1.035.274

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mint Mohamed koporsója

Életrajzi írások

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Belvedere Meridionale
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 161 oldal
Sorozatcím: Szemtanú - Fiatalok, mint a történelem szereplői
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-007-038-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A léleknek szüksége van a vigaszra és a fényre, és a gonosz hatalmát megtörő legkisebb siker is ellenállásra, továbbélésre: túlélésre bátorít.
Ilyen valóságos, mégis mitikus történet fűződik a lassan nyolcvanadik évébe lépú Michnay Gyula nevéhez, akinek 1951-ben sikerült a hírhedett recski haláltáborból megszöknie.
Michnay katonatiszti családban született, felmenői között többnyire evangélikus lelkészek voltak találhatók, felvidéki rokonságában voltak németek és szlovákok, nagynénje a trianoni szerződést kierőszakoló, Magyarországon félelmetes nevű franci miniszterelnök: Gerorges Clemenceau menye volt. Ő maga is katonatiszti pályára készült, 1944-ben a nácikkal és nyilasokkal szembeforduló ellenállási mozgalom résztvevője volt, 1945 után azonban pontosan tudta, hogy csak a megszállók személye változott, maga a megszállás maradt. Így hurcolta el a politikai rendőrság, került a hírhedett Buda-dél-i, majd a kistarcsai internálótáborba, végül Recskre, a magyar Gulágra, amely semmiben... Tovább

Fülszöveg

A léleknek szüksége van a vigaszra és a fényre, és a gonosz hatalmát megtörő legkisebb siker is ellenállásra, továbbélésre: túlélésre bátorít.
Ilyen valóságos, mégis mitikus történet fűződik a lassan nyolcvanadik évébe lépú Michnay Gyula nevéhez, akinek 1951-ben sikerült a hírhedett recski haláltáborból megszöknie.
Michnay katonatiszti családban született, felmenői között többnyire evangélikus lelkészek voltak találhatók, felvidéki rokonságában voltak németek és szlovákok, nagynénje a trianoni szerződést kierőszakoló, Magyarországon félelmetes nevű franci miniszterelnök: Gerorges Clemenceau menye volt. Ő maga is katonatiszti pályára készült, 1944-ben a nácikkal és nyilasokkal szembeforduló ellenállási mozgalom résztvevője volt, 1945 után azonban pontosan tudta, hogy csak a megszállók személye változott, maga a megszállás maradt. Így hurcolta el a politikai rendőrság, került a hírhedett Buda-dél-i, majd a kistarcsai internálótáborba, végül Recskre, a magyar Gulágra, amely semmiben nem különbözött a szovjet rendszer más haláltáboraitól.
Recskről nem lehetett megszökni, Michnay Gyulának mégis sikerült: néhányadmagával kijutott a táborból, és neki egyedül sikerült Ausztriába menekülnie.
Most aztán a Mint Mohamed koporsója című emlékirat részletesebben is elmondja a híres szökés történetét, beleágyazva a szerző életének és családjának történetébe, kiegészítve emigrációs életének eseményeivel.
A raboknak az a névsora is hitelesnek bizonyult, amelyet a szökött fogoly emlékezetében vitt magával, több száz nevet tanulva meg. Michnay Gyula tanúvallomása eljutott az ENSZ keretében működő ideiglenes Kényszermunka Bizottsághoz is, és így hozzájárult ahhoz, hogy a nyilvánosság figyelme következtében, Sztálin halála után, a szovjet hatóságok részben felszámolják a kényszermunkatáborok rendszerét. Vissza

Tartalom

Valóság mítoszi fényben 7
Ajánlás 9
Előszó 11
Életrajzi adatok 13
Sopron 17
Ahol Hitler abbahagyta, Sztálin folytatta! 27
A terv 33
Előkészületek 35
A szökés 39
Tovább egyedül 54
Irány a vasfüggöny 58
Szabad földön 64
Mikor Bauer Robi barátommal álnéven átmentünk Belgiumba 77
Minden úgy van jól, ahogy történt!!! 87
Gondolatok és élmények 98
Újmalomsok 104
A szülői házban. Anyám 113
Anyuka 117
Andika 118
Julika 120
Dinuka 123
Gizi néni 125
Vilmos bácsi 128
Puskin, a nyúl 130
Járgányaim 134
Tohonya 145
Vérbajtárs 148
Bodor Poldi és a lekvár 149
Dr. Marton József 150
Iván és a vaddisznó 151
A csempész 152
A Tyukász 153
Nelson 154
Stuttgart 156
Utószó 162

Michnay Gyula

Michnay Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Michnay Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv