1.035.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ragadozók az állatvilágban

Szerző

Kiadó: Inkvizítor Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 23 cm
ISBN: 963-9030-09-0
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A ragadozó állatok mind a biológia tudományának, mind a természetet szerető embereknek egyik kedvenc témája. Ennek oka lehet, hogy az ide sorolható fajok legendásan bátrak, erősek, sokszor harciasak, életüket sok rejtély és legenda övezi. Sok közülük éjszakai életet él. Sok faj komoly félelmet vált ki az emberekből. A nagy vadászok trófeái is ezen fajok közül kerülnek ki, hiszen a méltó ellenfél elejtése nagy dicsőség.
Biológiai értelemben ragadozóknak azokat az állatokat tekintjük, amelyek tápláléka a más állatok közül kerülnek ki, életmódjuk alapvető eleme a vadászat. Testük, érzékszerveik ehhez az életfeltételüket alapvetően biztosító életmódhoz alkalmazkodtak. Alaposan igyekeztünk felsorakoztatni azt a "fegyverarzenált", mely a sikeres zsákmányszerzés eszköze ezeknél a fajoknál. Ezenkívül azonban érdemes megfigyelni, hogy ezek az állatok ugyanúgy, mint az állatvilág összes tagja élőhelyükhöz is már-már művészien alkalmazkodtak. Könyvünk a legrészletesebben erre a két dologra... Tovább

Fülszöveg

A ragadozó állatok mind a biológia tudományának, mind a természetet szerető embereknek egyik kedvenc témája. Ennek oka lehet, hogy az ide sorolható fajok legendásan bátrak, erősek, sokszor harciasak, életüket sok rejtély és legenda övezi. Sok közülük éjszakai életet él. Sok faj komoly félelmet vált ki az emberekből. A nagy vadászok trófeái is ezen fajok közül kerülnek ki, hiszen a méltó ellenfél elejtése nagy dicsőség.
Biológiai értelemben ragadozóknak azokat az állatokat tekintjük, amelyek tápláléka a más állatok közül kerülnek ki, életmódjuk alapvető eleme a vadászat. Testük, érzékszerveik ehhez az életfeltételüket alapvetően biztosító életmódhoz alkalmazkodtak. Alaposan igyekeztünk felsorakoztatni azt a "fegyverarzenált", mely a sikeres zsákmányszerzés eszköze ezeknél a fajoknál. Ezenkívül azonban érdemes megfigyelni, hogy ezek az állatok ugyanúgy, mint az állatvilág összes tagja élőhelyükhöz is már-már művészien alkalmazkodtak. Könyvünk a legrészletesebben erre a két dologra koncentrál, taglalva persze a bemutatott állatok egyéb életfunkcióit is, mint például a szaporodás, az érzékelés, a tipikus mozgásformák. A Föld nagy területeit járjuk be a könyvünk által felsorakoztatott állatokkal, ám a teljeségre nem tudtunk törekedni. Ennek több oka is van. Az egyik a helyszűke, a terjedelem korlátozott volta. A mások - és ez talán fontosabb - az, hogy egyes fajok életmódja, élőhelye, így viselkedése, testfelépítése nagyon hasonló. Példának okáért, a sas, a héja, amelyeket könyvünk bemutat, alapvető vonásokban hasonlít a vércsékre vagy sólymokra, melyekről itt most nem tudtunk szólni.
Szintén a terjedelmi korlátok miatt nem mentünk lejjebb a törzsfejlődésben a puhatestűek közé besorolt polipnál, hiszen az ízeltlábúak világa már önmagában is olyan gazdag, hogy külön könyvet igényelne leírásuk. Arányaiban a bemutatás erősen eltolódott a macskaféle és kutyaféle ragadozókra. Ezek talán a közgondolkodásban leginkább ragadozónak tekintett állatfajok, hiszen táplálékuk szinte kizárólag hús, egész testük, fogazatuk a legszembetűnőbb bizonyítékát adja ragadozó voltuknak.
Mindezekkel együtt reméljük, hogy munkánk kellemes olvasmány lesz mindazok számára, akik az állatvilágot szeretik, és tudásukat érdekes adatokkal akarják gazdagítani. Jó szórakozást, kellemes kalandozást kívánunk! Vissza

Tartalom

Előszó5
Emlősök - macskafélék6
Az oroszlán7
A tigris10
A puma14
A gepárd17
A jaguár18
A leopárd vagy párduc22
A hiúz26
A házi macska30
Emlősök - kutyafélék38
A farkas39
A prérifarkas vagy kojot42
A róka46
A kutya54
Emlősök - medvefélék62
A jegesmedve63
A fekete medve vagy Baribál66
A barna medve70
A grizzly74
A mosómedve78
Emlősök - menyétfélék82
A szkunk83
A borz86
Az édesvízi vidra90
A tengeri vidra92
Emlősök - úszólábúak94
A fókák és a rozmár95
Emlősök - cetek98
A delfin és a barna delfin99
Az ámbrás cet104
Madarak106
A sasok107
A héja110
A bagolyfélék114
Hüllők118
A nílusi krokodil119
A teknősök122
A mocsári teknős125
Az óriáskígyók: A boa, a python és az anakonda126
Halak130
A cápa131
Az elektromos angolna és a síkos angolna134
Puhatestűek138
A polip139

Mesterházyné Egenhoffer Olga

Mesterházyné Egenhoffer Olga műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mesterházyné Egenhoffer Olga könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv