1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Utazás a Balaton körül I-IV.

Szerző

Kiadó: Révai Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott kiadói egész vászonkötés
Oldalszám: 600 oldal
Sorozatcím: Közművelődési könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egy mű négy részben két kötetbe kötve. Nyomtatta a Révai Irodalmi Intézet nyomdája
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

KÉSZÜLÜNK AZ UTAZÁSRA.

Nem szeretem kerülgetni a kérdést. Egyenesen neki a dolog közepének: ez a természetem. Most mégis más kép cselekszem. Előre tájékoztatnom kell az... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

KÉSZÜLÜNK AZ UTAZÁSRA.

Nem szeretem kerülgetni a kérdést. Egyenesen neki a dolog közepének: ez a természetem. Most mégis más kép cselekszem. Előre tájékoztatnom kell az olvasót; miről lesz szó.
Az utazás, a melyet leirok, ezelőtt huszonöt esztendővel történt.
Az utazók hirneves emberek. Négyen voltak s mind a négy erdélyi ember. Salamon Ferencz az egyik.
Gyulai Pál ur a másik.
Szilágyi Sándor a harmadik.
Nagy Miklós a negyedik.
Volt még ötödik és hatodik is. Szentirmay József volt az ötödik és én magam voltam a hatodik...
Vissza

Tartalom

I. kötet

Készülünk az utazásra 1
(Kik azok, a kik utaznak ? - Miért késett ez az utleirás ? - Napkelet felől napnyugat felé. - A Balaton költői. - Mindenütt szép, de legszebb a Balatonnál.)
János püspök 13
(János püspök urasága. - János püspök szegényei. - Kis városi nagy ebéd. - A nemesség eredete. - A szarvasbika. - A reggeli a rengetegben. - János püspök az én falumban. - A római szent zsinat. - A római pápa és a somlyai bor.)
Salamon Ferencz 35
(Az indulás. - Béla király Névtelenje. - Miként kell megírni a nemzet történetét. - Mikor Salamon Ferencz követjelölt volt. - A bujdosó Salamon. - Mikor szép a bölényborju? - A siketnéma beszél. - Meglátjuk a Balatont.)
A magyarok fája 50
(A csárda. - A fogas király. - Az öreg szilfa. - Melyik rosszabb: a török-e vagy a német ? - Kinek hány őse van ? - Van-e még magyar, van-e még zsidó ? - Papi birtok, zsidó birtok.)
Balaton-Füred 65
(Miért német a magyar fürdő ? - Hogy menekült meg Kecskemét a német szótól. - Nyári orvos, téli orvos, csavargó orvos. - Nemes fiu, nemes leány. - A mamák visszaemlékezése. - A régi Balaton-Füred.)
Magyar fürdő, magyar orvos 79
(Magyar orvosok pusztitják a magyar fürdőket. - Országos fürdőbiztos.)
Emlékezések 87
(Az 1825-iki országgyülés Balaton-Füreden. - Bihari és a khórus-német. - Balaton-Füred nagyjai, - Az első szobor. - Az első nemzeti szinház. - Az első gőzhajó. - Széchenyi és a gépek csősze. - Somogy és Zala. - Vas uram. - Az almádi csárda. - A kigyók tanyája.)
Az első magyar nemzeti szinház 109
(Száműzött a magyar szinjáték Magyarországon. - A költő társasága Balaton-Füreden. - Hol lakik a magyar szinész? - Kisjókai Szabó István. - Az adakozás. - A füredi uraságok. -
A papság adakozása. - A vármegye gyűlése. - A taps. - A tihanyi apátúr föltételei. - A költő és Vasvármegye. - A kisczelli gyűlés. - A kanczamente. - A kormány tilalma semmit
se ér. - Miért nyitották meg kétszer a színházat? - A népnek szent ünnepe. - A költő diadala. - Szegedy Róza rózsája.)
Hogy utaztak régen? 142
(A nemes ember utazása. - A gyorskocsi. - Az öreg Pitli és ifjú felesége. - A szép asszony története megkezdődik. - Csányi László.)
A mit nem tud a történetírás 153
(Brachfeld. - A lovak tanyája. - A sáfárok és a kupeczek. - A czeczei öreg Braun. - Hogy született a Kossuth-huszár? - A zsidó. - Haynau és a hadisarcz.)
A szép asszony története 166
(Hol fizetik ki a lovak árát? - Brachfeld Debreczenbe megy. - A bankócsináló gép. - A barkhend ujjas. - A szép asszony ereje. - Az enyéngi követválasztás. - Az abauj-szántói zsidó orvos. - Az orosz nagyherczeg nem lesz magyar király. - Duschek megmenekül. - A szép asszonyra alkonyodik. - A nemzet bárója.)
Vörösmarty 185
(Mi a költő? - A nagy költő alakja. - A halász-ebéd. - Az utolsó dal. - Tamassa Pál. - A vén táblabiró erényei. - Gyűjtsétek össze a nagy költő emlékeinek nyomait.)
Jókai 209
(Jókai apjának betegsége. - Az öröklött betegség. - A váltószivesség. - Hogy készült az „Arany Ember"? - Hogy készült a magyar büntető törvény? - A hogy a költő alkot.)
A Balaton 212
(A nyári Balaton. - Az éjszaka. - Az álom és a hullámmoraj. - A téli Balaton. - Vőlegény, menyasszony együtt a halálban.)
Az utolsó szó Istenhez 218
(Az alsó-őrsi halászok. - A vihar szeszélye. - Az utolsó zsolozsma. - Örökké!)
A vihar a jégen 226
(A balaton-fő-kajári halászok. - Mennyit ér a háló ? - A szegény ember annyit se ér. - Egy ember megmenekült. - A kiliti kanczellista.)
A köd a jégen 233
(Pörbe száll két halászgazda. - Az a biró, a ki sohase hoz Ítéletet. - Mit csinál a mérnök a nagy ködben? - Nem segit a mappa. - Mit ér a tudomány kutya nélkül? - A Turcsi kutyával való beszélgetés. - Hogy lett igazság a pörben.)
Magyary Kossá Eszter 252
(A nagy pör. - A végrehajtás - Az első ellenség. - A második ellenség. - A darumadár. - A harmadik ellenség. - De a darut nem felejti.)
A nemzet története a viz szinén 267
(Jön Jellasich. - A nádorispán Veszprémben. - A Kisfaludy gőzös. - A hajó gépe erősebb, mint a becsületszó. -A becsület a politikában, az adósságban és a szerelemben. - Mi volt a
nádorispán, mi volt a bán? - A horvátoknak jó kedvük van. - Elbujdosott az utolsó nádorispán. - A nádfedelü kastélyban.)
Tihany 289
(A kecskeköröm. - Hol szeretett volna Csokonai meghalni? - A remetebarlang és Berzsenyi. - A remete, a fejedelem és az isten. - Mirevaló az isten dicsérete.)

II. kötet
A remetebarlang lakója 1
(A Kettős Évangyélista. - Kiteszik a zsöllérségből. - Még egyszer megnézi házát, szőlőjét s aztán beadja a kulcsot. - A remete-barlangban. - A Ferkó gyerek és kutyája. - A holt
asszony fejkötője és gyüszüje. - A zsöllér és a király együtt porlanak.)
A tihanyi barátok 16
(I. Endre király. - Miök van a tihanyi barátoknak? - Kocsi Sebestyén Gábor követ és Bresztyenszky apátur. - Mit csinál a barát a szobalánynyal? - Miért kell boliócz a zárdában? - Mi a nevetés? - Állítsatok nevető kórházakat. - A remete és a szentgáli nemes. - Szent Gellért püspök. - Utazik a püspök. - A nyéki lány dalolgat. - A püspök és a bávát nem tudnak aludni. - A bölcs tanulság.)
A tihanyi erősség 42
(A királysírok. - Nem jól temetik a királyokat. - A nemzet utolsó menedéke. - A bölcs Piusz barát s a még bölcsebb főapátur. - Pisky uram és Ibrahim aga. - A bajvívás és a becsület. -
Ibrahim aga három felesége egyszerre szül. - Az aga levelet ir. - A bajvívás mégis megtörténik. - Honnan ered a káromkodás?)
Balaton-Földvártól Badacsony hegyéig 62
(Milyen felekezethez tartozik a hullám és a napsugár? - A kis kapitány. - Salamon Ferencz dévajkodik, Gyulai Pál ur megijed. - Szentirmay a parton vár.)
Negyvenöt év előtt 70
(A szent-mihályhegyi remete a költészetben és a valóságban. - Bodor Jancsi története. - A Csiri a Biri és a Csiribiri. - A magyar népmese.)
A világ legszebb vidéke 81
(A Lesencze völgye. - Szent-György hegye. - Szigliget pusztulása. - Deák Ferencz az ifjú női test szépségéről. - A csárdák és azok látogatói. - A kutvafarki korcsmáros nem ád enni. -
Éjjeli tanyánk a mező.)
Répa Rozi története 95
(Répa Rozi menekül. - Sobri Jóskával találkozik. - Répa Rozit megbecsülik az emberek. - Sobri szerelme. - Egyszer csak elmarad Sobri örökre. - Répa Rozi elbujdosik. - A tudósok,
nagy urak, együgyüek és szegények szerelme. - Sobri Jóska fája.)
Szentirmay József 111
(Branyiszkó ostroma. - Az orosz ágyúgolyó. - Flórenczben. - A mogorva kapitány és vidám felesége. - Az olasz hazafiak. - Szentirmay nem szerette a pénzt. - Tuli és a királyasszony.
A magyar bor.)
Miként kezdődik Himfy szerelme 127
(A költő hajléka és jövendőmondása. - Kisfaludy Sándor látni szeretné Szegedy Rózát. - Keresi mindenfelé. - A két angol lord. - A testőr megmenti a nemzeti becsületet. - A Kisfaludynk régi nagy hire újra feltámad.)
Szegedy Róza szeret 139
(A hosszufalusi találkozó. - A badacsonyi szüret. - Ki az öreg Pityók? - Az öreg Pityók megjött. -- A deli testőr is megjött. - A költő és a lány egymásra néznek. - Viganó és Medina. - A ballet. - Az igazi magyar táncz. - Szegedy Róza táncza. - Egy kocsin ülnek. - Szigliget romjain. - Egyszerre tárnád a két szerelem.)
Az elválás 163
(Szép volt-e Szegedy Róza? - Visszaemlékezés Gógánfára. - A költő vad szenvedélye. - A szűznek szent haragja. - Ki volt a hibás? - Az igaz szerelem féltékeny. - A rágalmazók. -
Az ifjú lelkének kinjai. - A szilaj vidámság. Zokog most már az a büszke lány is.)
Badacsony tetején 184
(Magyar ember nem fürdik. - Az ősnémaság. - A vaskapu. - A pipa lélektana. -- A szapora beszéd és az ékesszólás. - A tűzokádó. - A mulandóság. - A Harangozó Börcz. - A rósz
testvér és a jó testvér története.)
Gyulai Pál ur 201
(Gyulai Pál ur termete milyen magas? - Deák Ferencz czime. - Deák levelei Vörösmartyhoz. - Gyulai Pál ur nem akar mozdulni a vadkörtefa alól. - De azért mégis csak felugrik. - Tóth
Kálmán Gyulai Pál úrról. - Gyulai Pál ur költészete. - Nem ismeri a szenvedélyt. - A rosz vers. - Mit beszél a szemek tüze?
Csobáncz vára 225
(Gyulai Pál ur és Salamon Ferencz megismerik a gyula-keszi embert. - A pincze és a boros hordó. - Az ősi vendéglátás. - A vár omladékai.)
Gyulaffy László 235
(Zrinyi Miklós izenete. - Eb lesz hive a hitszegő királynak. - Gyulaffy vendégei. - Tor-e vagy lakoma? - Gyulaffy elbujdosik. - Az öreg jobbágy tanúsága.)
A Gyulaffy-lányok virágos kertje 245
(Csobánczvár ostroma. - Megvédik a labancz ellen. - Elmult már minden, de a virág most is nyilik.
A paraszt esze 249
(Farkas József kire adja szavazatát. - A divatos alkotmány. - A pártok és az elvek.)
A jó öreg korcsmáros 255
(Mojzer uram. - A czinkotai iczcze és a pöcsétes üveg. - Mégis bunda a bunda. - Sümeghre értünk. - Egy koszos malacz.)
A költő életéből 264
(A költő lakása. - A szőlőhegyi ereklyék. - A badacsonyi ürmös és a nádorispán. - Kend az Alvinczy ? - Eszébe jut az orleánsi szűz és a ménszamár. - Szent Spiridon pórul járt. - A 12
paplan és 12 pendely története. - A halott haza jön a temetőből.)
A lakatlan palota 282
(Szent Kristóf térdekalácsa. - A lakatlan palota rideg. - A félszemű kulcsárné és vén macskája. - Az öreg „Pál bácsi".
A mult századok irásai és könyvei. - Az öreg hajdú. - A munkáskérdés titkai. - Vége van, de még sincs vége a könyvnek.)

Eötvös Károly

Eötvös Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Eötvös Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv