1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

PAX

A bencés diák kalauza

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Korda R. T.
Kiadás helye: Pannonhalma
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 117 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második, átdolgozott kiadás. Nyomtatta a Korda R. T. nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy évfordulókon a vándor-ember megáll, letörli a verítéket és megpihen. Visszagondol a hosszú, fáradságos útra. A sok legyőzött akadály emléke új lendületet ad, hogy újult erővel folytathassa... Tovább

Előszó

Nagy évfordulókon a vándor-ember megáll, letörli a verítéket és megpihen. Visszagondol a hosszú, fáradságos útra. A sok legyőzött akadály emléke új lendületet ad, hogy újult erővel folytathassa útját célja felé.
Ezernégyszáz év a történelemben is nagy idő. Ezernégyszáz év jubileumán megpihenni ritka alkalom és különösen alkalmas arra, hogy lendületet vegyünk életünk célja: az Eszmény megvalósítása felé.
Az Istentől megáldott Eszményt, amelynek jubileumát ünnepeljük ebben az évben, Szent Benedek akkor tűzte ki megvalósításra, amikor a VI. század ingó talajára kellett újjáépíteni egy egész világot. Ennek a világnak a fundamentumához kereste azokat a követeket, amelyek nem évtizedekre, hanem évezredekre elbírják az új világ falait. A krisztusi élet alkotórészei ezek a kövek, és az alap ennek az életnek a megvalósítása. A történelem igazolta Szent Benedeket: az alap nem roppant meg, ha a falak sokszor megcsorbultak is. Minden újjáépítés nem más, mint ezekre a krisztusi alapokra a megrongált falak helyett újakat húzni. Sokszor rombolnunk is kell, elmúlt idők rossz tégláit szétszórnunk, hogy újra az alapokból indulhassunk ki.
A nagy rombolás után a béke esztendejében, a Pax hirdetőjének jubileumán ezeket az alapokat keressük mindennapi életünkben, és ezernégyszáz év fordulóján új lendülettel kezdjük építeni lelkünket és egész életünket. Amikor ünnepelünk, akkor azt a lélekben és kultúrában állandóan újjáépítő, Istentől áldott Eszmét ünnepeljünk, amelynek Szent Benedek gazdag egyénisége és éleslátása volt az eszköze. Alkalmassá tette rá az Isten kegyelme és saját kemény munkája. Minden mély lelkiségre és kultúrára törekvő embernek meg kell járni azt az utat, amelynek fáradságai alkalmassá teszik ennek az Eszmének az eszközévé.
Ennek a kis könyvnek az a célja, hogy megmutassa az elgondolt, az ember életben állandóan ható és a történelemben többé-kevésbbé már megvalósult Eszmét. Nem tudást akar adni, hanem lelkesültséget és az életnek nagyvonalú, Krisztus szemével való áttekintését. Fiatal vagy, hivatás áll előtted, hivatásod maradéktalan betöltéséhez itt van a példakép. Biztosíték rá Szent Benedek egyénisége és rendjének ezernégyszázesztendős története. Vissza

Tartalom

Bevezető3
Szúnyogh Xav. Ferenc: Az isten áldottja
Szent Benedek élete7
Markó Lehel: Tanítás és élet
Az Imádság és Munka Törvénykönyvéből19
Életté alakuló eszmény24
"Az Áldott nyomában"45
Krisztusi élet52
Szúnyogh Xav. Ferenc - Levárdy Rezső: Megvalósult eszmény
A bencések egyetemes története59
Pannonhalma105
A Mából a Jövőbe113
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
PAX PAX PAX PAX

A borító, a lapélek és néhány lap kissé foltosak. A címlapon tulajdonosi pecsét található.

Állapot:
840 Ft
420 ,-Ft 50
2 pont kapható
Kosárba
konyv