1.035.486

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági chemiai technologia alapelvei

Felsőbb tanintézetek hallgatóinak használatára./A Magyar Chemiai Folyóirat XII. és XIII. évfolyamának melléklete.

Szerző

Kiadó: Kir. Magy. Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 373 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy örömmel fogadtam a kir. magy. Természettudományi Társulat chemiai szakosztályának megtisztelő felszólítását, hogy Mezőgazdasági chemiai technológiát irjak, mely a Magyar Chemiai Folyóirat... Tovább

Előszó

Nagy örömmel fogadtam a kir. magy. Természettudományi Társulat chemiai szakosztályának megtisztelő felszólítását, hogy Mezőgazdasági chemiai technológiát irjak, mely a Magyar Chemiai Folyóirat mellékleteképpen ívenkint jelennék meg. Ezt a tantárgyat a magyaróvári gazdasági akadémián évek során át előadtam s így módomban volt ezen iparokkal megismerkedni; különösen az erjedéstannal, a szeszgyártással, a kenyérkészítéssel és a borászattal irodalmilag is foglalkoztam, mi azt hiszem munkámon is meglátszik.
Most midőn országszerte jelszó az iparfejlesztése, egy ilyen munkára annál is inkább szükség volt, mert 1870 óra, mikor Wágner László kir. József-műegyetemi tanár »Gazdasági műszaki vegytan« czímű munkáját adta ki, hasonló könyv nem jelent meg irodalmunkban; ez okból úgy a műegyetemen, mint a gazdasági akadémiákon jó szolgálatot tehet könyvem, melyből azok, a kik a mezőgazdasági chemiai technológiát hallgatják, tájékozódást szerezhetnek. Vissza

Tartalom

Előszó
Bevezetés1
Keményítőgyártás4
Burgonyakeményítő gyártása11
Buzakeményítőkészítés25
Tengerikeményítőkészítés30
Rizskeményítőkészítés32
Dextringyártás34
Glükózgyártás38
A dextróz előállítása41
Répaczukorgyártás47
Czukorrépa51
Saccharometria53
A czukorrépa vizsgálata58
A répa mosása60
A répa felaprózása61
A répalé nyerése62
Kilúgzott répaszeletek68
Szaturálás71
Az égetett mész és szénsav előállítása74
Iszapsajtók77
Spódiumszűrők78
A répalé töményítése81
Befőzés86
Szemecskére főzés89
A töltőanyag feldolgozása90
Konzumczukorkészítés91
Melász94
Ozmozisos eljárás94
Substitucziós eljárás96
Elucziós eljárás96
A melász további értékesítése97
A csontszén felújítása98
Tejczukorgyártás100
A nyers tejczukor előállítása101
A tejczukor finomítása103
Az erjesztésen alapuló ipar105
A borászat105
Sörfőzés184
A csiráztatás192
A paptáz194
A zimáz195
A csirázás feltételei195
A malátaszérű200
Az árpa kezelése a szérűn202
A maláta aszalása205
A tulajdonképpeni sörfőzés209
Sörtörköly213
A malátalé214
Komlózás214
A sörlé hűtése215
Erjesztés217
Erjesztő helyiség218
Ászokolás224
Szeszgyártás227
Szeszgyártás lisztes anyagokból238
Czukortartalmú anyagok feldolgozása254
Az erjesztés263
A lepárlás278
Sajtolt élesztőgyártás298
Régi eljárás300
Szellőztetési eljárás303
Kenyérkészítés305
Eczetgyártás317
Olajgyártás és a zsírok feldolgozása328
A gyapjúzsír feldolgozása332
Illatos olajok333
Szappangyártás335
Kemény szappanok gyártása335
Szappankészítés hideg eljárással336
Keményszappan készítése főzés útján339
Kenőszappanok, káliszappan347
Pipere- és gyógyszappanok347
A zsírok és vaj vizsgálata349
Tej és tejtermékek (vaj, sajt stb.) készítése354
A lefölözés 361
A vajkészítés366
A vaj és a zsírok pótlószerei369
Satjkészítés370

Kosutány Tamás

Kosutány Tamás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kosutány Tamás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv