1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fából faragott betlehemek Selmecbányáról

Drevené vyrezávané betlehemy z Banskej Stiavnice/Bethlehem wood carvings of Banská Stiavnica - A Szlovák Bányászati Múzeum kiállítása Kecskeméten 2003. október 25.-2004. február 2.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Múzeumi Szervezete
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 50 oldal
Sorozatcím: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely kiállításai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Szlovák  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-212-544-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, rajzokkal illusztrált kiállítási katalógus. Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely életében és munkájában kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medence kultúrájának megismerésére és közvetítésére. Az itt élő népekkel szervezett közös... Tovább

Előszó

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely életében és munkájában kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medence kultúrájának megismerésére és közvetítésére. Az itt élő népekkel szervezett közös rendezvények, kiállítások és szakmai találkozók végigkísérik az intézmény fennállása óta eltelt bő két évtizedet. Mindennek nyomán különlegesen szép és ritka muzeális értékű játékokkal, sőt tárgyak nagyszabású együtteseivel gyarapodott a gyűjtemény a környező országok szinte mindegyikéből. Olyanokkal, amelyek a készítés különböző helyszíneinek eltérő műveltségét őrzik tartalomban, megformálásban és díszítésben egyaránt.
A Szlovák Bányászati Múzeum Selmecbánya és környékének páratlanul gazdag és sokféle tárgyi emlékét őrzi. Mindezek nehéz és szorgalmas munkáról, sokféle mesterségről, a mindennapok és az ünnepek rendjéről, tudásról, műveltségről, szegénységről és gazdagságról szólnak.
A bányászemberek fafaragó tevékenysége, így a karácsonyi betlehemek készítése is, minden bányavidéken ismert. Ezek a művészi alkotások az emberek életét, annak fontos és meghatározó eseményeit, a valós élet lényegét sűrítik. Az így megjelenő kicsinyített világ rendkívül közel áll a játékokhoz, de a betlehemet faragó bányász is gyakorta fabrikált különböző alakocskákat gyermekek számára.
„Karácsony előtt pedig mindezek mellett nem látjuk-e itt a szegény bányász, vagy vashámor munkás nejét, ki ijesztő alakú bábukat, alakjokból kikelt bárányokat s idomtalan falovakat, ügyetlen kocsikat s egyéb primitív alakú játékszereket árul." Dvihally Emil tanár úr fogalmazta kissé szigorúan írását Besztercebánya piacának egy hétfői napjáról 1875-ben, a „Házi Ipar" szaklapban.
Mindezek alapján természetesnek tűnik, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején alapított ipari szakiskolák közül a gyermekjátékok készítésének oktatására tanműhely indult a napjainkban Selmecbányához tartozó egykori Hegybánya-Szélaknán, melynek szervezését Jozef Záhora plébános indította 1885-ben. A „Pjerg-Szélaknai Gyermekjáték készítő Tanműhely" nagy összefogással és jelentős állami támogatással, 1887. április 18-án hivatalosan is megkezdte oktató tevékenységét a helyi és környékbeli bányászok gyermekei számára... Vissza

Tartalom

9 Előszó
13 Éva Lovásová:
Fából faragott betlehemek Selmecbányáról
21 Irodalomjegyzék
23 Uvod
25 Eva Lovásová:
Drevené vyrezávané betlehemy z Banskej Stiavnice
35 Pouzitá literatúra a pramene
37 Prologue
41 Eva Lovásová:
Bethlehem Wood Carvings of Banska Stiavnica
50 Bibliography
53 Képek - Obrazy - Pictures

Eva Lovásová

Eva Lovásová műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Eva Lovásová könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv