A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az EU állatvédelmi szabályozása

Szerkesztő

Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 32 oldal
Sorozatcím: FM EU-Integrációs sorozat
Kötetszám: 12
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-502-663-1
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hazánk Európai Uniós tagságának alapvető feltétele a "közösségi vívmányok" (acquis communautaire) - azaz az EU jogrendszer - teljes mértékű elfogadása, bevezetése és alkalmazása. Ez a gyakorlatban... Tovább

Előszó

Hazánk Európai Uniós tagságának alapvető feltétele a "közösségi vívmányok" (acquis communautaire) - azaz az EU jogrendszer - teljes mértékű elfogadása, bevezetése és alkalmazása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamennyi tagállamban hatályos jogszabálynak, minősülnek, az EU különböző intézményei - a Bizottság és a Tanács - által kiadott jogszabályok az EU által kötött nemzetközi szerződések.
Az EU-jogrendszer hazai alkalmazása előkészítésének keretében szükséges a magyar jogszabályok harmonizációja már a csatlakozás előtti időszakban. Az Unió által megállapított menetrend is indokolja a gazdaság szereplőinek, pontos tájékoztatását annak, érdekében, hogy idejében felkészülhessenek, a tagsággal járó feladatokra és kötelezettségekre pl. minőségi kritériumoké teljesítésére, adatszolgáltatási igények, kielégítésére. Csak így lesznek képesek a csatlakozást követően azonnal kihasználni a tagságból fakadó előnyöket. E célt szolgálja ez a tájékoztatófüzet is.
Az állatoki különösen a gazdasági haszonállatok, védelmére vonatkozó szabályok meghatározása az egész világon nagyon érzékeny politikai kérdés, mert figyelembe kell venni az állatok, és a termelők, érdekein kívül a fogyasztói és társadalmi, valamint esetenként vallási és filozófiai nézeteket is.
A fejlett országokban ma már a magyarra leginkább "állatjóllét"-nek, fordítható szakkifejezéseket használják, (animal welfare, Wolhbefinden, bien-etre) az általunk, még mindig állatvédelemnek, nevezett fogalomkörre.
Az Európai Unió az állatvédelem témakörében számos jogszabályt alkotott (1. melléklet), amelyeket a hazai jogrendben meg kell jeleníteni. Az Európai 'Közösségnek, Unióvá alakulását kimondó 1992-es Maastrichti Egyezmény záródokumentuma 24. függelékében a következő szerepel: "A konferencia felkéri az Európa (Parlamentet, a Tanácsot és a Bizottságot, valamint a tagországokat, hogy az egységes agrárpolitika, a közlekedés, a belkereskedelem és a kutatás területén dolgozzanak,ki és vezessenek be közös jogi szabályozást az állatok jólléte követelményeiről és ezek, költségeit teljes egészében fedezzék."
Több alapító vagy később csatlakozott országnak, az EGK-hoz (később EK-hoz, ma az EU-hoz) való tartozása előtt volt már az állatvédelem terén saját nemzeti szabályozása, amely a gazdasági haszonállattartás területét is érintette. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A gazdasági állatok védelme a tartás során 7
1.1 Általános alapelvek 7
1.2 Ketreces tojótyúktartás 7
1.3. Sertéstartás 10
1.4. Borjak tartása 14
2. Állatok védelme levágáskor 17
2.1. Európai Egyezmény a vágóállatok védelméről 17
2.2. Az állatok levágásának és leölésének állatvédelmi követelményei 17
3. Állatok védelme szállítás során 22
3.1. Állatfajok 22
3.2. A férőhelyigény kielégítése 22
3.3. A szállítás során betartandó állatvédelmi követelmények 23
3.4. Beteg, sérült állatok 24
3.5. A szállító kötelezettségei 24
3.6. Az illetékes hatóság feladatai 25
4. Kísérleti állatok védelme 25
4.1. A kísérleti és egyéb tudományos célra használt állatok védelmének
szabályai 25
4.2. Tanácsadó Bizottság a kísérleti és egyéb tudományos célra használt
állatok védelmére 26
Mellékletek 27
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv