1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gemenci ízek

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Kiadás helye: Baja
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 132 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes ételfotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdőgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már őseink is rengeteg „erdei étket"... Tovább

Előszó

Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdőgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már őseink is rengeteg „erdei étket" fogyasztottak. Ez az életmód napjainkra már megváltozott, s vele együtt az étkezési szokások is, de ezeket a hagyományokat érdemes újjáéleszteni az ökoturisztika és a vendéglátás segítségével. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait. A vadhús fontos szerepét a táplálkozásban már eleink is felismerték, odafigyeltek étrendjükre. Leírásokból tudjuk, hogy a középkori udvarokban igen sokféle vadat, s halat fogyasztottak. Ma, amikor egyre több szó esik az egészséges táplálkozásról, rendkívül kevés szerepet kap a vadhús. Ennek több oka is van: egyrészt a hazai piac kínálata elég szerény, másrészt a fogyasztók nem ismerik az elkészítési módokat és sajnos a vendéglők étlapjain is csak néhány vadétel található. Ma Magyarországon a vadhúsfogyasztás igen alacsony, - nem éri el az egy kg/fő évi mennyiséget - ugyanakkor kis mértékű koleszterin, magas fehérje- és vastartalma miatt ajánlott lenne a fogyasztása. Reméljük, hogy a közeljövőben megfordul ez a tendencia és ezen alapanyagokhoz könnyebben lehet majd hozzájutni. Ezért is mutatjuk be azt, hogy milyen sokféle és változatos étkeket tudunk belőle készíteni. Mielőtt a kedves olvasó elbátortalanodna: az itt felsorakoztatott ételeket nem mesterszakácsok készítették. Önhöz hasonlóan nagyon ügyes háziasszonyok. A mindennapi gyakorlatból merítettek, sajátították el a főzés fortélyait, szakavatott ismerői lettek a vadhús elkészítésének. Valamennyi vadászházunk gondnokasszonya - foglalkozásukat tekintve van köztük könyvtáros, gyógyszerész, orvos-asszisztens - követte erdész, illetve vadász férjét az erdőbe, és ihletet merítve a festői szépségű környezetből, elkészítették a kedvenc vadételeiket 4 fő részére. Minden kedves olvasónak kívánom, hogy sok örömét lelje a receptkönyv forgatásában, a főzésben, s az elkészült ételek fogyasztásában. Vissza

Tartalom

Bédai vadászház
Kocsonyázott szarvaspástétom 10
Szarvasborjú-raguleves 12
Őzszeletek mandulával 14
Vaddisznógombócok almás káposztával 16
Rakott fácán részeges körtével 18
Joghurtos áfonyaparfé 20
Gemenci vadászház
Tatár-bifsztek szarvas bélszínből 26
Szarvasragu leves 28
Vaddisznópástétom vajas tésztában gombamártással 30
Májjal töltött vaddisznókaraj 32
Spékelt őzgerinc barnamártással 34
Almás papucs 36
Hajósszentgyörgyi vadászház
Kaliforniai paprika fácánsalátával töltve 42
Vadászleves 44
Szarvasszelet gombával töltött palacsintával 46
Tejfölös fácán 48
Szilvás vaddisznósült 50
Mandulás piskóta málnahabbal 52
Karapancsai vadászkastély
Vaddisznómájjal töltött rizottós paradicsom 58
Fácánleves húsgombóccal 60
Fogolypástétom palacsintában (ill. kelkáposztában), vörösboros hagymával 62
Vaddisznó vesepecsenye chamberlain mártással 64
Szarvascomb-szelet csipkeízzel 66
Linzer áfonyalekvárral, mandulával 68
Keselyűsi vadászház
Szarvasnyelv aszpikban 74
Kapros vadmalacleves vajgaluskával 76
Húsos palacsinta keselyűsi módra 78
Erdélyi szarvastokány zsemlegombóccal 80
Vörösboros, aszaltszilvás szarvashústekercsek kapros túrógaluskával 82
Erdei gyümölcsös joghurtkocka 84
Lenesi vadászház
Szarvaspástétom 90
Fácánleves 92
Vadkacsamell, sütve 94
Szarvasfalatkák sörtésztában 96
Vaddisznósült 98
Szederkrém torta 100
Pörbölyi vadászház
Szarvasgerinc vargányagombával, mimózasaláta 106
Vaddisznó orjaleves 108
Rókagomba-ragu bundázott vadmalac májérmékkel 110
Nyúl vadasan 112
Szarvas vesepecsenye szalonnásan 114
Fatörzs gesztenyekrémmel 116
Szeremlei vadászház
Fácánsaláta 122
Gemenci szarvasgulyás 124
Nyúlgerinc filé diós panírban 126
Vaddisznósült szilvával töltött párolt almával 128
Szarvassült 130
Gyümölcsrizs 132
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv