1.035.262

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tavaszi láng

Szerző

Kiadó: Palladis R.-T. Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 302 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Hungária Nyomda R. T. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Két ház néz egymással farkasszemet.
Az egyik nyolc villogó villanyszemmel, a másik, hal sötét ablakkal.
Régi mind a két ház.
Az egyik kövér bankóval jóltartott, a másik ház köveit a szeretet és... Tovább

Előszó

Két ház néz egymással farkasszemet.
Az egyik nyolc villogó villanyszemmel, a másik, hal sötét ablakkal.
Régi mind a két ház.
Az egyik kövér bankóval jóltartott, a másik ház köveit a szeretet és kegyelet repkénye fűzte össze és mentette meg a szétomlástól.
A világos ház, fehérre meszelten, rátarti palatető alól kevélykedik elő a félhomályból. Mint egy jóltáplált fehérmellényű nagyúr, - finom füstölgő szivarral szájában - úgy pöffeszkedik büszke palatetőkalapja alatt, a többi falusi ház között. Újonnan épült kéménye délben is, este is, pecsenyeillatot füstöl a bakonyi falu levegőjébe.
Idősebb Várnai András, jómódú gazdálkodó tulajdona. A sötét ház mohos-üszkös szalmatetővel fedett, de ugyanolyan tágas, szobái ugyanolyan nagyméretűek, mint szemközt a villanyszemű, palatetős házé. Világtalan ablakai mögül, lent, egészen a ház végében, halvány mécses pillant a homályba.
Félszázad óta üresen áll a sötét szalmatetős ház. Az árvaszék tartja számon, mint néhai dr. Benedek Bernát árvájának, kiskorú Benedek Katalinnak atyai örökét.
Tizenöt év óta Hanka néne, a kiskorú árva öreg dajkáin gondozza a házat. Valahonnan, a Felvidékről cseppent ide az ibolyaszemű tótasszony.
Az ő mécsese világít elő a félhomályból... Vissza

Fülszöveg

A regény nem csak érdekes és színdús olvasmány, hanem nagy és mély problémát vet fel benne: a falu és a város szakadékának kiegyenlítését. A gazdalegény, a szobrász- és festőőstehetség meg az úri kiasszony állanak a két ellentétes póluson, égő, nagy szerelemben és mégis egymással harcolva s a csatát hősünk nem azzal nyeri meg, hogy az őstehetségből a nagyvárosban úr és képzett művész lesz, hanem azzal, hogy visszamegy a falujába szántani. A regény lapjairól szinte elénkbe toppanó, nagyszerű embertípusok, mély és igaz lélekábrázolás és egy egészen egyéni, hol robusztusan erőteljes, hol színnel és illattal teljes, ízes magyar nyelv az erősségei Sovány Máriának.

S. Sovány Mária

S. Sovány Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: S. Sovány Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv