1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sejttani és szövettani gyakorlatok

Szerző
Lektor

Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés8
Fénymikroszkópos preparálási eljárások10
Technikai segédeszközök10
Preparátumformák és preparációs módszerek21
A növényi anyagok fixálása23
A preparátumok festése24
Tatrós preparátumok felirattal való ellátása és megőrzése25
A mikroszkóp és kezelése27
A mikroszkópos megfigyelés nehézségei27
A mikroszkóp szerkezete28
A mikroszkóp optikai berendezése32
A nagyítás rendszere32
A mikroszkóp nagyítása36
A megvilágítókészülék36
A mikroszkóp mechanikai berendezése38
A mikroszkóp gondozása42
A mikroszkóp használata43
A mikroszkópos rajzolás48
Rajzolási hibák49
A mikroszkópos mérés51
Különleges mikroszkópok és különleges mikroszkópos eljárások53
Sejttani gyakorlatok56
A növényi sejt alakja, felépítése56
Változatos sejtalakok tanulmányozása algákon56
Parenchimatikus sejtek vizsgálata a bodza (Sambucus nigra) ágának bélszövetében58
Prozenchimatikus sejtek vizsgálata foszlatott (macerált) búzaszárból63
A növényi sejt felépítésének tanulmányozása érett paradicsom húsos termésfalában és a hagyma buroklevelének epidermiszében64
A plazmaáramlás tanulmányozása növényi sejtekben66
A moha (Mnium sp.) levelének kloroplasztiszai67
Karotinkristályok a sárgarépa (Daucus carota) gyökerében68
A sejtmag felépítésének tanulmányozása a hagyma (Allium cepa) epidermiszsejtjeiben68
A sejtmagosztódás fázisainak vizsgálata a kukorica (Zea mays) gyökércsúcsában71
Keményítőszemek a burgonya (Solanum tuberosum) hajtásgumójában80
Keményítőszemek a búza (Triticum aestivum) szemtermésében82
Keményítőszemek a kukorica (Zea mays) szemtermésében82
Keményítőszemek a zab (Avena sativa) szemtermésében83
Keményítőszemek a bab (Phaseolus vulgaris) magjában83
Korrodált keményítőszemek vizsgálata85
Heterogén aleuronszemek és zsíros olaj a ricinus (Ricinus communis) magjában86
Ca-oxalát kristályok a hagyma (Allium cepa) száraz burokpikkelyleveleiben87
Kristályok vizsgálata növényi sejtekben89
Centrifugális sejtfalvastagodás a madármályva (Lavatera sp.) pollenszemein89
Pollenszemek vizsgálata90
A centripetális sejtfalvastagodás néhány típusának tanulmányozása a tök (Cucurbita pepo) szárában91
Vermes gödörkés sejtfalvastagodás a lucfenyő (Picea excelsa) ágában95
Sejtfalvastagodások tanulmányozása97
Cellulóz kimutatása a gyapot (Gossypium hirsutum) maghéjszőreiből97
Sejtalkotók felismerése elektronmikroszkópos felvételeken98
Szövettani gyakorlatok111
A növények szövetei és szövetrendszerei111
Osztódó szövetek112
A kukorica (Zea mays) gyökércsúcsának hosszmetszete112
A spárga (Asparagus officinalis) hajtáscsúcsának hosszmetszete113
A ricinus (Ricinus communis) szikalatti szárának osztódó szövetei115
Bőrszövetrendszer116
A fehér here (Trifolium repens) epidermiszének vizsgálata116
A kukorica (Zea mays) levélepidermiszének vizsgálata118
A szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) fedőszőrei119
A muskátli (Pelargonium zonale) mirigy- és fedőszőreinek vizsgálata121
A nagy csalán (Urtica dioica) csalánszőreinek vizsgálata122
Alapszövetrendszer123
A fikusz (Ficus elastica) levelének asszimiláló alapszövete123
Olajtartók vizsgálata a citrom (Citrus limon) termésfalában124
Szállítószövetrendszer126
Egyszerű, radiális edénynyalábok vizsgálata a vöröshagyma (Allium cepa) gyökerében126
A kukorica (Zea mays) kollaterális, zárt edénynyalábjainak vizsgálata128
Az úritök (Cucurbita pepo) bikollaterális edénynyalábjának vizsgálata131
A sztár szövetei133
Az úritök (Cucurbita pepo) szárának szövetei133
A napraforgó (Helianthus annuus) szárának szöveti felépítése135
A lucerna (Medicago sativa) fiatal és idősebb szárának szöveti szerkezete137
A kukorica (Zea mays) szárának szöveti felépítése140
A rozs (Secale cereale) szalmaszárának szövetei141
A tarackbúza (Agropyron repens) tarackjának szöveti felépítése143
A gyökér szövetei145
A lóbab (Vicia faba) fiatal gyökerének szöveti felépítése és oldalgyökérképzése145
A lucerna (Medicago sativa) vastagodott gyökerének szövetei148
A kukorica (Zea mays) koronagyökerének szövetei149
A cukorrépa (Beta vulgaris) raktározó gyökerének (répatestének) szöveti felépítése151
A levél szövetei152
A fehér fagyöngy (Viscum album) izolaterális, homogén levele152
A mezei komócsin (Phleum pratense) izolaterális levele154
A kukorica (Zea mays) izolaterális levele156
A gyűszűvirág (Digitalis purpurea) dorziventrális levele157
A vöröshagyma (Allium cepa) sugaras szimmetriájú levele159
Az erdei fenyő (Pinus sylvestris) tűlevelének szöveti felépítése161
A reproduktív szervek szövetei163
A mák (Papaver somniferum) virágának szövetei163
A búza (Triticum aestivum) szemtermésének szöveti felépítése166
A kukorica (Zea mays) embriójának szöveti felépítése168
A paprika (Capsicum annuum) felfújt bogyótermésének szövetei170
A bab (Phaseolus vulgaris) hüvelytermésének szövetei171
Az édeskömény (Foeniculum vulgare) ikerkaszat termésének szöveti felépítése173
Szabadon választott növények szerveinek szövettani vizsgálata175
Irodalomjegyzék176
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv