1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Enzimek

Szerző
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 398 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A századfordulón kiváló külföldi enzimológusok - mind Duclaux (1898), Herissey (1899), Effront (1914), H. v. Euler (1910), R. Green (1901), Oppenheimerék, Abderhalden és még egynéhánynak - jelentős... Tovább

Előszó

A századfordulón kiváló külföldi enzimológusok - mind Duclaux (1898), Herissey (1899), Effront (1914), H. v. Euler (1910), R. Green (1901), Oppenheimerék, Abderhalden és még egynéhánynak - jelentős szakmunkában foglalták össze az akkori enzimkutatás eredményeit.
Nálunk alig valamivel később, 1915-ben, Zemplén Géza műegyetemi tanár írta meg az első magyar enzimológiát «Az enzimek és gyakorlati alkalmazásuk» címen. Vissza

Tartalom

Előszó3
Az enzimológia rövid fejlődéstörténete5
Az enzim mint szerves katalizátor, az enzimek általános tulajdonságai9
Bevezetés9
Az enzimek összetétele, elnevezése, előfordulásai formái az élő anyagban, aktív csoportok, a koenzim fogalma9
Az enzimek szerkezete és összetétele11
Koenzimek12
Az enzimek elnevezése15
Az enzimek elhelyezkedése a plazmában17
Az enzimek előállítása19
Kristályos enzimek22
Az enzimműködés fajlagossága31
A reakciófajlagossága33
A szubsztrátumfajlagosság33
Az optikai antipodokkal szembeni fajlagosság34
A proteolites enzimek fajlagossága36
Az enzimfajlagosság oka, a «kulcs-zár» hasonlat és az «enzimszubsztrátum-komplex» elmélet39
Az enzimek mint elekrolitek42
Az enzimhatást befolyásoló fizikai és fizikai-kémiai tényezők46
(pH, hőmérséklet, nyomás, fény)49
A pH hatása az enzimek aktivitására49
A pH hatása az enzim állandóságára52
Kationok és anionok hatása az enzimaktivitásra53
A hőmérséklet hatása az enzimaktivitásra55
A fény és más sugárzó energia hatása az enzimekre61
Nagy nyomások hatása az enzimekre62
Az enzimaktivitás vizsgálati módszereinek ismertetése63
Az enzimkoncentráció számszerű kifejezése63
Hisztokémiai enzimvizsgálatok65
Az enzimaktivitás mérése sejtfrakcináló technikával67
Az enzimhatás megfordíthatósága68
Enzimes szoktatás (adaptáció, tréning)70
Az adaptációról általánosságban70
Sejtnövekedés alatti pH-változások hatása az adaptív enzimek képződésére73
A tenyészet korának összefüggése az enzimtartalommal és az aktivitással77
Enzimkinetika80
Az enzimek által katalizált reakciók kinetikája80
Enzimes reakciók kinetikájának sajátosságai85
Az enzimműködés gátlsa (inhibició)91
Az enzimes gátlás kinetikája95
Az enzimek effektorai99
Inhibitorok100
Destruktorok103
Redoxpotenciál és enzimműködés közti összefüggés104
Az rH fogalma106
A redoxpotenciál biológiai jelentősége107
Enzimek részletezése115
Hidrolázok115
Észterázok osztályozása116
Lipázok116
Az észterázok sztereokémiai cisz-transz fajlagossága118
Foszfatázok120
Foszfomonoészterázok120
Foszfodiészterázok122
Pirofoszfatászok122
Metafoszfatások122
Egyéb foszfatázok122
Polifoszfatázok123
Adenil-pirofoszfatáz (adenozin-trifoszfatáz, ATP-áz)123
Karbohidrázok126
A karbohidrázok működési mechanizmusa és osztályozása126
L-D-glukozidázok (maltéz)131
Vita a «Weidenhagen-féle elmélet» körül133
B-glukozidáz (emulzin)138
A különböző eredetű (izodinamiás) B-glukozidázok eltérő fajlagossága141
Galaktozidázok142
L-galaktozidáz (melibiáz)142
B-galaktozidáz143
B-h-fruktozidáz (szaharász, invertáz)145
Az invertáz-aktivitás meghatározása146
Az invertáz inhibitorai147
Amilázok147
A malátaamiláz (diasztáz) hatása a keményítőre148
A keményítő szerkezete149
A jód-szinreakció150
Eljárások a maláta alfa és béta amiláznak egymástól való elkülönítésére153
A keményíócsiriz elfolyósodásáról153
Az alfa és béta amilázhatás mechanizmusa54
A keményítő enzimes hidrolizisének mértéke161
Állati amilázok164
A mikroorganizmusok által termelt amilázok165
Az amilázok előfordulása az árpában és malátában169
Kristályos malátaamiláz173
Az amilázaktivitás meghatározási módszere174
Az amilázok hőállósága176
Egyes ionok hatása az emilázok állékonyságára177
Az amilázhatás kinetikája177
Celluláz178
Hemicellulóz (citáz)179
Hialuronidáz (mucináz)179
Lizozim180
Pektinbontó enzimek180
Protopektinház180
Pektin-poligalakturonáz (PG)180
Pektin-metilélszteráz (PM)181
Kereskedelmi pektinenzim-készítmények (Filtragol, Pectinol, stb.)183
Transzfoszforilzok, foszforilázok, foszfoizomerázok és foszfomutázok183
Bevezetés az enzimes reakciók energetikájába191
Energiapazarlás a biológiai rendszerekben191
Enzimes reakciók szabad energiaváltozása193
Transzfoszforilázok (transzfoszfatázok, foszfokinázok)194
A szaharóz-foszforiláz196
A keményítő lebontása és szintézise foszforilzokkal Amilo-foszforilázok196
Q-enzim-, amilo-izomeráz198
Transzglukozidázok200
Izomeráló enzimek203
Fehérjebontó enzimek (proteázok)205
Elnevezés, osztályozás, fajlagosság szerint205
Mesterséges, szubsztrátumok209
Exopeptidázok210
Karboxipeptizádok210
Aminopeptidázok211
Dipeptidázok211
Élesztő polipeptidáz213
A fémpeptidázok aktivitásmechanizmusa214
Endopeptidázok (proteinázok)217
Pepszin és pepszinogén217
Rennin (kimozin, tejoltó)219
Tripszin és tripszinogén222
Kimotripszin és kimotripszinogén224
Trombin (A véralvadás enzimjei)227
A véralvadás valószínűsített mechanizmusa229
Papain és rokonenzimjei229
Intracelluláris állati enzimek (katepszinek)231
Baktérium és penész proteázok232
Proteinázok232
Baktériumpeptidázok232
A penészek proteolizises enzimjei233
Az élesztő proteolizises enzimjei233
A proteolizáló enzimek és fehérjeszerkezet közti összefüggés234
Enzimes eljársok optikailag aktív aminosavak előállítására236
Vizsgálati módszerek a proteolízis fokának meghatározására237
A peptidkötések enzimes szintézise238
Szintézises peptidszármazékok241
Az ATP szerepe a peptidszintézisben242
Transzpeptidáló és transzamidáló reakcióknak proteolizáló enzimek általi katalízise243
A peptidszintézis energetikája245
Penicilináz247
Amidázok248
Ureáz249
Argináz250
Aszparagináz és glutamináz251
Hidratázok (vagy hidráok)251
Szénsavanhidráz252
Nukleázok255
A nukleinsavak enzimes lebontása255
Polinukleotidázok257
Nukleofoszfatázok257
Nukleozidázok258
Egyéb nukleázok259
A nukleinsavak élesztőautolízis alatti bomlása260
Oxidáló enzimek (légzési enzimek)261
Bevezetés261
A molekuláris oxigén mint hidrogénakceptor263
Dehidrogenázok265
Piridinenzimek: kodehidrogenéz I. és kodehidrogenáz II.265
Anaerob dehidorgenázok270
Ko I-et igénylő dehidrogenázok272
Ko II-őt igénylő dehidrogenázok276
Citokromreduktázok280
Flavoproteinek (Flavinenzimek)283
A Warburg-féle flavoprotein (sárga-enzim, FMN-proteid)285
Citokrom-c-reduktáz286
Diaforáz, koenzim faktor286
Dehidrogenázok átalakulási száma (T.N.)288
Kapcsolt és megfordítható dehidrogenáz-rendszerek289
A kapcsolt enzimes reakciók energetikája291
Aerob dehidrogenázok293
Urikáz294
Aldehidoxidáz (aldehid-dehidrogenáz)294
Notatin294
Oxidáz295
Fenoloxidázok295
Monofenoloxidáz296
Tirozináz296
Aszkorbinsav-oxidáz299
Peroxidázok300
Katalz303
A Warburg-féle légzési enzim («Atmungsferment») citokrom és citokrom-oxidáz306
Warburg-féle légzési enzim306
A citokromok308
A citokrom-oxidáz. Azonos-e ez az enzim a Warburg-féle lélegzési enzimmel?313
Dekarboxilázok315
Karboxiláz (Pirosszőlősav-karboxiláz)316
Oxidációs dekarboxileződések318
Karboligázok318
Béta-ketodekarbocilázok319
Aminosav-dekarboxilzok320
A CO2-rögzítés enzimes mechanizmusa (a CO2 biológiai hasznosítása)323
Az állati és növényi nitrogén anyagcserével kapcsolatos néhány enzim326
Aerob dehidrogenázok327
Anaerob dehidrogenázok328
Anaerob szénhidrát-anyagcsere332
Bevezetés332
Az alkoholos erjedés enzimjei333
Glukozfoszfátok képződése336
A hexozlác bomlása. (Zimohexáz)337
A triózfoszfátok oxidálódása foszfoglicerinsavvá338
Foszfoglicerinsav defoszforileződés és a pirosszőlősav képződése340
Az alkohol képződése341
Glikolízis (Tejsavképződés az izomban)345
A glukóz lebontódásának egyéb útjai348
Az "aktivált acetát", koenzin-A350
Aerob szénhidrát-anyagcsere (Szövetek aerob lélegzése)354
Bevezetés és a «Krebs-körfolyamat» előzményei354
A Krebs-körfolyamat rövid magyarázata358
Az aerob szénhidrát-anyagcsere energiamérlege364
Az enzimek működése a söriparban365
A malátázás biokémiája365
Az anzimek főzőházi cefrézés alatti működése369
Az enzimek működése a sütőiparban372
Amilázok és proteázok a kenyérsütésnél372
Enzimek a sajt- és tejiparban375
Az enzimek szerepe a sajtgyártásnál375
Sajtok gyártása377
Enzimek gyártása és alkalmazása378
Nvényekből kivont enzimkészítmények gyártása378
Állati eredetű enzimkészítmények gyártása379
Mikrobiológiai eredetű enzimkészítmények382
Enzimek ipari alkalmazása385
Karbohidrázok385
Proteázok387
Lipázok339
Különböző egyéb enzimek alkalmazhatósága389
Irodalom391
Tartalomjegyzék393

Dr. Barta György

Dr. Barta György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Barta György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv