1.035.489

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Várostörténet ötvenkét tételben

Karcag város története 1506-1950 között

Szerző
Lektor

Kiadó: Karcagi Nyomda Kft.
Kiadás helye: Karcag
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 199 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-85769-2-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Két éve, 2006-ban emlékezhettünk meg Karcag város fennállásának 500. évfordulójáról. A félezredév-re készülődve kezdtem el egy várostörténeti sorozat közlését a Karcagi Hírmondóban. 2005... Tovább

Előszó

Két éve, 2006-ban emlékezhettünk meg Karcag város fennállásának 500. évfordulójáról. A félezredév-re készülődve kezdtem el egy várostörténeti sorozat közlését a Karcagi Hírmondóban. 2005 decemberében, amikor az első tétel megjelent, úgy gondoltam, hogy egy év alatt, pontosabban ötvenkét lapszámban, a hetilap adta terjedelemben összefoglalható lesz a város vázlatos története az 1506-1950 közötti időszakban. Elég nagyot tévedtem, mert bár a 2008. február 15-i lapszámig (néhány csúszást kivéve) folyamatosan ,jött" a sorozat, ám amikor a fentebbi időben, a LXXXVII. tételnél befejeztem a közlést, még mindig volt néhány megjelenésre váró rész, viszont akkor már bizonyos volt, hogy az anyag könyv formában is megjelenhet. Ez utóbbi nagyon hasznos elképzelésnek tűnt, mert az első tíz tétel után, egyre biztosabban látszott, hogy a sorozatot tetszés fogadta. Számát nem tudnám megmondani azoknak a kérdéseknek és megjegyzéseknek, amelyek sorozat forrásaira, esetleges könyvformájú megjelentetésére vonatkoztak. Ennek lehetősége már 2006 őszén körvonalazódott. Tankó Csaba, a Karcagi Nyomda Kft. vezetője, a városi képeslapok könyvének kiadója biztatott a mielőbbi sajtó alá rendezéssel, mondván a cég szívesen vállalná a megjelentetést. A dolog ezzel elhatározást nyert, de a kézirat teljes befejezése korántsem ment olyan könnyen. 2007 nyarán annyit sikerült megcsinálni, hogy az elkészült részeket átfésültem, kiegészítettem, rendeztem, megjavítottam. Mivel a könyvet a sorozat címével szerettük volna kiadni, meghagytam a régi formát és a fejezetek címeit is. Ám az ötvenkettőn jóval túlhaladt részeket, tartva a címben megjelölt ötvenkét tételt, összevontam, illetve 2007 nyarán már eleve hosszabb fejezeteket írtam, amit aztán a Karcagi Hírmondó két vagy három folytatásban közölt. Így lett a végére valóban ötvenkét tétel, anélkül, hogy a szöveget megcsonkítottam volna. Az ötvenkét részhez számon felüli ötvenharmadik tételt, amolyan ráadást, önálló összefoglalást készítettem a város előttünk élt történetíróiról, azokról, akiknek életműve már lezárult.
Már a legelején is bőséges képanyagot terveztem a leírtak illusztrálására, de ez, a mondhatni percről percre tragikus terjedelmi változásokat produkáló hírlapi szerkesztés mellett végül mégsem volt megvalósítható. A könyvben viszont pótolni igyekeztem, felhasználva minden arra megfelelő anyagot, levéltári dokumentumokat, fényképeket, képeslapokat, sőt három térképet is sikerült összeállítani. Mindez jól kiegészíti a leírtakat, hiszen a portrék mellett a városkép számos, mára eltűnt részletét is megpillanthatjuk általuk, másrészt pedig a tárgyalt kor hangulatát is becsempészik a sorok közé.
Tisztelt Olvasók! Ennek a könyvnek a célja a város évszázadainak, a település életét, holnapjait befolyásoló országos vagy helyi szintű események megismertetése, a városfejlődés korszakainak és fontosabb eredményeinek bemutatása. Emlékezés az alapító, újjáépítő, éltető közösség korábbi nemzedékeire. Reméljük, hogy a terjedelem adta korlátok között is betölti a feladatot, amely reá bízatott. Ezek mellett ajánlom figyelmükbe és jóindulatukba.
Karcag, 2008 tavaszán
Elek György Vissza

Elek György

Elek György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Elek György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv