1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az erkölcsi értékeszme története I.

Az erkölcsi értékeszme története a görög philosophiában

Szerző

Kiadó: "M. Kir. Ferencz József Tud. Egyetem Barátainak Egyesülete"
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 171 oldal
Sorozatcím: Acta Litterarum ac Scientiarum Regiae Universitatis Francisco-Josephinae
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Szeged Városi Nyomda és Könyvkiadó R.-T., Szeged. Német nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1. §. A mű célja, szempontjai, felosztása.
E mű célja: az erkölcsi értékeszmének történet-kritikai vizsgálata. Arra a kérdésre keres tehát feleletet, hogy az erkölcsi értékeszme a philosophia... Tovább

Előszó

1. §. A mű célja, szempontjai, felosztása.
E mű célja: az erkölcsi értékeszmének történet-kritikai vizsgálata. Arra a kérdésre keres tehát feleletet, hogy az erkölcsi értékeszme a philosophia történetének folyamán - a gondolkozás kezdeteitől napjainkig - miféle átalakulásokon ment keresztül. A mű, ha ezen feladatnak megfelelnie sikerül, az erkölcsi értékelésre vonatkozó elmélkedések történetét nyújtja és az erkölcsphilosophiának központi kérdését, a legfőbb jónak, vagy a főjónak problémáját világítja meg a történelem segítségével. Ilyen értelemben bátran nevezhető az erkölcsphilosophia propaideutikájának is, mert hiszen az ethika legfőbb kérdésének történeti vizsgálatából némi fény esik majd az erkölcsbölcsészetnek többi kérdéseire is, de egyszersmind világossá válik az út is, amelyen járnunk kell, ha az erkölcsi érték rendszeres megértését tűzzük ki célunkul. Az erkölcsi értékeszmének történeti-kritikai vizsgálata bevezetés az erkölcsphilosophia egészének történeti és systematikus vizsgálatába.
A felvetett kérdésnek tárgyalása több irányban haladhat s ennek megfelelőleg természetesen a tárgyalás menete is különböző lehet. Az erkölcsi értékeszme történeti vizsgálatát megkísérelhetjük oly módon, hogy az erkölcsi értékeszmére vonatkozó egynemű felfogásokat rendszeresen csoportosítva, ezeknek történetét bizonyos megállapított sorrendben adjuk elő s hozzácsatoljuk az egyes felfogásokra vonatkozó kritikai megjegyzéseinket. Vissza

Tartalom

Bevezetés. - 1. §. A munka céljai, szempontjai és felosztása. 5. l. - 2. §. Az emberi szellem és erkölcsiség fejlődéstörténetének nehézségei. 9. l. - 3. §. Az ősember és a civilizálatlan népek értékelése. 13. l. - 4. §. A zsidóság erkölcsi értékelése. 16. l. - 5. §. Az indus philosophia erkölcsi értékelése. 19. l. - 6. §. A chinai philosophia erkölcsi értékelése. 24. l. - 7. §. Visszatekintés és összefoglalás. 36 l.
Az erkölcsi értékeszme a görög philosophiában. - 8. §. A görög erkölcsphilosophia korszakai. 38. l.
Első fejezet. - A görög erkölcsiség alapvonásai és az erkölcsphilosophia kezdetei. - 9. §. A görög erkölcsiség fejlődése és alapvonásai. 41. l. - 10. §. A görög erkölcsphilosophia kezdete. 53. l.
Második fejezet. - Az erkölcsi értékfogalom a sophisták és Demokritos, Sokrates, Platón és Aristoteles erkölcsphilosophiájában. - 11. §. A sophisták erkölcsphilosophiai jelentősége. 67. l. - 12. §. Demokritos erkölcsphilosophiája. 76. l. - 13. §. Sokrates. - 14. §. Platón tana az erkölcsi értékről. 90. l. - 15. §. Aristoteles tana az erkölcsi értékről. 106. l.
Harmadik fejezet. - A görög erkölcsphilosophia hanyatlásának kora. - 16. §. A kynikusok és kyreneikusok tana az erkölcsi értékeszméről. 117. l. - 17. §. Epikuros hedonismusa.
122. l. - 18. §. A stoicismus tana az erkölcsi értékről. 127. l. - 19. §. A görög skepticismus és eklekticismus tana az erkölcsi értékről. 132. l. - 20. §. A római erkölcsphilosophia felfogása az erkölcsi értékről. 137. l. - 21. §. Az újplatonismus és Plotinos tana az erkölcsi értékeszméről. 144. l. - 22. §. Visszatekintés. Összefoglalás. 154. l. - A mű kivonata német nyelven. 161. l.

Bartók György

Bartók György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bartók György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv