kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 224 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Két kötet egy könyvben. A könyv 100 példányban jelent meg. 26 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J11-382. Kézirat. |
| Bevezetés | 3 |
| ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
| A kísérletezésről általában | 5 |
| A készülékszerelés és szempontjai | 5 |
| A reakcióelegyek hűtése és fűtése | 7 |
| A reakcióelegyek melegítése | 7 |
| A reakcióelegyek hűtése | 8 |
| A reakcióelegyek keverése, rázása | 9 |
| A szerves vegyületek elkülönítése és tisztítása | 10 |
| Kristályosítás | 11 |
| Extrahálás (kivonás) | 15 |
| Oldatból történő extrahálás vagy kirázás | 15 |
| Szilárd keverékből történő extrakció | 17 |
| Desztillálás (lepárlás) | 18 |
| Atmoszférikus desztilláció | 19 |
| Frakcionált desztilláció | 22 |
| Vákuumdesztilláció | 23 |
| Vízgőzdesztilláció | 26 |
| Szublimálás | 28 |
| Kromatografikus adszorbció | 29 |
| Az anyagok fizikai állandóinak meghatározása | 30 |
| Az olvadáspont (Op) és meghatározása | 30 |
| Forráspont (fp) meghatározása | 32 |
| KÍSÉRLETI RÉSZ | |
| Szerves vegyületek minőségi elemzése | 33 |
| Alifás szénhidrogének | 36 |
| Telített szénhidrogének | 36 |
| Metán előállítása és kísérletei | 37 |
| Olefin szénhidrogének | 41 |
| Etilén előállítása és kísérletei | 42 |
| Kísérletek kaucsukkal és gumival | 45 |
| Acetilén szénhidrogének | 46 |
| Alifás halogénszármazékok | 50 |
| Etilbromid | 51 |
| Etiljodid | 52 |
| n-Butilbromid | 53 |
| Etilénbromid | 54 |
| Kloroform | 56 |
| Halogénezett szénhidrogének jellemzése és reakciói | 57 |
| Alkoholok | 60 |
| Etilalkohol készítése | 62 |
| Az alkoholok kísérletei | 64 |
| Salétromsavas glicerinészter készítése | 67 |
| Éterek | 68 |
| Dietiléter | 69 |
| Az éterek jellemzése és kísérletei | 70 |
| Oxo-vegyületek | 73 |
| Az aldehidek készítése és jellemzésük | 73 |
| Az aldehidek kísérletei | 74 |
| Ketonok | 78 |
| Kísérletek acetonnal | 79 |
| Karbonsavak | 81 |
| Egyes karbonsavak előállítása (kinyerése) | 82 |
| Karbonsavak jellemzése és kísérletei | 85 |
| Karbonsav-származékok | 88 |
| Savhaloidok | 89 |
| Acetilklorid előállítása | 90 |
| Kísérletek acetilkloriddal | 90 |
| Savanhidridek | 91 |
| Ecetsavanhidrid kísérletei | 92 |
| Észterek | 93 |
| Etilacetát | 94 |
| Amilacetát | 95 |
| Az észterek jellemzése és kísérletei | 96 |
| Zsírok, olajok és szappanok kísérletei | 98 |
| Savamidok | 103 |
| Kísérletek acetamiddal | 103 |
| Kísérletek karbamiddal | 104 |
| Halogénezett savak | 105 |
| Monoklórecetsav | 105 |
| Aminosavak | 106 |
| Glikokoll | 107 |
| Fehérjék | 108 |
| Fehérje-oldatok készítése | 108 |
| A fehérjék minőségi elemzése | 110 |
| A fehérjék színreakciói | 110 |
| Kicsapási kísérletek | 111 |
| A fehérjék hidrolízise | 112 |
| Szénhidrátok | 113 |
| Monoszaharidok (Egyszerű cukrok) | 114 |
| Kísérletek monoszaharidokkal | 115 |
| Diszaharidok | 117 |
| A diszaharidok kísérletei | 118 |
| Poliszaharidok | 121 |
| Kísérletek keményítővel | 121 |
| Kísérletek cellulózzal | 124 |
| Zártláncú (gyűrűs) vegyületek | 128 |
| Aromás szénhidrogének | 130 |
| Butilbenzol | 131 |
| Difenilmetán | 132 |
| Benzofenon | 133 |
| A benzolhomológok jellemzése és kísérletei | 134 |
| Aromás halogénszármazékok | 138 |
| Brómbenzol | 139 |
| Benzilklorid | 140 |
| Az aromás halogénszármazékok összehasonlítása | 141 |
| Aromás vegyületek szulfonálása | 142 |
| Béta-naftalinszulfosavas-nátrium | 144 |
| Szulfanilsav (dihidrát) | 145 |
| Fenolok, fenoléterek és kinonok | 146 |
| Béta-naftol | 148 |
| Hidrokinon | 148 |
| Kinon (p-benzokinon) | 150 |
| Fenetol | 150 |
| A fenolok jellemzése és kísérletei | 151 |
| Aromás alkoholok, oxo-vegyületek és karbonsavak | 155 |
| Benzoesav | 156 |
| Szalicilsav | 157 |
| Benzoilklorid | 158 |
| Benzoesavas-etilészter (Etilbenzoát) | 159 |
| Acetilszalicilsav | 160 |
| Az aromás alkoholok, aldehidek, karbonsavak és származékainak jellemzése és kísérletei | 160 |
| N-tartalmú vegyületek | 165 |
| Nitrovegyületek (Nitrálás) | 165 |
| Nitrometán | 167 |
| Nitrobenzol | 168 |
| Meta-dinitrobenzol | 169 |
| O- és p-nitrofenol | 170 |
| Aromás nitrovegyületek előállítása kémcsőben | 171 |
| Aminek | 173 |
| Etiléndiamin | 175 |
| Anilin | 176 |
| Para-aminofenol | 177 |
| Acetanilid | 178 |
| Para-aminobenzolszulfamid (Deszeptil) | 179 |
| Az aminek jellemzése és kísérletei | 180 |
| Az aromás aminek diazotálása és a diazonium-sók néhány preparatív felhasználása | 184 |
| A diazo-csoport kicserélése hidroxilra | 186 |
| Fenol előállítása anilinből | 186 |
| Diazonium-sók redukálása (Fenilhidrazin előállítása) | 187 |
| Kapcsolási (kopulációs) reakciók | 188 |
| Heliantin (metilorange, metilnarancs) | 189 |
| Béta-naftolorange (naftol-narancs) | 189 |
| Kísérletek diazonium-sókkal | 190 |
| Nem kondenzált poliaromás vegyületek | 193 |
| Kondenzált poliaromás vegyületek | 195 |
| Kísérletek naftalinnal | 195 |
| Kísérletek antracénnal és származékaival | 197 |
| Festékek és festés | 197 |
| Festési gyakorlatok | 199 |
| Műanyagok | 201 |
| Fenoplasztok (Fenol-formaldehid gyanták előállítása) | 203 |
| Aminoplasztok | 204 |
| Műanyagok egyszerű vizsgálata | 205 |
| Kísérletek illó olajokkal | 205 |
| Kromatográfikus adszorbció | 206 |
| Festékek szelektív adszorbciója | 206 |
| Levélfestékek elkülönítése kromatográfikus adszorbcióval | 207 |
| Heterociklusos vegyületek | 209 |
| Kísérletek furfurollal | 209 |
| Pirrol készítése | 210 |
| Néhány kísérlet indigóval | 211 |
| Klorofill kivonása és roncsolása | 212 |
| Egyszerű kísérletek piridinnel | 212 |
| Metilénkék képződése | 213 |
| Húgysav murexid-próbája | 213 |
| Kísérletek alkaloidákkal | 213 |
| Enzimek | 214 |
| Táblázatok | |
| Néhány elem gyakorlati atomsúlya | 215 |
| Sósav-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 215 |
| Salétromsav-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 216 |
| Kénsav-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 217 |
| Nátriumhidroxid-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 218 |
| Ammónia-oldat fajsúlya (20 C°-on) | 219 |
| Alkohol-oldat fajsúlya (15 C°-on) | 219 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.