1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdély 1857. évi népszámlálása

Szerkesztő

Kiadó: Központi Statisztikai Hivatal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 492 oldal
Sorozatcím: Központi Statisztikai Hivatal Kiadványai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-7070-39-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az OTKA kutatások keretében - ahogy arra már korábban is utaltam - az új szemléleti módnak megfelelően lehetőség nyílt a történelmi Magyarország településeit statisztikai adatokkal bemutató kötetek... Tovább

Előszó

Az OTKA kutatások keretében - ahogy arra már korábban is utaltam - az új szemléleti módnak megfelelően lehetőség nyílt a történelmi Magyarország településeit statisztikai adatokkal bemutató kötetek kiadására.
E gondolat jegyében adtuk ki 1991-ben "Erdély településeinek nemzetiségi/anyanyelvi megoszlása (1850-1941)" c. kötetet. Egyben kötelességünknek tartjuk, hogy a rendelkezésünkre álló népszámlálások információs készletét közkinccsé tegyük, megjelentessük. Törekvésünkkel talán nem csak a tudományokat szolgáljuk, hanem az ország minden polgárát, aki szülőföldjének tüzetesebb megismerésére törekszik. A népszámlálásokat a történelem során mindig konkrét - meghirdetett vagy szándékolt - igények, szükségletek kényszerítették ki és a népszámlálások mindig, több-kevesebb hűséggel visszatükrözték az országok, tartományok, települések demográfiai, szociális viszonyait, állapotát.
A hazai népszámlálások eredményeit tartalmazó kötetek sora mintegy százhúsz évet tár elénk.
A Központi Statisztikai Hivatal gyakorlatában mindenkor az 1869-től szervezett és végrehajtott magyar népszámlálások adatait tekintette irányadónak, elfogadhatónak. A történeti kutatásokat figyelembe véve célszerűnek látszik publikálni a korábbi rendelkezésre álló összeírások eredményeit is. Szükségesnek és hasznosnak ítéljük tehát, ha közzétesszük az osztrák statisztikai szervek által 1857. évben végrehajtott erdélyi népszámlálás - mind ez ideig ismeretlen - településenkénti adatait. A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának kézirattárában fennmaradt egy kézzel írott, folians méretű kötetben Erdély településeinek 1857. évi népszámlálási adatsora. A kéziratot a korabeli helyi szervek készítették 1860-ban, az akkor érvényben lévő közigazgatási területi beosztás szerint, amely több tekintetben különbözik a népszámlálás időpontjában érvényben volt közigazgatási beosztástól.
Ez a kézzel írott, nehezen olvasható, olykor megrongálódott kötet lát most napvilágot. A hibásan leírt számok, a pontatlan összegezések miatt minden település adatsorát egy számítógépes programmal ellenőriztük, helyesbítettük. Sajnos még így sem tudtunk kiküszöbölni minden hibát, pontatlanságot. A kiadvány megfelelő részeiben ezeket a hibákat tételesen bemutatjuk.
Figyelembe kell még azt is venni, hogy Erdély és településeinek 1857. évi adatai a Bach korszakból származnak, magukon viselik a korabeli társadalom, gazdaság, igazgatás, politika és tudomány jegyeit, ideértve az esetleges hibákat, torzításokat, pontatlanságokat is. Mindezt mérlegelve úgy véljük, hogy az első, polgári szervek által végrehajtott hazai népszámlálás sok tekintetben korszerű adatai jól szolgálják majd a tudományt és az önmegismerésre törekvő embereket. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
AZ 1857. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 5
ERDÉLY ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI 21
RÉSZLETES ADATOK TELEPÜLÉSENKÉNT 41
1. Besztercei kerület 42
2. Brassói kerület 74
3. Dési kerület 106
4. Gyulafehérvári kerület 150
5. Kolozsvári kerület 176
6. Marosvásárhelyi kerület 208
7. Szászvárosi kerület 246
8. Szebeni kerület 302
9. Székelyudvarhely kerület 340
10. Szilágysomlyói kerület 366
JEGYZETEK 403
NÉVMUTATÓ 413
X| Települések a kerületek és járások sorrendjében 414
11. Települések abc sorrendben 474
TÉRKÉPEK 489
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv