1.035.460

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konyhaművészet

Rákóczi János receptjei

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Minerva
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 516 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A gasztronómia művelőinek és kedvelőinek egyaránt öröm, ha a szakácskönyv-irodalom új, értékes művel gazdagodik. Rákóczi János szakácskönyve dísze a magyar szakácskönyvpiacnak, és segítője mindazoknak, akik becsülik és hasznosítják az ilyen műveket. A szerző újszerűen, párhuzamosan ismerteti a magyar és francia konyha legjobb ételeit, mesterien válogatva a leglényegesebbeket, mintegy két részre tagolva az egész könyvet. Ezen belül különösen széles választékot nyújt a francia ételek leírásából.
Amíg sok ismert szakácskönyvünk az egyszerűségre, a gyakorlatiság jelszavával, a hétköznapiságra törekszik, addig ez a mű az ünnepi ételkészítést helyezi előtérbe, az étkezés kulturáltságának emelésére ösztönöz, s igényességre nevel a konyhán. Rákóczi János receptjei nemcsak a háziasszonyok számára érdekesek és újak, hanem fontos szerepet tölthetnek be a fiatal szakácsok iskolán kívüli továbbképzésében s. A hivatásos szakácsok és a szakácsnők főként az egyéni jellegű sütés-főzés módszereinek... Tovább

Fülszöveg

A gasztronómia művelőinek és kedvelőinek egyaránt öröm, ha a szakácskönyv-irodalom új, értékes művel gazdagodik. Rákóczi János szakácskönyve dísze a magyar szakácskönyvpiacnak, és segítője mindazoknak, akik becsülik és hasznosítják az ilyen műveket. A szerző újszerűen, párhuzamosan ismerteti a magyar és francia konyha legjobb ételeit, mesterien válogatva a leglényegesebbeket, mintegy két részre tagolva az egész könyvet. Ezen belül különösen széles választékot nyújt a francia ételek leírásából.
Amíg sok ismert szakácskönyvünk az egyszerűségre, a gyakorlatiság jelszavával, a hétköznapiságra törekszik, addig ez a mű az ünnepi ételkészítést helyezi előtérbe, az étkezés kulturáltságának emelésére ösztönöz, s igényességre nevel a konyhán. Rákóczi János receptjei nemcsak a háziasszonyok számára érdekesek és újak, hanem fontos szerepet tölthetnek be a fiatal szakácsok iskolán kívüli továbbképzésében s. A hivatásos szakácsok és a szakácsnők főként az egyéni jellegű sütés-főzés módszereinek kialakításánál láthatják hasznát. Bizonyára örömmel tapasztalják majd, hogy a szerző felelevenít több, már-már feledésbe ment ételreceptet, és számos új ételféleséget ismertet, amelyek hazánkban még nem jelentek meg nyomtatásban.
A könyv egyébként Rákóczi János egész életpályáját tükrözi. ezeket az ételeket készítette egy fél évszázadon át, sok örömet szerezve vendégeinek, öregbítve a magyar vendéglátóipar jó hírnevét.
Nem lenne teljes a könyvről adott általános ismertetésünk, ha nem szólnánk írója munkásságáról is. Rákóczi János 1912-ben kezdte tanulmányait és már egészen fiatalon konyhafőnök lett. Közben 2 évig Párizsban tanult és dolgozott, ahol tökéletesen elsajátította a francia konyhaművészetet. Hazatérve, két évig a lilafüredi Palota-szállónak, majd 20 évig a Gellért-szállónak és 10 évig a Duna (Bristol) Szállodának volt a konyhafőnöke. Csaknem valamennyi nemzetközi szakácsművészeti versenyen és kiállításon (Bécsben, Berlinben, Frankfurtban stb.) részt vett, elismerést szerezve saját személyén kívül hazánknak is. Frankfurtban nemcsak aranyérmet nyert, hanem a Német Szakácsszövetség tiszteletbeli tagjává is választották, itthon pedig Munka Érdemérmet kapott. Az 1958. évi Brüsszelben rendezett Világkiállításon ő volt a magyar étterem konyhájának vezetője, s olyan nagy sikert aratott, hogy Szocialista Munkáért Érdemérmet kapott. Ebben az időben adott a londoni "Ínyenc Club" villásreggelit a világ hat nemzetének legjobb szakácsai tiszteletére, s a meghívottak között Rákóczi János is ott volt. Többször szerepelt a külföldön rendezett magyar konyhabemutatókon: Kölnben, Bonnban, Münchenbe, Londonban, mindig elismeréssel. Az egykor fiatal, magyar szakács Európa-szerte ismert Rákóczi bácsiként vonult nyugdíjba 1960-ben. Ekkor kezdett szakácskönyvének írásához.
Rákóczi János ma főzőkanál helyett a tollat forgatja, főztje helyett receptjeit ajánlja. Ebben a kötetben válogatott legjobb ételleírásait adja közre, utat mutatva az újabb nemzedéknek: fiatal szakembereknek és háziasszonyoknak egyaránt.
A terjedelem korlátai miatt távolról sem szerepelhet a könyvben valamennyi "Rákóczi-recept", amelyek közléséhez kisebb fajta könyvtárat kellett volna összeállítanunk. A megjelentett anyag így is rendkívül gazdag kincsesbánya, mit a sütés-főzés művelői, mind a kitűnő ételek kedvelői számára.
Süssenek, főzzenek minél többen és minél gyakrabban Rákóczi János útmutatása szerint, ünnepi alkalmakkor vagy kedves vendég fogadásakor. Vissza

Tartalom

Előszó3
Levesek és levesbetétek5
Vegyes ízelítők, szendvicsek47
Mártások63
Előételek91
Tojásételek149
Halételek177
Húsételek215
Főzelékek, saláták347
Tészták, torták, sütemények, krémek, tósztok387
Függelék493
Betűrendes tárgymutató497

Rákóczi János

Rákóczi János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Rákóczi János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Konyhaművészet Konyhaművészet Konyhaművészet

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
9.800 ,-Ft
78 pont kapható
Kosárba
konyv