1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Udvarhely vármegye nemes családjai

Szerkesztő

Kiadó: Betegh Pál Könyvnyomdai Müintézete
Kiadás helye: Székely-Udvarhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 268 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 32 cm x 24 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ritka genealógiai munka. Fekete-fehér, szövegközti címerrajzokkal és családfákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A müvelődés hatása annyira átalakította társadalmi életünket, hogy csak egy fél századra is visszatekintve azt kérdi a mai kor gyermeke, hogy mit akarnak azon kevés tízezrek, kik még most is zörgő... Tovább

Előszó

A müvelődés hatása annyira átalakította társadalmi életünket, hogy csak egy fél századra is visszatekintve azt kérdi a mai kor gyermeke, hogy mit akarnak azon kevés tízezrek, kik még most is zörgő kutyabőrt keresgélnek a levéltáruk rejtekeiben? Hisz ma már a vezetés többé nem képez nemesi privilégiumot, mert megosztozott rajta a szellemi és pénz aristokratia.
Távol legyen tőlem, hogy egy pillanatig is az avult kizárólagosságot ápoljam, mert senki sem ismeri el készségesebben a szellemi tőke fölényét és hivatottságát mint én, de egyszersmind a legnagyobb eréllyel tiltakozom a polypszerü lökésnek mindazon törekvése ellen, mely az aranynak fényességével és szép hangú csengésével akarja túllármázni a hivatottabb tényezőket; mert elvégre is a nemesi rend adta át a hódító csatáival megszerzett Hazát a culturális fejlődésnek és ez hívta segélyül a szellemi aristokratiát, hogy az a szédületes világ versenyben biztosítson megmaradást részünkre, kik immár ezeréves múltra tekinthetünk vissza.
Sehol sem találkoztam a történelem lapjain olyan nevezetes momentummal, mely a pénznek mint hatalmi eszköznek a föltétlen uralmat biztosítani hazafias kötelességképen írná elő, de igenis a nemesi rendnek ténykedései elkezdve a pusztaszeri hét vezérnek vérrel pecsételt fogadalmán, folytatva a pogányt verő hadakon, leborulva a mohácsi sírokra s végül megpihenve a 48-as eszmék zászlója alatt, mindenütt úgy találom, hogy igenis a nemességé volt a vezérszerep, mely nemesség a múltban nemcsak jogokat élvezett, de teljesítette a vele járó kötelességeket is, és lemondásában volt legnagyobb. Ha ezt tagadásba vennék azok, kik sanda szemmel tekintenek az 5-9 ágú koronára, mutassák hát meg, hogy hol szakadt magva a Zrínyi, a Rugács, gr. Frangepán és számtalan más jobbjainknak, ha nem a hazát védő véres háborúk csatatéréin.
Én visszamutatok a pénz halálmára a messze időbe, midőn még a társadalmi igények nem voltak oly fokozottak, midőn a szükségletek kielégítésére való törekvés alig terjedt azon körön túl, melyet minden nép és nemzet s így tehát az egyes saját gazdálkodásából szorgalmas kézzel feldolgozva fedezhetett; Valjon Júdás nem 30 pénzért adta-e el Krisztust? Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv