| Bevezetés | 3 |
| Általános rész | 5 |
| A szerves kémiai kísérletek eszközei és módszerei | 5 |
| A kísérletezés eszközei | 5 |
| A készülékszerelés szempontjai | 8 |
| A reakcióelegyek fűtése (melegítése) és hűtése | 10 |
| A reakcióelegyek keverése, rázása | 15 |
| Nyomás alatt és csökkentett nyomáson végzett munkák | 16 |
| Szerves vegyületek elkülönítése és tisztítása | 19 |
| Szárítás | 19 |
| Szilárd anyagok elválasztása folyadéktól | 20 |
| Kristályosítás | 20 |
| Extrahálás | 25 |
| Desztillálás (lepárlás) | 29 |
| Szublimálás | 43 |
| Dialízis | 44 |
| Kromatográfia | 44 |
| Az anyagok fizikai állandóinak meghatározása | 50 |
| Olvadáspont és meghatározása | 50 |
| Forráspont meghatározása | 52 |
| Törésmutató meghatározása | 53 |
| Forgatóképesség meghatározása | 54 |
| A gyakorlati munka lefolytatása | 55 |
| A szerves kémiai kísérletezés és a jegyzőkönyv vezetése | 55 |
| Elővigyázatossági rendszabályok | 57 |
| A felszerelési eszközök karbantartása és az edényzet tisztítása | 59 |
| A jegyzetben szereplő kísérletek megvalósításához javasolható alapfelszerelés | 60 |
| Oldószerek és tisztításuk | 61 |
| Kísérleti rész | 65 |
| Szerves vegyületek elemzése | 65 |
| Szerves vegyületek minőségi elemzése | 65 |
| Szénhidrogének | 69 |
| Telített szénhidrogének | 69 |
| Olefin szénhidrogének | 76 |
| Aromás szénhidrogének | 82 |
| Acetilén szénhidrogének | 92 |
| Szénhidrogének halogénszármazékai | 97 |
| Halogénezett szénhidrogének képződését bemutató kísérletek | 100 |
| Halogénezett szénhidrogének összehasonlító vizsgálata | 101 |
| Feladatok a halogénezett szénhidrogének köréből | 103 |
| Példák a halogénezett szénhidrogének készítésére | 104 |
| Szénhidrogének hidroxilszármazékai | 114 |
| Az alkoholok képződését és jellemző sajátságait bemutató kísérletek | 118 |
| Az alkoholok kimutatása | 123 |
| Etilalkohoz előállítása | 125 |
| Bor alkoholtartalmának meghatározása | 127 |
| Salétromsavas glicerinészter (nitro-glicerin) készítése és kísérletei | 128 |
| Feladatok az alkoholok köréből | 129 |
| A fenolok jellemzése és kísérletei | 129 |
| Feladatok a fenolok köréből | 134 |
| Példák a hidroxilszármazékok előállítására | 135 |
| Éterek | 140 |
| A dietiléter képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 141 |
| Feladatok az éterek köréből | 144 |
| Példák az éterek előállítására | 145 |
| Szulfonsavak és származékai | 149 |
| Példák szulfonsavak és származékaik előállítására | 151 |
| Nitrogéntartalmú vegyületek | 155 |
| Nitrovegyületek (Nitrálás) | 155 |
| Aminok | 163 |
| Diazóniumsók (diazotálás) és azofestékek | 176 |
| Feladatok a nitrogéntartalmú vegyületek köréből | 184 |
| Oxovegyületek | 186 |
| Az oxovegyületek képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 188 |
| Feladatok oxovegyületek köréből | 196 |
| Szénhidrátok | 197 |
| Monoszacharátok és kísérletei | 197 |
| Diszacharidok és kísérletei | 201 |
| Poliszacharidok | 205 |
| Karbonsavak | 214 |
| Karbonsavak képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 216 |
| Feladatok a karbansavak köréből | 221 |
| Példák a karbonsavak előállítására | 222 |
| Karboxilcsoportban helyettesíthető savszármazékok | 227 |
| A karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 230 |
| Észterek | 234 |
| Karbansav-észterek képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 235 |
| Zsírok, olajok (glicerinek), szappanok jellemzése és kísérletei | 239 |
| Feladatok a karbonsavszármazékok köréből | 244 |
| Példák a karbonsavszármazékok előállítására | 245 |
| Szénhidrogéncsoportban helyettesített karbonsavszármazékok | 252 |
| Monoklór-ecetsav | 252 |
| Glikokoll | 254 |
| Szalicilsav | 255 |
| Acetil-szalicilsav (aszpirin) | 256 |
| o-Szulfo-benzoesav-imid (szacharin) | 257 |
| Heterociklusok vegyületek | 258 |
| A heterociklusos vegyületek néhány tulajdonságát bemutató kísérletek | 259 |
| Példák heterociklusok vegyületeinek előállítása | 261 |
| Egyszerű kísérletek alkaloidokkal | 267 |
| Fehérjék | 270 |
| Fehérjeoldatok készítése | 270 |
| A fehérjék minőségi elemzése | 272 |
| Fehérjék szinreakciói | 272 |
| A fehérjék kicsapódása | 276 |
| Fehérjék tisztítása dialízissel | 275 |
| Fehérjék izoelektromos-pontjának meghatározása | 275 |
| A fehérjék hidrolízise | 276 |
| Fehérje hidrolizátum aminosavainak szétválasztása kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfiával | 278 |
| Nukleoproteidek hidrolízise | 278 |
| Enzimek | 279 |
| Szinezékek és festés | 280 |
| Néhány festék képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 282 |
| Festési kísérletek | 284 |
| Feladatok a festékek köréből | 286 |
| Festékkeverékek elválasztása papírkromatográfiás módszerrel | 287 |
| Műanyagok | 288 |
| Novolakk előállítása | 290 |
| Bakelit előállítása | 291 |
| Anilingyanta képződése | 291 |
| Karbamidgyanta képződése | 291 |
| Néhány műanyag egyszerűbb vizsgálata | 292 |
| Készítmények szintézise irodalmi adatok alapján | 293 |
| Néhány alapvető referáló mű, folyóirat, szerves kémiai kézikönyv jegyzéke | 294 |
| Táblázatok | 297 |
| Néhány elem gyakorlati atomsúlya | 297 |
| A jegyzetben szereplő vegyületek adatai | 298 |
| Sósavoldatok fajsúlya | 304 |
| Salétromsavoldatok fajsúlya | 305 |
| Kénsavoldatok fajsúlya | 306 |
| Nátrium-hidroxid-oldatok fajsúlya | 307 |
| Ammóniaoldat fajsúlya | 307 |
| Alkohololdat fajsúlya | 308 |
| Tartalomjegyzék | 309 |