1.035.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Itália mini lexikon

Szerkesztő

Kiadó: Olasz Kultúrintézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 67 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN: 963-01-3000-9
Megjegyzés: Fekete-fehér térképekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyarok évszázados úticélja: Itália

Magyarország és Itália kultúrális kapcsolata immár ezer éves: 1980-ban ünnepelték Velencében és Esztergomban Gellért püspök, a magyarok nagy hittérítője... Tovább

Előszó

A magyarok évszázados úticélja: Itália

Magyarország és Itália kultúrális kapcsolata immár ezer éves: 1980-ban ünnepelték Velencében és Esztergomban Gellért püspök, a magyarok nagy hittérítője születésének ezeréves évfordulóját, és 1980-ban avatták fel a római Szt. Péter templom ún. Sacra Grotteiben a magyar kápolnát, magyar művészek alkotását, a hely mellett, ahol hajdan a Szt. István által alapítottt magyar zarándokház állt.
A XIII. századtól kezdve igen sok magyar tudós tanult a padovai és a bolognai egyetemen. Az eltelt évszázadokban a kapcsolatokat nagy nevek és nevezetes emlékek jelzik: Árpádházi Szt. Erzsébet tiszteletére először Perugiában építettek templomot, először festettek róla oltárképet. Nápolyban, a S. Maria Donnaregina templomban még ma is áll V. István magyar király leányának, "Maria d' Ungheria"-nak, II. Anjou Károly feleségének síremléke, rajta 7 fiának (köztük Martell Károlynak, a magyar Károly Róbert apjának) síremléke. Közismert az I. Lajos korabeli politikai és kultúrális kapcsolat a két ország között, nem szólva a Hunyadiak, Mátyás koráról, a szoros kultúrális együttműködésről. A kapcsolatok folytatódtak a XVI-XVII. században, amikor itáliai építészek tervei alapján erősítették a várakat, amikor itáliai katonák harcoltak a török ellen, s ugyanakkor magyarok (pl. Zrínyi Miklós, a költő) jártak Itáliában. A török idők utáni itáliai mérnökök segítettek az újjáépítésben, a XIX. század elején itáliai mesterek támogatták az újjászülető magyar művészet kibontakozását (Ferenczy István, Maratoni Jakab stb.), a század folyamán és a XX. század elején pedig magyarok, különösen művészek tömegesen fordultak meg Itáliában.
A XX. század közepén világszerte elindult tömeges turizmus megmozgatta a magyar társadalmat is: évről-évre mind többen utaznak Itáliába.
Az Itáliába utazóknak szeretne tájékoztatást adni ez a kis könyvecske, mint mini lexikon, melynek kb. 300 címszava és a címszavak szerint kikeresett szövegrészek talán elengedők lesznek az utazás megtervezéséhez, a szükséges tudnivalók megismeréséhez utazás közben is.
Kívánunk az olvasónak jó utazást, jó szórakozást Itáliában! Vissza

Tartalom

Előszó3
Mini lexikon címszavak4
Részletes tájékoztató8
Itália általában8
Tartományok, megyék, államok10
Itálai természeti képe17
Tudnivalók turistáknak21
Elszállásolás, ellátás24
Kultúra, művészet, muzsika29
Tájékoztatás turisták számára38
Nyaralás Itáliában43
Téli sportlehetőségek44
Vasúti utazás47
Autó-utazás52
Repülő-utazás61
Hajó-utazások63
Vásárok, kiállítások Itáliában66
Térképek
Itália közigazgatási beosztása9
Itália 20 tartománya (regione) térképei10
Autósztrádák térképe55
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Itália mini lexikon Itália mini lexikon
Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv