1.042.573

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vendéglátás művészete

Beszélgetések a fehér asztal örömeiről és multjáról/Védőborítós példány

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Szakácsok Köre
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 185 oldal
Sorozatcím: Gasztronómiai könyvtár
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta Gundel Károly vendéglősmester. Nyomta: Merkantil-nyomda (Havas Ödön), Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Gasztronómiai Könyvtár beköszöntője.

A MAGYAR TÖRTÉNELEMBEN még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, már pedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése... Tovább

Előszó

A Gasztronómiai Könyvtár beköszöntője.

A MAGYAR TÖRTÉNELEMBEN még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, már pedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos.
Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai.
A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a népi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit.
Sok ilyen egyes adat található a történetirodalmi közleményekben, mint az archaeológiai-, a néprajzi- és általános történeti művekben; levelezésekben, korrajzokban, úti- és emlékiratokban, stb., azonban nagy hiányok is vannak, mert a múltban a tudományos kutatók és utazók részéről a legtöbb esetben elhanyagolt attak vagy mellékesen, egészen röviden jegyeztettek föl ezek, holott ezek éppen faji jellemünknek színes és jellegzetes elemei. Vissza

Tartalom

A Gasztronómiai Könyvtár beköszöntője
Ajánlás
Bevezetés
A jelen
A vendéglátásról7
A vendéghívás14
A meghívó18
Étkezés előtt20
Fűtés, hűtés21
Ültetés24
Menűkártya25
Terítés26
Világítás33
Az étkezés34
Változatosság37
Kenyér39
Ételsor40
Vegyes ízelítők (hors d'oeuvre)46
Levesek51
Előételek52
Halfélék53
Élő vagy jegelt hal?56
Halikra (caviar)58
Rákételek60
Tojásételek61
Vajas pástétomok61
Duzmák (mousse)62
A felfujtak (soufflée)62
A göngyölékek (croquette)62
A vagdalékok (hachée)63
A salmi63
A chaud-froid63
A galantinok és pástétomok63
Kocsonyák64
Gezemice (ragout)64
Tésztafélék65
Főzelékfélék65
Közételek66
Főételek70
Főzelék-étel71
Édesség71
Csemege72
Az ital73
Kávé74
A mult75
Az ókor
Apicius
Vasavarajeyam
Anonymus
Mátyás király udvara
Ulászló
Régi magyar szakácskönyvek
Magyar családélet és háztartás a XVI-XVII. században
Apor Péter Metamorphosis-a
Bécsi udvar
József nádor
Szirmay Antal példái
A XIX. század derekán
Az iparszerű főzés
A magyar konyha fejlődése
A paprika125
A paprika a régi szakácskönyvekben132
Nemzeti ételeink136
Külső befolyások141
A vendéglők szerepe147
A tokaji bor149
Függelék
Étlapok és ételsorok
Étlapok és ételsorok (17 hasonmással)155
Utószó178
A felhasznált irodalom180

Gundel Károly

Gundel Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gundel Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem