1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztő és borkezelő szakma

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 383 oldal
Sorozatcím: A mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Növénytan és növényélettan
A növény3
A növény mint élőlény3
A növényi sejt3
A növényi szövetek5
A szőlőtest alakulása6
A növények szaporodása és szaporítása14
A növényi szervezet anyagcseréje
A szőlő életfeltételei15
A táplálkozás alapanyagai16
A tápanyagok felvétele gyökérrel17
A tápanyagok felvétele levéllel18
A tápanyagok szállítása18
A tápanyagok átalakítása, asszimiláció21
A szőlő életműködése23
A szőlő tenyészetének szakaszai23
A szőlő évi tenyészetének jelenségei25
A szőlő környezeti tényezői28
A kertészeti termesztés alapjai
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata30
Az éghajlat tényezői31
Meteorológiai műszerek és kezelésük35
A talaj37
A talaj fogalma37
A talaj élőlényei38
A talaj alkotórészei40
A talaj fontosabb tulajdonságai41
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása 46
A talaptípusok kialakulása50
Talajjavítás55
Az öntözéses termesztés talajtani alapjai57
A szőlő- és gyümölcstermesztés különleges talajtani vonatkozásai59
Talajművelés és talajvédelem61
Talajművelés61
Talajvédelem69
Trágyázás72
A trágyázás általános elvei72
A trágyák felosztása73
A szerves trágyák készítése és felhasználása75
Műtrágyázás77
A gyümölcsös és szőlő trágyázási módszerei78
Növényvédelem
A növényvédelem jelentősége és módjai81
A növényvédelem jelentősége81
A növényvédelem módjai82
Növényvédőszerek84
Gombaölő szerek84
Rovarölő szerek87
Gyomirtó szerek90
Óvatossági rendszabályok91
A permetlevek keverhetősége92
A szőlő károsítói93
A környezet által okozott károsodások93
Növényi károkozók96
Állati kártevők105
A védekezések technikája113
Szőlőműveléstan
Bevezetés116
A szőlőművelés tájai és borvidékeink117
A szőlő szaporítása119
A szaporítás célja és módjai119
Dugványozás119
Oltás132
Bujtás133
Döntés149
A szőlő telepítése150
A terület kiválasztása150
Talajvizsgálatok151
A szőlőfajta kiválasztása151
Telepítési tervkészítés153
Területrendezés154
Táblásítás155
Tenyészterület156
Kitűzés157
Az ültetés ideje157
A szaporítóanyag előkészítése157
Az ültetés általános tudnivalói159
Támaszrendszerek162
A termőszőlő támaszrendszerei163
Az anyatelep támaszrendszerei167
Művelési módok168
A művelési mód kialakítását meghatározó tényezők109
A tőkekialakítás általános szabályai170
A tőke kialakítása művelési módok szerint171
Metszés181
A rügyek elnevezése és tulajdonságaik182
A csapok elnevezése és szerepe183
A tőkék megterhelése185
A metszés végrehajtása185
Metszési módok186
A metszés befejező munkái192
Zöldmunkák193
Hajtásválogatás193
Kötözés194
A termőhajtások bekurtítása195
Csonkázás195
Hónaljazás196
Az alanytelep évi munkái197
Fajtaismeret199
Alanyfajták199
Borszőlőfajták201
Csemegeszőlőfajták210
Direkttermő szőlőfajták212
Borászat
Szüret215
A szőlőfürt összetétele215
A szőlő érése215
Szüreti előkészületek216
A hordók előkészítése a szüretre216
A szüret idejének megállapítása217
Szüreti terv218
A szőlő szedése és behordása218
A must cukortartalmának meghatározása219
A termés feldolgozása221
A szőlő zúzása és sajtolása221
A fehérborok készítése222
A tokaji borok készítése225
A vörösborok készítése226
A sillerborok készítése226
A bor kezelése227
Töltögetés227
Fejtés229
Kénezés232
Házasítás234
Savtompítás235
Az íz és illathiba javítása236
Színtelenítés236
Színjavítás236
Derítés237
Szűrés239
A borok minősítése és osztályozása239
Borbírálat240
Az alkoholtartalom meghatározása242
Borbetegségek és borhibák243
Borbetegségek243
A borvirág243
Ecetesedés243
Tejsavas-mannitos erjedés244
Barnatörés244
Nyúlósodás245
Egéríz245
Záptojásszag245
Borhibák245
Penészíz és dohosság246
Egyéb borhibák246
A szőpő melléktermékei247
Gyümölcstermesztési alapismeretek
A gyümölcstermesztés jelentősége és fejlődése249
A gyümölcstermő növények részei250
A gyümölcstermő növények szaporítása250
A gyümölcsfa alanyok251
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában252
A gyümölcsös létesítése253
Telepítés253
A korona kialakítása255
Termőfák gondozása257
Talajművelés258
Trágyázás258
Gyümölcstermesztés259
Az alma termesztése259
A körte termesztése262
A cseresznye és a meggy termesztése263
A szilva termesztése264
A kajszi termesztése265
Az őszibarack termesztése266
A mandula termesztése267
A dió termesztése267
A bogyósgyümölcsűek termesztése268
A szamóca termesztése268
Szőlőművelési és borászati eszközök, gépek és épületek
Fizikai alapismeretek269
A legegyszerűbb mérések269
A mozgásról általában270
A szilárd testek tulajdonságai272
A folyadékok tulajdonságai276
Hőtan278
Eszközök és gépek280
Kertészeti eszközök280
A területmérés és a szögkitűzés eszközei286
Építőanyagok287
Szerkezeti anyagok290
Gépelemek292
Elektrotechnikai ismeretek296
Mágneses alapjelenségek206
Elektromos alapjelenségek297
Az elektromos áram felhasználása298
Elektromágneses indukció300
A villamosítás lehetősége a szőlőgazdaságban302
Hőerőgépek302
A hőerőgépek osztályozása302
Közlőművek vagy erőátviteli szerkezetek306
Kenési rendszerek306
Gyújtás307
Tüzelőanyagok307
Kenőanyagok308
Kenőszerkezetek309
Diesel-motorok309
A motorok indítása310
Járószerkezetek311
Traktorok312
Szőlőművelő csörlő és munkagépei316
Kertészeti gépesítés318
A növényvédelem gépei319
Az öntözés gépei327
A talajművelés gépei329
A gyümölcsszedés eszközei és gépei338
Szőlőoltvány és csemetekiszedő gép341
Szőlőszüreti eszközök, gépek341
Borászati eszközök, gépek349
Épületek356
Üzemi ismeretek
Az állami gazdaságok szervezete359
A gazdaságok gazdálkodási rendszere361
Pénzgazdálkodás361
Anyaggazdálkodás362
A társadalmi tulajdon védelme363
Bizonylati elv363
Bérrendszer, bérelszámolás368
A szállítások rendszere373
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlőtermesztő és borkezelő szakma Szőlőtermesztő és borkezelő szakma Szőlőtermesztő és borkezelő szakma Szőlőtermesztő és borkezelő szakma Szőlőtermesztő és borkezelő szakma Szőlőtermesztő és borkezelő szakma

A borító kopott. A borító, a lapélek és néhány lap foltos.

Állapot:
7.480 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba
konyv