1.035.178

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Elöljáróink/Szeghalom hajdana és jelene

Szeghalom választott tisztségviselőinek névjegyzéke 1571-1998/Írások és képek 1900-2000

Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: SzeghalomVáros Önkormányzata
Kiadás helye: Szeghalom
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-003745-9
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Szeghalom már az Árpádkor elején egyik nevezetes pontja volt vármegyénknek, s innen van, hogy a nagyváradi egyházmegye felosztásakor egy fő-esperességet róla nevezték el, sőt 1216-ban megyénknek... Tovább

Előszó

"Szeghalom már az Árpádkor elején egyik nevezetes pontja volt vármegyénknek, s innen van, hogy a nagyváradi egyházmegye felosztásakor egy fő-esperességet róla nevezték el, sőt 1216-ban megyénknek körülötte eső területét is Szeghalom vidéknek írták". Idézet a Békésvármegye története című munkából, melyet Magyarország ezeréves fennállásának ünnepére Békésvármegye Törvényhatósági Bizottságának megbízásából adtak ki 1896-ban.
A település neve tősgyökeres magyar név ...... és már a XV. század végén város, írja Dr. Karácsonyi János a könyv szerzője. A települések életében döntően meghatározó a természeti adottsága, földrajzi fekvése, de óriási jelentőséggel bír az ott elő emberek közösséget formáló tenniakarása. Ékesen bizonyítja ezt, hogy azonos természeti adottságú települések nem mindegyike vált körzetközponttá. Nem mindegyik tudott a megmaradás és fejlődés elkötelezettje lenni, alakítva és formálva ezzel önmagát, hatást gyakorolva a környező településekre. Az itt élő emberek fényesen bizonyították élni és tenniakarásukat, hiszen a többször elpusztult Szeghalom ma is a térség központja. Olyan nagy formátumú emberek éltek itt, kik a saját vagyonukból hoztak létre közösséget szolgáló intézményeket. Simay János kisdedóvót, J. Túri Ferenc elemi iskolát, Péter András gimnáziumot, Szigeti István mezőgazdasági középiskolát, Ambrus Imre mozgókép színházat. A közösség pedig olvasókört, munkásegyletet, ipartestületet, kisbirtokosok székházát, gazdakört, kaszinót hozott létre. A személyiség jelentős szerepét igazolják a fentiek.
Nem kis szerepet kaptak ebben az 1000 évben azok, kik a lakosság bizalmát bírva választott tisztségviselői voltak Szeghalomnak. E kiadvány nem a teljességre törekedve emléket kíván állítani a közösség igazgatásában a településen élő emberek élethelyzetének javításában résztvevő választott elöljáróknak, mert tették ők a dolgukat, ami pedig nem is kevés! Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv