1.035.166

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Balatonalmádi régi képes levelezőlapokon

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Almádiért Alapítvány
Kiadás helye: Balatonalmádi
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Német  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-03-4846-4
Megjegyzés: A könyv 166 fekete-fehér és színes fényképet valamint a 3 nyelvű előszót tartalmazza. A könyv 1500 példányban készült.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

100 évvel ezelőtt, 1898 nyarán jelent meg az első képes levelezőlap Almádiról. Érdekes módon a fürdőhely akkori jelentőségéhez és pezsgő életéhez mérten viszonylag későn, ugyanis ez időben már több... Tovább

Előszó

100 évvel ezelőtt, 1898 nyarán jelent meg az első képes levelezőlap Almádiról. Érdekes módon a fürdőhely akkori jelentőségéhez és pezsgő életéhez mérten viszonylag későn, ugyanis ez időben már több Balaton menti településről százával küldték az „üdvözlő kártyákat", amint ezeket a képes levelezőlapokat akkoriban nevezték.
A következő évben, 1899-ben, már több mint tíz féle lapból válogathattak az Almádiban nyaralók, mintha a kiadók pótolni akarták volna a lemaradást. Nagy kérdés mennyi képes levelezőlap jelent meg Almádiról? Erre választ adni sajnálatos módon nem lehetséges, mert nem maradt fenn ide vonatkozóan szinte semmiféle adat. Ha még léteznének a régi kiadó cégek több esélyünk lenne a válaszra. Gyűjtői tapasztalatok alapján Almádiról a háború végéig megjelent lapok száma 800 körülire tehető. Ezek természetesen mind különböző fényképfelvételek alapján készültek.
Egy nyaralóhely jelentőségét és ebből következő vendégforgalmát méltán tükrözi a róla megjelent képes levelezőlapok száma. Természetesen a lapokat árusító kereskedők - fűszerestől a trafikosig - kötelességüknek tartották, hogy állandóan kaphatók legyenek a keresett képes levelezőlapok, de feleslegesen nem rendeltek a kiadótól. így lehetséges az, hogy egy-egy lapot 22-24 féle kiadásban lelhetünk fel, különbözően színezve, más-más felirattal, de ugyanazon felvétel alapján készítve. Ezt figyelembe véve 1945-ig mintegy 1900 kiadásváltozat jelenhetett meg.
Bármilyen település, így Balatonalmádi történetének megismerését nagyban elősegítik a képes levelezőlapok, amelyek összegyűjtése mindenképen része a helytörténeti munkának. A háborús pusztítások, a tudatos, vagy kevéssé megfontolt bontások és átépítések igen jelentősen megváltoztatták a település képét. Fokozottan jelentkezik a városkép változása egy üdülőhelynél, sajnos igen nagymértékű minőségromlást eredményezve. A telkek spekulatív felaprózása olyan sűrű beépítést eredményezett, hogy a terület földrajzi adottságai és a táj természeti szépségei alig ismerhetők fel, vagy már teljesen el is tűntek.
Az e kiadványban megjelent 166 képes levelezőlappal megkísérelünk rövid áttekintést adni Almádi fürdőhely történetének a háború végével lezárult, közel ötven évet felölelő szakaszáról. A bemutatott épületek tekintélyes része sajnos már nem látható, mert vagy lebontották, vagy teljesen átépítették. A képek az idősebb olvasóban kedves emlékeket ébresztenek, a fiatalok számára pedig a település múltja megismerésének lehetőségét kínálják fel. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv