1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 353 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-372-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szőlőskertek gazdái egyformán jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék szőlőjükre, lugasukra, vendégmarasztaló borukra. Az irói szándék találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Prohászka Ferenc könyvének ez a tizenharmadik kiadása, amelyet elsősorban azok részére írt, akik kisebb területen vagy csupán házuk körül termesztik a szőlőt, érlelik a bort.
A világosan, egyszerűen, de szemléletesen és szakszerűen megírt mű a csemege- és borszőlőtermesztésről, valamint a borkezelésről szól.
A szőlőtermesztési rész a szőlőfajták jellemzését, a szaporítást, a tőkehiány pótlásának módjait, a telepítést,a termő szőlő metszését, növényvédelmét és a lugas nevelésének tudnivalóit tartalmazza.
Aki csak kevés bor készítésére vállalkozik, annak is tudnia kell a szürettel, a must erjesztésével, a bor kezelésével kapcsolatos teendőket. A régi és jól bevált módszerek mellett megtalálja az olvasó a szőlőtermesztés és a borkészítés, borkezelés új,... Tovább

Fülszöveg

A szőlőskertek gazdái egyformán jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék szőlőjükre, lugasukra, vendégmarasztaló borukra. Az irói szándék találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Prohászka Ferenc könyvének ez a tizenharmadik kiadása, amelyet elsősorban azok részére írt, akik kisebb területen vagy csupán házuk körül termesztik a szőlőt, érlelik a bort.
A világosan, egyszerűen, de szemléletesen és szakszerűen megírt mű a csemege- és borszőlőtermesztésről, valamint a borkezelésről szól.
A szőlőtermesztési rész a szőlőfajták jellemzését, a szaporítást, a tőkehiány pótlásának módjait, a telepítést,a termő szőlő metszését, növényvédelmét és a lugas nevelésének tudnivalóit tartalmazza.
Aki csak kevés bor készítésére vállalkozik, annak is tudnia kell a szürettel, a must erjesztésével, a bor kezelésével kapcsolatos teendőket. A régi és jól bevált módszerek mellett megtalálja az olvasó a szőlőtermesztés és a borkészítés, borkezelés új, korszerű eljárásait is. Vissza

Tartalom

Előszó5
A szőlő
A szőlőtőke részei9
A gyökérzet9
A törzs és a hajtásrendszer10
A szőlő táplálkozása és életműködése17
A szőlőtermesztés környezeti feltételei19
A hőmérsékleti viszonyok19
A domborzat és a terület fekvése20
A talaj20
A szőlő szaporításának módjai23
A szaporítóanyag előállítása23
A szőlő telepítése39
A telepítés előkészítése39
A talaj előkészítése telepítésre46
A telepítés végrehajtása50
A szőlő támberendezése56
Új telepítésű szőlők gondozása59
A termő szőlő munkái62
A metszés62
Az elpusztult tőkék pótlása97
A talajmunkák107
A hajtásválogatás111
A kötözés111
A hónaljazás113
A csonkázás (tetejezés)113
A trágyázás és tápanyag-visszapótlás115
A szőlő növényvédelme133
Gombás betegségek133
Rovar kártevők144
Élettani elváltozások149
Időjárás okozta elváltozások150
Permetezési menetrend152
A védekezőszerek ismertetése154
Permetező- és porozógépek158
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra160
Az átállítás indokai és előnyei160
A szőlősorok szélesítése161
Átállítás korszerűbb művelésmódokra161
A tőkeoltás módszerei163
Zöldre fásoltás163
Oltás gyökérnyakba165
Oltás gyökértörzsbe167
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei169
Leromlás okának kivizsgálása169
Tőkék felerősítése trágyázással170
Tőkefej rendbehozása171
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása173
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből175
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése176
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek176
Házikerti lugasművelés182
A lugas helyének kijelölése183
A fajta kiválasztása185
Az ültetés188
A lugas támaszberendezései190
A támaszberendezések anyaga197
Lugasformák és alakító metszésük198
A lugasformák kinevelésének általános szabályai209
A termő lugas metszése211
A lugas hajtásainak kezelése213
A lugas növényvédelme217
A termést szabályozó eljárások218
A trágyázás és az öntözés221
A lugastőkék téli fagyvédelme223
A szüreti idő meghosszabbítása224
A szőlő téli eltartása225
A szőlőfajták ismertetése229
Minőségi fehérborszőlő-fajták232
Fehér tömegborszőlő-fajták235
Vörösborszőlők-fajták237
Csemegeszőlők-fajták238
Labruska ízű direkt termő (ellenálló) fajták243
Mellékízmentes ellenálló fajták245
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták245
Fehérborszőlő-fajták245
Vörösborszőlő-fajta246
Festőborszőlő-fajták246
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták247
Alanyfajták248
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése249
A bor
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók263
A pince263
A boroshordók264
Az üvegballonok268
A műanyag edények268
A szüret és a szőlő feldolgozása270
A szőlő érése és a szüret ideje270
A szőlőfürt és részei271
A feldolgozás előkészületei272
A szőlő zúzása és sajtolása272
A fehér bor készítése272
A vörös és a sillerbor készítése277
A must cukortartalmának mérése (fokolás)279
Az új borok édességének megtartása280
A must tartósítása280
A töményített (sűrített) must készítése281
A must javítása281
A csemegeborok, az ürmös borok és a habzóborok házi készítése281
Borecet készítése284
A szőlőtörköly felhasználása284
A bor kezelése286
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése286
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük287
Az alkoholtartalom meghatározása288
Az egyszerű borkezelés műveletei290
A borok házasítása297
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása298
A derítés301
A szűrés303
Borbetegségek305
Borhibák308
Hasznos tudnivalók
A bor az ember életében 313
Hogyan "tálaljuk" a bort?314
Magyarország szőlőterülete és -termése 1979-ben315
Területszámítás316
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás317
100 négyzetméterenként iskolázható szőlővessző mennyisége317
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben318
Borszőlőfajták érési ideje319
Csemegeszőlő-fajták érési ideje321
Borospince levegőjének páratartalma322
A huzal hossza és súlya322
Különböző minőségű rönkök súlya322
Adatok hasított karó készítéséhez323
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben323
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztésben324
Permetlészükséglet hektáronként324
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége325
A must alkotórészei325
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége326
A bor alkotórészei326
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra326
Egyéb adatok még a borról327
Borseprő - seprőnyeredék327
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége328
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya328
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége328
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete329
Kénezés329
Üres hordók kénezése329
A must és a bor kénezési táblázata330
Boroshordók fontosabb adatai330
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel331
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel331
Gyors hordómérő-táblázat332
A szőlőtermesztő munkanaptára333
Január-február333
Március334
Április334
Május335
Június336
Július337
Augusztus337
Szeptember338
Október339
November339
December340
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok341
Továbbképzéshez ajánlott irodalom343
Szőlő343
Bor343

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor

A borító kopott, foltos.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv