 |
| Athylenglykol | 104 |
| Glykolchlorhydrin | 105 |
| Pinakon | 106 |
| Pinakolin | 107 |
| 1,4-butandiol | 107 |
| Glycerin | 107 |
| Nitroglycerin, dinamit | 109 |
| Acetinek | 110 |
| Glycerinphosphorsav | 112 |
| Lecithinek | 112 |
| Glycerinchlorhydrinek | 113 |
| Erythritek | 114 |
| Pentaerythrit | 114 |
| Szervetlen savak esterei | 114 |
| Alkylkénsavak | 114 |
| Dimethylsulfat | 115 |
| Salétromsavesterek | 116 |
| Foszforsavesterek | 116 |
| Aetherek, thioalkoholok és thioaetherek | |
| Aetherek | 117 |
| Thioalkoholok, mercaptanok | 120 |
| Alkyldisulfidok | 121 |
| Alkylsulfonsavak | 121 |
| Thioaetherek, dialkysulfidok | 121 |
| Sulfoniumsók | 122 |
| Sulfonok | 123 |
| Alifás nitrovegyületek | 123 |
| Alkylaminok vagy alifás aminok | |
| Aminok megkülönböztetése rendűség szerint | 127 |
| Elnevezésük | 128 |
| Előállításmódok | 128 |
| Az aminok sajátságai | 137 |
| Acylvegyületek keletkezése | 138 |
| Salétromsavval szemben való viselkedés | 139 |
| Mustárolaj képződés | 139 |
| Isonitrilek | 140 |
| Nitrosamin próba | 140 |
| Harmadrendű aminok bromcyanos bontása | 140 |
| Negyedrendű szabad bázisok thermikus bontása | 141 |
| Methylamin | 141 |
| Dimethylamin | 142 |
| Trimethylamin | 142 |
| Cholin | 143 |
| Telítetlen aminok | 143 |
| Oxylalkylbázisok | 144 |
| Triaethanolamin | 145 |
| Taurin | 145 |
| Diaminok | 145 |
| Alifás arsenvegyületek | 147 |
| Aldehydek és ketonok | |
| Aldehydek előállításmódjai | 151 |
| Az aldehydek jellemzése és kémiai átalakulásai | 153 |
| Reductio alkoholokká | 153 |
| Cyanhydrinek | 153 |
| Bisulfit vegyületek | 154 |
| Aldehydacetalok | 155 |
| Mercaptalok | 155 |
| Reakciók hydroxylaminnal, phenylhydrazinnal, semicarbaziddal | 156 |
| Átalakulásuk savvá | 157 |
| Diacetatok | 158 |
| Polymerisálás | 158 |
| Aldolok | 158 |
| Ester keletkezés | 159 |
| Fuchsin-késessavas reakció | 159 |
| Formaldehyd | 159 |
| Hexamethylendiamin | 162 |
| Ecetaldehyd | 163 |
| Magasabb szénatomszámú aldehydek | 165 |
| Chloral | 167 |
| Telítetlen aldehydek | 168 |
| Acrolein | 168 |
| Crotonaldehyd | 169 |
| Citronelleal | 169 |
| Hydroxycitronellal | 170 |
| Citral | 170 |
| Propiolaldehyd | 171 |
| Tetrolaldehyd | 152 |
| Glyoxal | 172 |
| Borostyándialdehyd | 173 |
| Magasabb szénatomszámú dialdehydek | 174 |
| Ketonaldehydek | 175 |
| Pyrosszöllőaldehyd, methylglyoxal | 175 |
| Laevulinaldehyd | 176 |
| Ketonok | 176 |
| Elnevezésük | 177 |
| Előállításuk | 178 |
| Jellemzésük | 182 |
| Aceton | 186 |
| Monochlor és monobromaceton | 190 |
| Acetonchloroform | 190 |
| Sulfonal, trional, tetronal | 191 |
| Az aceton homológjai | 192 |
| Methyl-heptenon | 193 |
| Diketonok | 194 |
| Diacetyl | 194 |
| Acetylaceton | 195 |
| Acetonylaceton | 196 |
| Ketenek | 197 |
| Nitrilek és savak | |
| A nitrilek szerkezete | 199 |
| Képződésmódjai | 199 |
| Jellemzésük | 201 |
| Acetonitril | 202 |
| Dinitrilek | 203 |
| Dicyan | 203 |
| Borostyánkősavnitril | 204 |
| Isonitrilek | 204 |
| Telített egyvegyértékű alifás savak | 205 |
| Előfordulásuk | 206 |
| Előfordulásmódok | 206 |
| Acetecetestersynthesis | 210 |
| Malonesterynthesis | 212 |
| A zsírsavak homológ sora | 216 |
| Savchloridok | 218 |
| Esterek | 221 |
| Az ecetsav esterei | 222 |
| Gyümölcsaetherek | 223 |
| Savanhydridek | 224 |
| Ecetsavanhydrid | 225 |
| Savamidok | 228 |
| Ecetsavamid | 229 |
| Savhydrazidok | 230 |
| Hydroxamsavak | 231 |
| Hangyasav | 231 |
| Ecetsav | 235 |
| Ecetsav sók | 238 |
| Vajsav | 240 |
| Magasabb szénatomszámú savak | 241 |
| Kétbázisos savak, dicarbonsavak | 244 |
| Oxalsav | 247 |
| Malonsav | 249 |
| Szénduboxyd | 251 |
| Borostyánkősav | 251 |
| Glutársav | 252 |
| Adipinsav | 253 |
| Pimelinsav | 253 |
| Magasabb szénatomszámú dicarbonsavak | 254 |
| Tricarbonsavak | 255 |
| Telítetlen savak | 255 |
| Előállításuk | 256 |
| Tulajdonságaik | 257 |
| Acrylsav | 259 |
| Crotonsavak | 260 |
| Olajsav, elaidinsav | 262 |
| Erucasav, brassidinsav | 264 |
| Diolefincarbonsavak | 265 |
| Acetylencarbonsavak | 267 |
| Propiolsav | 268 |
| Stearolsav | 268 |
| Clupanodonsav | 268 |
| Olefin-dicarbonsavak | 269 |
| Fumar és maleinsav | 269 |
| Diensynthesisek | 270 |
| Itaconsav, citraconsav és mesaconsav | 272 |
| Diolefin-dicarbonsavak | 273 |
| Muconsav | 273 |
| Acetylen-dicarbonsav | 274 |
| Aconitsav | 274 |
| Helyettesített savak | |
| Halogénezett savak | 276 |
| Előállításmódok | 277 |
| Tulajdonságaik | 278 |
| Monochlorecetsav | 279 |
| Oxysavak, alkoholsavak | 281 |
| Előállításuk | 282 |
| Tulajdonságaik | 284 |
| Glykolsav | 288 |
| Alfa-Tejsavak | 288 |
| ß-Tejsavak | 290 |
| ß-Oxyvajsav | 291 |
| Glycerinsav | 292 |
| Többázisos oxysavak | 293 |
| Tartronsav | 293 |
| Almasav | 293 |
| Borkősavak | 294 |
| Citromsav | 297 |
| Ricinusolajsav | 300 |
| Aminosavak és proteinek | |
| Az aminosavak előállításmódjai | 300 |
| A proteinek hydrolysesekor szereplő aminosavak | 307 |
| Elkülönítésük fontosabb módjai | 310 |
| Tulajdonságaik | 314 |
| Glykokol | 323 |
| Alanin | 325 |
| Serin | 326 |
| Valin | 327 |
| Leucin | 328 |
| Isoleucin | 328 |
| Asparaginsav | 329 |
| Glutaminsav | 330 |
| Arginin | 331 |
| Lysin | 331 |
| Cystin | 331 |
| Proteinek, fehérjék | 332 |
| Kimutatásaik | 332 |
| Csapadékképző reakciók | 333 |
| A proteinek fontosabb csoportjai | 334 |
| Albuminok | 334 |
| Globulinok | 334 |
| Prolaminok | 335 |
| Gluteninek | 335 |
| Phosphorproteinek | 335 |
| Histonok | 335 |
| Protaminok | 335 |
| Scleroproteinek | 336 |
| Összetett proteinek | 336 |
| Aldehyd és ketonsavak | |
| Glyoxalsav | 337 |
| Pyrroszöllősav | 338 |
| ß-Ketonsavak | 338 |
| Acetecetaether | 339 |
| Gamma-Ketonsavak | 341 |
| Laevulinsav | 341 |
| Mesoxalsav | 342 |
| Oxalecetsav | 343 |
| Dioxyborkősav | 344 |
| Szénsavszármazékok | |
| Cyansav és isocyansav | 346 |
| Chlor- és bromcyan | 347 |
| Cyanamid | 347 |
| Fulminsav | 347 |
| Rhodansav és isorhodansav származékok | 348 |
| Alkylrhodanidok | 349 |
| Isorhodansavesterek, mustárolajok | 349 |
| Allylmustárolaj | 350 |
| Xanthogensavak sói | 351 |
| Chlorszénsavesterek | 352 |
| Carbaminsavasterek, urethanok | 352 |
| Carbamid | 354 |
| Biuret | 357 |
| Cyanursav, isocyanursav | 357 |
| Thiocarbamid | 358 |
| Guadidin | 359 |
| Dicyandiamid | 361 |
| Dicyandiamidin | 361 |
| Cyclusos vegyületek | |
| Isocyclusos vegyületek | |
| Benzolszármazékok, aromás vegyületek | |
| Egymagvú aromás szénhydrogének, halogénvegyületek és sulfosavak | |
| Az aromás elnevezés | 365 |
| A benzol szerkezete | 365 |
| Az isomerek 2, ill. 3 helyettesítés esetében | 366 |
| A helyettesíthető helyek egyenlőségének bizonyítékai | 367 |
| Aromás vegyületek keletkezése alifásokból | 372 |
| Aromás vegyületek átalakítása alifásokká | 372 |
| Az aromás szénhydrogenek nyersanyagai | 373 |
| Könnyű olaj | 374 |
| Carbololaj | 374 |
| Anthracenolaj | 374 |
| Aromás szénhydrogenek | 375 |
| A benzol synthesise | 375 |
| A benzol homológjainak előállítására szolgáló módszerek | 376 |
| A benzol és homológjainak tulajdonságai | 378 |
| Benzol | 382 |
| Toluol | 383 |
| Xylolok | 384 |
| Cymol | 385 |
| Olefinbenzolok | 385 |
| Styrol | 386 |
| Allylbenzol | 387 |
| Phenylacetylen | 387 |
| Aromás halogénvegyületek | 388 |
| A halogénvegyületek előállítása | 388 |
| Helyettesítés-szabályok | 389 |
| Chlorbenzol | 392 |
| Jódbenzol | 392 |
| A toluol chlorozásának termékei | 393 |
| o-Chlortoluol | 393 |
| Benzylchlorid | 394 |
| Benzalchlorid | 394 |
| Benzotrichlorid | 394 |
| Sulfosavak | 394 |
| Aromás nitrovegyületek | |
| Előállításuk | 397 |
| Sokféle átalakulásuk | 397 |
| Nitrobenzol | 399 |
| m-Dinitrobenzol | 400 |
| 1,3,5-Trinitrobenzol | 402 |
| Chlornitrobenzolok | 402 |
| Nitrotoluolok | 405 |
| Xylolmoschus | 408 |
| Ambrettemoschus | 409 |
| Aromás nitrovegyületek | 409 |
| Aromás ß-hydroxylaminok | 410 |
| Aromás aminok | |
| Különféle rendűségű aminok | 411 |
| Előállításmódjuk | 413 |
| Viselkedésük salétromsavval szemben | 413 |
| I.-rendű aminok tulajdonságai | 414 |
| II.-rendű aminokra jellemző reakciók | 415 |
| III.-rendű aminok viselkedése | 416 |
| Anilin | 416 |
| Nitroanilinek | 418 |
| Sulfanilsav | 421 |
| Metanilsav | 422 |
| Monomethyl és dimethylanilin | 423 |
| Diphenylamin | 424 |
| Phenylendiaminok | 427 |
| Benzidin | 428 |
| Toluidinek | 429 |
| Xylidinek | 431 |
| Diazovegyületek | 431 |
| Készítésmódjuk | 431 |
| Raktározható és szállítható diazoniumvegyületek | 433 |
| Diazoniumsók átalakulásai | 434 |
| Reakciók, melynél kiküszöbölődik a nitrogen a diazoniumvegyületből | 434 |
| Reakciók, melyeknek folyamán a nitrogen a vegyületben marad | 436 |
| Diazonimsók átalakulásai, ahol a nitrogen maguk reagálnak | 438 |
| Diazotátok | 439 |
| Azoxyvegyületek | 440 |
| Azovegyületek | 441 |
| Hydrazovegyületek | 442 |
| Aromás arsenvegyületek | 443 |
| Arsenbenzolok | 443 |
| Előállításmódjuk | 448 |
| Tulajdonságaik | 449 |
| Phenol | 451 |
| Phenolaetherek | 453 |
| Nitrosophenol | 454 |
| Nitrophenolok | 455 |
| Aminophenolok | 455 |
| Phensolsulfosavak | 460 |
| Cresolok | 461 |
| Thymol | 462 |
| Carvacrol | 463 |
| Chavicol | 463 |
| Estragol | 464 |
| Anethol | 464 |
| Pyrocatechin | 464 |
| Guajacol | 465 |
| Veratrol | 467 |
| Eugenol | 467 |
| Isoeugenol | 467 |
| Safrol | 468 |
| Isosafrol | 468 |
| Resorcin | 468 |
| Orcin | 469 |
| Hydrochinon | 469 |
| Pyrogallol | 470 |
| Phloroglucin | 471 |
| Oxyhydrochinon | 471 |
| Apiol | 472 |
| Aromás alkoholok, aldehydek és ketonok | |
| Aromás alkoholok | 473 |
| Benzylalkohol | 473 |
| ß-Phenyl-aetchlalkohol | 474 |
| Fahéjalkohol | 275 |
| Aromás aldehydek | 475 |
| Előállításmódjuk | 475 |
| Különleges tulajdonságaik | 476 |
| Benzaldehyd | 278 |
| Nitrobezaldehydek | 481 |
| Aminobenzaldehydek | 481 |
| Phenylacetaldehyd | 482 |
| Cuminaldehyd | 482 |
| Fahéjaldehyd | 483 |
| Oxybenzaldehydek | 483 |
| Anisaldehyd | 485 |
| Vanillin | 485 |
| Piperonal | 488 |
| Aromás ketonok | 489 |
| Acetophenon | 491 |
| Benzylidenaceton | 491 |
| Dibenzalaceton | 492 |
| Oxyacetophenonok | 493 |
| Chinonok | 494 |
| Aromás nitrilek és savak | |
| Aromás nitrilek | 496 |
| Előállításmódjaik | 496 |
| Tulajdonságaik | 496 |
| Benzonitril | 497 |
| Aromás carbonsavak | 498 |
| Előállításukhoz vezető módszerek | 499 |
| Tulajdonságaik | 505 |
| Benzoesav | 505 |
| Benzoylchlorid | 506 |
| Benzoylsuperoxyd | 507 |
| Benzopersav | 507 |
| Nitrobenzoesavak | 507 |
| Anthranilsav | 509 |
| p-Aminobenzoesav | 510 |
| Saccharin | 511 |
| Phenylecetsav | 513 |
| Fahéjsav | 514 |
| Phenylpropiolsav | 516 |
| Phtalsav és phatalsavangydrid | 516 |
| Isophtalsav | 517 |
| Trimesinsav | 518 |
| Mellithsav | 519 |
| Aromás oxysavak | 519 |
| Phenol carbonsavak | 519 |
| Salicylsav | 520 |
| Acetylsalicylsav | 522 |
| Salol | 522 |
| Thiosalicylsav | 524 |
| p-Oxybenzeesav | 524 |
| Anissav | 524 |
| o-Oxyfahéjsav, o-cumarsav | 525 |
| Cumarin | 525 |
| Cresotinsavak | 526 |
| Protocaechusav | 526 |
| Vanillinsav | 527 |
| Kávésav | 527 |
| Gallussav | 528 |
| Ellagsav | 529 |
| Tannin, csersav | 530 |
| Digallussav | 530 |
| Depsidek | 530 |
| Oldalláncban hydroxylt viselő aromás savak | 532 |
| Mandulasav | 532 |
| Oldalláncban aminocsoportot veselő aromás savak | 533 |
| Phenylalanin | 533 |
| Tyrosin | 534 |
| Lignin, faanyag | 536 |
| Többmagvú aromás vegyületek és condensalt benzolok | |
| Több magvú aromás vegyületek | |
| Diphenyl és származékai | 538 |
| Benzidin | 538 |
| Diphenylmethan | 539 |
| Triphenylmethan | 540 |
| Dibenzyl | 540 |
| Stilben | 541 |
| Tolan | 542 |
| Condensalt magvú aromás vegyületek | 542 |
| Inden | 542 |
| Naphtalin és származékai | |
| A naphtalin szerkezete és a helyettesítések jelölése | 544 |
| Előállítás | 546 |
| Naphtalin és származékainak keletkezése | 546 |
| A naphtalin származékai | 547 |
| Anthracen, phenanthren stb. és származékai | |
| Anthracen | 564 |
| Anthrachinon | 566 |
| Aminoanthrachinonok | 566 |
| Phenanthren | 568 |
| Fluoren | 570 |
| Acenaphten | 571 |
| Chrysen | 573 |
| Pyren | 574 |
| Triphelylen | 574 |
| Perylen | 575 |
| Pentacen | 576 |
| Picen | 576 |
| Benzpyren | 576 |
| Alicyclusos vegyületek | |
| Cyclusos polymethylenszármazékok | |
| Cyclopropan és származékai | 577 |
| Cyclobutan és származékai | 579 |
| Cyclopentan és származékai | 583 |
| Hydroaromás vegyületek | 585 |
| Cyclohexan és származékai | 585 |
| Cyclohexan | 585 |
| Cyclohexen | 587 |
| Cyclohexadien | 587 |
| Cyclohexanol | 588 |
| Cyclohexandiolok | 588 |
| Quercit | 589 |
| Inosit | 589 |
| Cyclohexanon | 590 |
| Cyclohexandion | 590 |
| Dimethly-dihydroresorcin | 591 |
| Iron | 592 |
| Jononok | 592 |
| Cyclohexylamin | 594 |
| Hexahydrobenzoesav | 594 |
| Chinasav | 595 |
| Hydrált naphtalinok | 595 |
| Terpenek | |
| Egymagvú terpenek | 598 |
| Menthanok | 598 |
| Menthenek | 599 |
| Menthandienek | 601 |
| Sylvestren | 602 |
| Menthhol | 602 |
| Carvomenthol | 604 |
| Carvon | 608 |
| Pulegon | 609 |
| Bicyclusos terpenek | 610 |
| Caran és származékai | 611 |
| A pinancsoport vegyületei | 613 |
| A thujancsoport tagjai | 616 |
| A camphancsoport vegyületei | 620 |
| Sesquiterpenek | 627 |
| Monocyclusos sesquiterpenek | 627 |
| Bicyclusos sesquiterpenek | 629 |
| Tricyclusos sesquiterpenek | 630 |
| Diterpenek | 632 |
| Kaucsuk | 633 |
| Sterinek és epesavak | 634 |
| Cholesterin | 634 |
| Ergosterin | 635 |
| Epesavak | 636 |
| Hormonok | 637 |
| Sexuális (nemi) hormonok | 638 |
| A mellékvese hormonjai | 640 |
| Cycloheptan és még több szénatomból felépített cyclusok | 641 |
| Heterocyclusos vegyületek | |
| Öttagú cyclusos rendszerek egy heteroatommal | 644 |
| Furancsoport | 644 |
| Thiophenek | 653 |
| Pyrrolszármazékok | 654 |
| Két heteroatomot tartalmazó öttagú cyclusok | 666 |
| Oxazolszármazékok | 666 |
| Thiazolszármazékok | 668 |
| Imidazolszármazékok | 668 |
| Pyrazolszármazékok | 671 |
| Három heteroatomot viselő öttagú cyclusok | 676 |
| Triazolszármazékok | 676 |
| Négy heteroatomot viselő öttagú cyclusok | 679 |
| Tetrazolok | 679 |
| Hattagú heterocyclusos vegyületek | 680 |
| Pyranszármazékok | 680 |
| Pyridinszármazékok | 683 |
| Chinolinszármazékok | 687 |
| Isochinolinszármazékok | 693 |
| Két heteroatomot viselő hattagú cyclusok | 695 |
| Dioxan | 695 |
| Pyridazin | 695 |
| Pyrimidnek | 696 |
| Purinszármazékok | 704 |
| Pyrazin és piperazinszármazékok | 717 |
| Triazinok | 719 |
| Nucleinsavak | 719 |
| Nucleozidok | 719 |
| Nucleotidok | 721 |
| Polynucleotidok | 723 |
| Különféle fontosabb vegyületcsoportok | |
| Mesterséges és természetes festékek | |
| Általános tudnivalók a festékekről | 727 |
| Azo-festékek | |
| Diazoniumsók kapcsolódása penollal és naphtollal | 729 |
| Diazoniumsók kapcsolódása aminokkal | 731 |
| Azo-festékek reductioja | 734 |
| Gyapjú és selyem festésére alkalmas azo-festékek | 735 |
| Benzol sorozatbeli monoazo-festékek | 735 |
| Benzol -azo-naphtalin festékek | 736 |
| Naphtalin-azo-naphtalin festékek | 736 |
| Pyrazolon festékek | 736 |
| Disazo-festékek | 738 |
| Közvetlen gyapotfestésre alkalmas azo-festékek | 740 |
| Dis és polyazo-festékek | 741 |
| Benzidin festékek | 744 |
| Stilben festékek | 746 |
| Thiazol festékek | 747 |
| Cyanurchlorid festékek | 748 |
| Azo-festékek, melyek szálon keletkeznek | 748 |
| Naphtol-AS-festékek | 748 |
| Lakk és pigment festékek | 749 |
| Azin festékek | 749 |
| Indaminok | 751 |
| Safraninok | 753 |
| Indulinok | 754 |
| Oxazinok | 756 |
| Thiazinok | 758 |
| Kénfestékek | 759 |
| Anilinfekete | 763 |
| Tri- és diphenylmethan festékek | 764 |
| Fuchsin és belőle előállítható festékek | 770 |
| Nitrogen-mentes triphenylmethan festékek | 775 |
| Diphenylmethan festékek | 777 |
| Auramin | 778 |
| Phtaleinfestékek | 779 |
| Indigó és rokonai | 781 |
| Indigó | 781 |
| Indigoid festékek | 789 |
| Thiondigóvörös | 790 |
| Indanthren festékek | 792 |
| Alizarin és egyéb anthrachinon festékek | 796 |
| Alizarin | 796 |
| Haemoglobin | 804 |
| Chlorophyll | 808 |
| Carotinoid festékek | 812 |
| Szénhydrátok és glükozidok | |
| A szénhydrátok beosztása | 818 |
| A d-gkükóz, d-mannóz és d-fruktóz szerkezete | 819 |
| A cukrok phenylhydrazonjai és osazonjai | 822 |
| A cukrok lebontása és felépítése | 826 |
| A d-glükóz és rokonainak synthesise | 829 |
| A cukrok pyranóz és furanóz szerkezete | 836 |
| A cukrok analitikai kimutatása és meghatározása | 840 |
| Monosaccharidok | 841 |
| Pentózok | 841 |
| Methylpentózok | 847 |
| Hexózok | 850 |
| Hexuronsavak | 857 |
| Ketohexózok | 857 |
| Oligosaccharidok | 859 |
| Disaccharidok | 859 |
| Pentóz és methylpentóz tartalmú disaccharidok | 864 |
| Hexózokból felépített disaccharidok | 867 |
| Nem redukáló disaccharidok | 867 |
| Redukáló disaccharidok | 868 |
| Trisaccharidok | 874 |
| Polysaccharidok | 875 |
| Cellulóz | 875 |
| Keményítő és glykogen | 878 |
| Inulin | 880 |
| Xülan és mannanok | 880 |
| Komlex polysaccharidok | 881 |
| Chitin | 882 |
| Természetes és synthetikus glükozidok | 884 |
| Természetes glükozidok felismerése a biokémiai módszerrel | 884 |
| Glükozidok synthesise | 885 |
| Phenolglükozidok | 889 |
| Anthocyanok | 897 |
| Flavon, flavonon és isoflavonglükozidok | 901 |
| Anthrachinonglükozidok | 907 |
| Emodinglükozidok | 908 |
| Cyanglükozidok | 909 |
| Digitalisglükozidok | 909 |
| Saponinok | 911 |
| Alkaloidok | |
| Az alkaoidok általános tulajdonságai | 912 |
| Phenylaethylaminszármazékok | 914 |
| Ephedrin | 914 |
| Tyramin | 914 |
| Hordenin | 914 |
| Mescalin | 915 |
| Benzylaminok | 915 |
| Capsaicin | 915 |
| Pyrrol, ill. pyrrolidintartalmú bázisok | 915 |
| Nicotin | 916 |
| Pyridin és piperidinszármazékok | 918 |
| Atropin | 920 |
| Cocain | 926 |
| Pseudopelletierin | 927 |
| Chinolin alkaloidok | 928 |
| Chinin és cinchonin | 928 |
| Isochinolin alkaloidok | 936 |
| Papaverin | 936 |
| Laudanosin | 938 |
| Narcotin | 938 |
| Narcein | 940 |
| Berberin | 940 |
| Phenanthren alkaloidok | 941 |
| Morphin | 941 |
| Thebain | 943 |
| Colchicin | 943 |
| Indolcsoportot tartalmazó és egyéb alkaloidok | 944 |
| Yohimbin | 945 |
| Eserin | 945 |
| Strychnin és brucin | 946 |
| Pilocarpin | 946 |
| Anyarozsalkaloidok | 947 |
| Vitaminok | |
| A-Vitamin | 948 |
| B1-Vitamin | 951 |
| B2-Vitamin | 954 |
| B6-Vitamin | 955 |
| C-Vitamin | 957 |
| D2-Vitamin | 959 |
| D3-Vitamin | 960 |
| E-Vitamin | 960 |
| K-Vitamin | 961 |
| Pantothensav | 961 |
| PP-Vitamin | 962 |
| Biotin | 962 |
| Különféle csoportba tartozó különleges hatású vegyületek | |
| Auxinok | 963 |
| Andrenalin | 963 |
| Thyroxin | 964 |
| Insulin | 965 |
| Ricin | 965 |
| Penicillinek | 965 |
| Streptomycin | 965 |
| Chloromycetin | 967 |
| Tárgymutató | 969 |