1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a protokoll világába

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Marketing Tanszék
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 218 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Egyetem oktatási programjában hangsúlyozottan számol azzal a ténnyel, hogy egy modern polgári társadalomban érvényesülni akaró fiatal diplomás szakember számára a szakmai tudományos... Tovább

Előszó

Az Egyetem oktatási programjában hangsúlyozottan számol azzal a ténnyel, hogy egy modern polgári társadalomban érvényesülni akaró fiatal diplomás szakember számára a szakmai tudományos felkészültség mellett jelentős befolyásoló tényezőként jelenik meg a kulturált viselkedés, a társasági kapcsolatokban nélkülözhetetlen illemszabályok ismerete.
Ezen látszólag külső jegyek hiánya adott esetben gátjává válhat az igazi emberi-szakmai értékek megjelenítésének.
Szükséges tehát hallgatóinkat felvértezni ezekkel az ismeretekkel, meg kell teremteni az Egyetem szervezetén belül azokat a lehetőségeket, amelyek biztosítják e követelmények magas szakmai színvonalú teljesítését.
A jól felkészült üzletember tudja, hogy mind a társasági-, mind az üzleti élet illemszabályainak ismerete előnyt jelent számára, ha a helyzettől függően mindkettőt egyformán tudja alkalmazni. Ez jelentősen befolyásolja az illető szakmai sikerét.
A jó modor, az illem követelményei általában nemzetköziek. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal összefüggésben kvalifikált, a nemzetközi protokollban jártas és az európai normákat ismerő szakemberekre van szüksége hazánknak.
Az utóbbi években végbement széleskörű társadalmi, gazdasági változások következtében egyre több üzletember, külföldi delegáció látogat hazánkba, ezért a diplomáciai protokoll bizonyos elemeinek megismerése elengedhetetlen a magyar üzletemberek számára.
Ezen ismeretek elsajátításához kívánunk hozzájárulni a "Protokoll az üzleti életben" című tananyaggal.
Budapest, 2002. április
Molnár György Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 3
I. FEJEZET: ALAPFOGALMAK
1. Társadalmi kapcsolatok 5
1.1. Az illem 6
1.2. Etikett 6
1.3. A protokoll 6
2. Társadalmi érintkezés 6
3. A viselkedéskultúra történetéből 7
II. FEJEZET: A VISELKEDÉS ALAPJAI
1. Viselkedéskultúra, kultúrált viselkedés 10
1.1. A viselkedéskultúra 10
1.2. A kultúrált viselkedés 11
2. A társadalmi változások hatásai a viselkedéskultúrára 12
3. Viselkedést befolyásoló tényezők, szokások 14
4. A viselkedés, formai és tartalmi követelményei 16
4.1. A kultúrált megjelenés és fellépés alapkövetelményei 16
4.2. Az első benyomás jelentősége 20
4.3. Benyomáskeltési stratégiák kialakítása 20
4.4. Értékelési hibák és következményeik 22
4.5. Az öltözködés viselkedés-szabályozó szerepe 24
4.6. Ápoltság, higiénia 25
5. Viselkedés és személyiség 27
5.1. Szerep- és helyzetfüggő viselkedés 27
5.2. Nemekre jellemző viselkedésnormák 28
5.3. A beállítódás és a viselkedés kapcsolata 30
5.4. Az önismeret és az emberismeret hatása a viselkedésre 33
5.5. Milyen képességekkel és tulajdonságokkal kell rendelkeznie a protokollosnak és a rendezvényszervezőnek? 38
6. Általános viselkedési szabályok 39
6.1. Köszönési formák 39
6.2. Megszólítás, magázás, tegezés 40
6.3. Bemutatkozás 42
6.4. Bemutatás 43
6.5. Dohányzás 44
6.6. Pontosság 45
III. FEJEZET: KAPCSOLATTEREMTÉS-KAPCSOLATTARTÁS
1. A kommunikáció 46
1.1. Verbális kommunikáció 47
1.1.1. A beszéd és viselkedés összefüggése 48
1.1.2. Beszédstílusok 48
1.1.3. Ajánlott és kerülendő beszédtémák 49
1.1.4. Beszélgetést zavaró tényezők 50
1.1.5. Kommunikáció személyesen és telefonon 52
1.2. Non-verbális kommunikáció 53
1.2.1. A non-verbális kommunikáció funkciói 54
1.2.2. Non-verbális üzenetek értelmezése 55
1.2.3. A verbális és non-verbális kommunikáció sajátosságai a különböző országokban 56
1.3. írásos kommunikáció 57
1.3.1. A magánlevél 57
1.3.2. A hivatalos levél 58
1.3.3. A telefax 59
2. Horizontális és vertikális kapcsolatok 60
3. A személyes és a szakmai image összetevői, funkciói a kapcsolatépítésben. A személyes és szakmai image összehangolása 62
4. A vállalti (üzleti) image kialakítása, megőrzése 64
IV. FEJEZET: A PROTOKOLL ESEMÉNYEK SZINTJEI
1. A protokoll jelentősége 68
2. Protokoll a külügyminisztériumban 68
3. Az állami protokoll eseményei 69
3.1. Nemzeti ünnepek 69 3.2. Katonai díszszemle 70
3.3. Emlékmű-, szoboravatás 70
3.4. Koszorúzási ünnepség 70
3.5. Díszünnepség, díszelőadás 71
3.6. Akadémiai ülések, ünnepségek 71
3.7. Kiállítás megnyitása 72
4. Diplomáciai protokoll 73
4.1. A diplomáciai képviselők és képviseletek 73
4.1.1. Diplomáciai képviselők megbízatása 73
4.1.2. A képviseletvezető 74
4.1.3. Az agrément 74
4.1.4. A megbízólevél 74
4.1.5. Az ideiglenes ügyvivők 74
4.1.6. A Diplomáciai Testület 74
4.1.7. A Diplomáciai Testület névsora 75
4.1.8. A doyen 75
4.1.9. A diplomáciai képviselet személyzete 75
4.1.10. Kapcsolatok a fogadó állam külügyminisztériumával 76
4.1.11. Különleges megbízatások, küldetések 76
4.2. A rangsorolás 76
4.2.1. A rangsorolásról általában 76
4.2.2. A Diplomáciai Testület rangsorolása 77
4.2.3. Rangsorolás a külképviseleten belül 77
4.2.4. Különleges megbízatású képviselők rangsorolása 77
4.2.5. Magas szintű küldöttségek rangsorolása 78
4.3. Szertartásrendek 78
4.3.1. A nagykövet megbízólevelének átadása 79
4.3.2. Nemzetközi szerződések, közös nyilatkozatok aláírása 79
4.3.3. A nemzetközi szerződést megerősítő (ratifikációs) okmányok kicserélése 80
4.3.4. Újév a diplomáciai életben 80
4.3.5. A "Cercle" 80 4.3.6. Kitüntetések 81
4.3.6.1. A kitüntetésekről altatóban 81
4.3.6.2. A kitüntetések viselési rendje 81
4.3.6.3. Kitüntetések kölcsönös adományozása államközi viszonylatban 82
4.3.6.4. Magyar állampolgárok külföldi kitüntetése, külföldi állampolgárok magyar kitüntetése 82
4.3.6.5. Kitüntetés ünnepélyes átadásának szertartása 83
4.4. Idegen államok "Hadsereg Napi" rendezvényei 83
4.5. A diplomáciai öltözködés szabályai 84
4.6. Női protokoll 88
4.6.1. Női protokoll a Diplomáciai Testület körében 88
4.7. Személyes érintkezés 89
4.7.1. A látogatás 89
4.7.2. A névjegyhasználat 90
4.8. Filmbemutató idegen képviselet rendezésében 90
4.9. Hangverseny diplomáciai képviselet rendezésében 91
4.10. Egyéb gyakorlati protokolláris kérdések 91
4.10.1. Lobogózás, zászlóhasználat, állami címer használata 91
4.10.1.1. A gépkocsi-zászló használata 91
4.10.1.2. Zászlózás szabályai nemzetközi ünnepségek, kongresszusok és konferenciák alkalmával 92
4.10.2. Hivatalos gyász 92
4.10.3. A részvétlátogatásról általában 93
4.11. Különleges ültetési rendek 94
V. FEJEZET: A PROTOKOLL ESEMÉNYEK ESZKÖZTÁRA
1. Protokoll lista 96
2. Meghívó 97
3. Névjegy 99
4. Ültetési tabló, ültető kártya, névtábla 100
4.1. Az ültetési tabló és az ültetési kártya 100
4.2. Névtábla 100
5. Menükártya 101
6. Országtábla, zászló 101
6.1. Országtábla 101
6.2. Zászló 102
7. Kitűző 103
8. Étkezési kupon 103
9. Parkolójegy 104
10. Eligazító tábla 105
11. Belépőjegy 105
12. A térkép 106
13. Virág 106
13.1. Virágajándék 106
13.2. Virágdísz 107
14. Az ajándék 108
14.1. Az állami ajándék 108
14.2. Személyi ajándék 108
15. Programfüzet 109
16. Forgatókönyv 110
VI. FEJEZET: ÉTEL- ÉS ITALISMERET
1. A magyar konyha ételei ételcsoportonként 111
11. Hideg, meleg előételek 111
1.1.1. Hideg előételek 111
1.1.2. Meleg előételek 112
1.2. Levesek 112
1.2.1. Híg levesek 112
1.2.2. Sűrített levesek 113
1.2.3. Összetett levesek 113
1.2.4. Különleges levesek
1.3. Húsételek 114
1.3.1. Marhahúsból készül ételek 114
1.3.2. Borjúhúsból készült ételek 115
1.3.3. Sertéshúsból készült ételek 115
1.3.4. Bárány- és ürühúsból készült ételek 116
1.3.5. Szárnyashúsból készült ételek 116
1.4. Hal- és vadételek 117
1.4.1. Meleg halételek 117
1.4.2. Vadhúsból készült ételek 118
1.5. Köretek 118
1.6. Saláták 119
1.7. Tészták és egyéb édességek 119
1.8. Sajtok 121
2. Ételeink tálalása és felszolgálása 121
2.1. Svájci vagy tányér szerviz 121
2.2. Francia felszolgálási mód 121
2.3. Orosz felszolgálási mód 121
2.4. Angol felszolgálási mód 122
3. Italok fajtái 122
3.1. Alkoholtartalmú italok 122
3.1.1. Borok 123
3.1.1.1. Magyarország borvidékei 123
3.1.1.2. A szőlő feldolgozása 123
3.1.1.3. Borok fő típusai 124
3.1.2. Sörök 128
3.1.2.1. A sörgyártás nyersanyagai 128
3.1.22. Sörök fő típusai 128
3.1.3. Rövid italok (szeszesital-ipari készítmények) 129
3.1.3.1. Párlatok 129
3.1.3.2. Likőrök 132
3.1.4. Egyéb készítmények 133
3.1.5. Báritalok 135
3.1.5.1. Koktélok 135
3.1.5.2. Szíverősítő italok 136
3.1.5.3. A koblerek 136
3.1.5.4. A fizz-italok 136
3.1.5.5. A flipp-italok 136
3.1.5.6. Egyéb italok 137
3.2. Alkoholmentes italok 140
3.2.1. Gyümölcs- és zöldséglevek 140
3.2.1.1. Szűrt gyümölcslevek 140
3.2.1.2. Rostos gyümölcslevek 140
3.2.1.3. Gyümölcsmust 141
3.2.1.4. Gyümölcsnektár 141
3.2.1.5. Gyümölcsital 141
3.2.2. Szörpök 141
3.2.2.1. Gyümölcslé alapú szörpök 141
3.2.2.2. Citrus alapú szörpök 141
3.2.2.3. Víz alapú szörpök 142
3.2.3. Szénsavas üdítőitalok 142
3.2.3.1. Cukrot nem tartalmazó szénsavas üdítők 142
3.2.3.2. Cukortartalmú szénsavas üdítők 142
4. Nemzetek konyhája és étkezési szokásai 143
4.1. A francia konyha 143
4.2. A német konyha 145
4.3. Az angol konyha 146
4.4. Az olasz konyha 148
4.5. Az osztrák konyha 149
4.6. A svájci konyha 150
4.7. A Benelux államok konyhája 151
4.7.1. Hollandia 151
4.7.2. Belgium 152
4.7.3. Luxemburg 152
4.8. A skandináv népek konyhája 152
4.8.1. Dánia 152
4.8.2. Svédország 153
4.8.3. Norvégia 153
4.8.4. Finnország 153
4.9. Spanyol és portugál konyha 154
4.9.1. Spanyolország 154
4.9.2. Portugália 155
4.10. Orosz konyha 155
4.11. Lengyel konyha 156
4.12. Bolgár, görög konyha 157
4.12.1. Bolgár konyha 157
4.12.2. Görög konyha 158
4.13. Török konyha 158
4.14. Román konyha 159
4.15. Távol-keleti konyhák 16
4.15.1. Kínai konyha I60
4.15.2. Japán konyha I60
4.15.3. Indiai konyha 162
5. Speciális étkezési igények 162
5.1. Vegetarianizmus 162
5.2. Vallások és étkezés 163
5.2.1. A zsidó vallás 163
5.2.1.1. Ünnepek 164
5.2.2. Katolikus vallás 167
5.2.3. Iszlámvallás 174
VII FEJEZET: PROTOKOLL RENDEZVÉNYEK
1. Rendezvények meghatározása, célja, szervezése, jellemzői 177
2. Rendezvények csoportosítása 178
2.1. Kongresszus 181
2.2. Konferencia-értekezlet 181
2.3. Közgyűlés 182
2.4. Sajtótájékoztató 182
2.5. Előadás 183
2.6. Fórum 183
2.7. Kiállítás 183
2.8. Bemutató 184
3. A protokoll rendezvényekhez kapcsolódó vendéglátási formák 184
3.1. Álló alkalmak 192
3.1.1. Fogadás 196
3.1.2. Coctail parti 196
3.1.3. Kerti parti 198
3.1.4. Grill parti (Barbecue-party) 198
3.2. Ültetett alkalmak 198
3.2.1. Villásreggeli 198
3.2.2. Brunch (breakfast + lunch) 199
3.2.3. Munkaebéd, üzleti ebéd 199
3.2.4. Ötórai tea 199
3.2.5. Díszétkezések 199
3.2.6. Ültetési rend és asztalformák 202
3.3. Vegyes alkalom 208
FELHASZNÁLT IRODALOM 210
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv