1.035.178

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A világháború képes krónikája VI. (nem teljes)

1916. január 16-1916. április 2. (67-78. füzet)

Szerkesztő

Kiadó: Révai Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 383 oldal
Sorozatcím: A világháború képes krónikája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nem teljes. Hiányzik a 66. füzet. 375 képpel, 3 térképpel a szövegben és 13 mélynyomású műmelléklettel. Pallas részvénytársaság nyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

LEMBERG VISSZAFOGLALÁSA.

Przemysl visszavételét csakhamar nyomon követte Galícia sokat szenvedett fővárosának felszabadítása: június 22-én második hadseregünk heves küzdelem után... Tovább

Előszó

Részlet:

LEMBERG VISSZAFOGLALÁSA.

Przemysl visszavételét csakhamar nyomon követte Galícia sokat szenvedett fővárosának felszabadítása: június 22-én második hadseregünk heves küzdelem után visszafoglalta Lemberget. Ausztriában, Magyarországon, a szövetséges német birodalomban s Törökországban egyaránt büszke öröm töltötte el a lelkeket e nagy siker hírére, mely az oroszoknak Galíciából való kiűzetését jelentette. Hálaadó istentiszteleteket tartottak a szövetséges országok nagyobb városaiban mindenütt, Magyarországnak és Ausztriának együttérzése pedig különösen kifejezésre jutott azzal, hogy - a háború folyamán először - a bécsi középületekre kitűzték a piros-fehér-zöld lobogót is, ínig Budapesten az osztrák szinek pompáztak köz- és magánépületeken egyaránt.
A diadal jelentőségét világosan mutatja az, hogy a szövetségesek alig hét heti idő leforgása alatt - egy hivatalos jelentés szerint - több mint 40.000 négyzetkilométert hódítottak Galícia és Orosz-Lengyelország földjéből, mintegy 1000 tisztet, több mint 400.000 katonát fogtak el, 350 ágyút és mintegy 800 gépfegyvert zsákmányoltak.
Amikor 1914-ben az orosz hadsereg mérhetetlen arányú tömegeivel, amelyik tengerhez hasonló emberáradatnak a világtörténelemben nincsen párja, elözönlötte Közép-Európái, úgy látszott, hogy ezt az áradatot meg állítani képtelenség. A szertelen tömeggel szemben a szövetségesek egyes sikerei teljesen meddőknek látszottak. De a számra kisebb szövetséges hadak vezetősége vaskitartással ragaszkodott terve megvalósításához. Egy percre sem vesztette szem elől a célt. Tisztában volt azzal, hogy az erők egyensúlyát az orosz hadsereg óriási tömegének fokozatos megőrlésével kell helyreállítania. Az augusztusban és szeptemberben a Visztulától és a Szántól keletre vívott harcokban, a kelet-poroszországi hadjáratban, majd a Szan és Visztula ellen irányított őszi hadjáratban, a limanova-lapanovi hadjáratban, a Mazuri-tavaknál vívott téli csatában s végül az óriási méretű kárpáti csatában, mely a halál csiráját oltotta be az orosz hadseregbe, folyton előbbre vitte a szövetséges hadak vezetősége a látszólag megvalósíthatatlan feladat megoldását és lépésről-lépésre közelebb hozta a sikert. Amit ez a hosszas küzdelem a leghatásosabban készített elő, azt a galiciai tavaszi hadjárat Lemberg visszafoglalásával megkoronázta. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A világháború képes krónikája VI. (nem teljes) A világháború képes krónikája VI. (nem teljes) A világháború képes krónikája VI. (nem teljes) A világháború képes krónikája VI. (nem teljes)
Állapot:
12.000 Ft
6.000 ,-Ft 50
30 pont kapható
Kosárba
konyv