1.035.410

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1.

Általános állattenyésztés, Gazdasági állatok takarmányozása

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 528 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó2
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Az állattenyésztés fogalma15
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége16
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás18
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán22
Elvadulás (dedomesztikáció)25
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése26
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése28
A környezet hatása a szervezetre29
Takarmányozás30
Éghajlat32
Hőmérséklet32
Nedvesség34
Fény34
Egyéb éghajlati tényezők35
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása36
A honosulás (akklimatizáció)38
A szervezetre ható belső tényezők40
Ivarjelleg44
Ivartalanítás46
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata46
Testméretek felvétele50
Fejlettség (testsúly)52
Kondíció55
Arányosság (homogenitás)56
Kültakaró57
Színeződés58
Formalizmus az állattenyésztésben61
Az átöröklés62
Az immunitás és a betegségek átöröklése72
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése75
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben80
Mennyiségi tulajdonságok átöröklése84
Biometriai alapfogalmak89
A vegetatív hibridek89
Biometriai alapfogalmak90
A biometria területe91
Az átlag és a szórás kiszámítása93
Korrelációk95
A regresszió és a korreláció kiszámítása96
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata98
Gazdasági állatok rendszerezése102
A faj102
A fajta103
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben110
A fajtatisztaság. A telivér, félvér.111
Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció112
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük113
Termelőképesség116
Tejelékenység116
Hús- és zsírtermelőképesség117
A fejlődés gyorsasága, koraérés119
Erőtermelés120
Gyapjútermelés121
Tojástermelés121
Termékenység. Szaporaság122
Vérmérséklet, természet, rossz szokások123
Szellemi és ösztönszerű képességek124
Igényesség, igénytelenség125
Konstitúció125
Egészség129
A szaporodás130
A szaporodás fogalma130
Ivarzás130
Párzás (fedezés, hágás stb.)132
Megtermékenyülés133
Meddőség134
A pároztatás módjai135
Az egy apaállatra számítható nőstények száma136
Mesterséges termékenyítés137
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése141
A vemhesség tartama143
A vemhesség megállapításának módjai145
Az ellés, elvetélés146
A közeledő ellés jelei147
Az ellés lefolyása147
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után148
Ikerellés, egypetés ikrek150
Növekedés és fejlődés151
Ivarérettség, tenyészérettség156
A kor szerepe az állatok életében158
A tenyészkiválasztás (szelekció)160
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján166
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban167
Az ivadékvizsgálat170
A párosítás alapelvei175
A tenyésztési eljárások176
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)177
Beltenyésztés (Rokontenyésztés.)179
Vérvonaltenyésztés181
Keresztezés182
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése198
A törzskönyvezés200
Az egyedi megjelölés módszerei203
Az állatok fényképezés204
Állatkiállítások205
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása207
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények207
Az istállóépítés208
A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók211
A legeltetés213
Az állatok ápolása214
Az állatok szállítása216
Balesetelhárítás az állattenyésztésben217
Az állattenyésztés gépesítés218
Ajánlott irodalom218
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
Bevezetés223
Gazdasági állataink takarmányozásának története224
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyakorlatban226
Az állati szervezet kémiai összetétele227
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában228
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma229
Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek)230
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat233
A takarmányok teriméje238
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai239
Vitaminok255
Zsírban oldódó vitaminok256
Vízben oldódó vitaminok260
Antibiotikumok266
Hormonok és anyagcserére ható anyagok267
Antimetabilitok268
A takarmányok megemésztése269
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők272
A közbülső anyagcsere275
A nitrogénforgalom275
A szénforgalom277
Az energiaforgalom279
Az ásványianyag-forgalom283
A vízforgalom292
A takarmányok táplálóértéke293
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete301
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet301
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete304
A növekedés táplálóanyag-szükséglete304
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete308
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete309
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete310
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete313
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete319
A munka táplálóanyag-szükséglete321
A takarmányértékesítés322
Takarmányismeret326
Zöldtakarmányok326
A legelő jelentősége326
Gyeplegelők327
Mesterséges legelők333
Alkalmi legelők334
Kaszált zöldtakarmányok334
Silózott takarmányok343
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések345
Széna-, szalma- és pelyvafélék347
Magvak és termések353
Ipari melléktermékek és hulladékok358
Állati eredetű takarmányok366
Egyéb takarmányok370
A takarmány minőségének megítélése379
A takarmányok eltartása és etetése384
A takarmányok eltartása384
A szénakészítés384
A takarmányok előkészítése415
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása420
A jó takarmányellátás megszervezése442
Ajánlott irodalom443
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre446
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma450
Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete479
Név- és tárgymutató513
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1.

A borító, a lapélek és néhány lap foltos. Néhány lapon aláhúzás, jelölés, az előzéklapon és néhány lapon tulajdonosi pecsét, egy lapon hajtásnyom található.

Állapot:
3.480 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv